MÅTTE TY TIL GOOGLE: Noen jublet. Andre sørget. Gruppen på bildet tilhører sistnevnte gruppe. Bildet er tatt fra vaken til «Stronger in»-tilhengerne idet valgresultatet er et faktum. Søkestatistikken til Google antyder at kanskje ikke alle som stemte hadde like god kontroll på hva de faktisk stemte seg ut av. Foto:ZUMA PRESS

Britene googlet «Hva er EU» da det gikk mot brexit

Velgere gir uttrykk for at de angrer for at de stemte for brexit

Først gikk britene til stemmeurnene.  Så gikk de hjem og googlet «Hva er EU» og «Hva er Brexit».

  • Inger Lise Hammerstrøm
  • Irene Rønold

Disse to søkene toppet Googles søkestatistikk for Storbritannia da stemmeopptellingen viste at det gikk mot brexit.

Få oversikt: Slik splitter brexit Storbritannia

Så du denne? 10 ting brexit lærer oss

Søkeordet «What happens if we leave the EU» var ifølge Washington Post blitt tredoblet åtte timer etter at valglokalene i Storbritannia stengte torsdag.

Bli med VG bak tallene: Her er søkeresultatene fra Google

Det nest mest brukte søkeordet i Storbritannia etter gårsdagens brexit var ifølge samme avis «What is the EU».

Like etter at de første store valgdistriktene offentliggjorde resultatene natt til fredag gikk britene til Google for å finne ut hva hele denne EU-avstemningen egentlig var. Foto: Skjermdump

– Antok at vi kom til å bli

Skal man tro britiske medier, kan ting tyde på at flere av velgerne har fått kalde føtter etter at valgresultatet var klart fredag morgen norsk tid.

Daily Mail kaller dem «The Bregretters» – en sammenslåing av «brexit» og «regretters» (angrere).

I et intervju med BBC sier en mann som bare blir kalt «Adam» at han antok at Storbritannia uansett kom til å forbli i unionen. Selv stemte han for å forlate EU.

– Jeg trodde ikke det kom til å skje. Min stemme - jeg trodde ikke den kom til å bety så mye, fordi jeg bare antok at vi kom til å bli (i EU, journ anm.), sa han til BBC. Han uttrykker også at han ikke var klar over konsekvensene av en brexit, som for eksempel David Camerons avgang som statsminister.

– Jeg tror usikkerheten vi kommer til å gå i møte de neste månedene er temmelig forsterket nå. Så ja, jeg er ganske bekymret, sa han.

Cameron vil utsette brexit: Ble avvist av EU

Ville heller stemt for å bli

Intervjuet med Adam har vakt harme hos mange. I følge Vox er det flere som gjør narr av han på twitter for at han ikke visste hva han stemte for. Men Adam er ikke den eneste briten som har gitt uttrykk for at han angrer på sin stemme.

– Jeg er veldig skuffet over resultatet, selv om jeg stemte for å forlate EU. Da jeg våknet i dag tidlig slo det meg hva som faktisk hadde skjedd, sa Mandy Suthi i et intervju med ITV som var publisert i the Evening Standard.

– Hvis jeg hadde hatt mulighet til å stemme igjen, ville jeg stemt for å bli, hevdet Suthi.

Les også: Dette betyr brexit for deg (krever innlogging)

Det var stemmene fra den nordlige delen av Storbritannia som ble tungen på vektskålen for brexiten.

I følge PERC-senteret ved Goldsmiths universitetet i London var det sterkest oppslutning om utmelding i de nord-østlige byene Hartlepool og Sunderland, hvor henholdsvis 70 og 61 prosent av velgerne stemte for utmelding.

I London derimot ønsket 60 prosent av innbyggerne å forbli i unionen.

#Regret-xit

Også på Twitter lufter flere sin anger over valget de tok.

– Jeg tror jeg angrer på det jeg stemte, jeg hadde ingen egentlig grunn til å velge det jeg gjorde! skriver én.

– Hvis pundet ikke har kommet seg innen slutten av juli kommer jeg til å begynne å angre på det jeg stemte, skriver en annen.

Andre retter sinnet mot Nigel Farage, som før valget sa han ville gi 350 millioner pund som Storbritannia vanligvis bruker på EU, til helsesystemet. Det gikk han senere tilbake på.

– Personlig stemte jeg for utmelding fordi jeg trodde på disse løgnene, og jeg angrer mer enn noen sinne. Jeg føler at jeg har blitt frastjålet min stemme, skriver én.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder