FARVEL TIL FRIHETEN: Den tidligere mafiasjefen Bernardo Provenzano gjemte seg for politiet i 43 år. Her er han like etter at han ble arrestert i 2006. Foto: Luca Bruno AP

Tidligere mafiaboss Provenzano - «sjefen over alle sjefer» - er død

Virkelighetens Gudfar, «mafiabossen» Bernardo Provenzano gjemte seg i det lengste for politiet og livtidssdommene. Onsdag døde han som fange.

  • Maria Abdli

I 43 år levde den tidligere mafiasjefen Bernardo Provenzano i dekning for politiet, helt til han i 2006 ble oppdaget i et gårdshus i nærheten av Corleone, 60 kilometer utenfor Palermo.

Da han omsider ble arrestert, hadde han allerede en rekke livstidsdommer å sone. Onsdag gikk han bort etter lang tids sykdom, 83 år gammel, melder nyhetsbyrået AP.

Dermed ble det bare et tiår i fangenskap for Provenzano, først i fengsel, så strengt bevoktet på et sykehus i Milano.

Dømt for drap og bombeangrep

Mafiasjefen som hadde kallenavnet «traktoren» på grunn av sin brutale fremferd, ble født inn i en bondefamilie i Corleone, og sluttet tidlig på skolen. Imidlertid fant i sine sene tenår veien til Sicilia-mafiaen, Cosa Nostra, noe som viste seg å være en gylden, men brutal «karrierevei».

Blant de mange handlingene han ble dømt for mens han gjemte seg for politiet, var en rekke drap. På listen over grusomheter retten har funnet at Provenzano tok del i, var to bombeangrep mot to dommere i 1992.

Les også: Gudfaren i retten for drap

Provenzanos fødeby, Corleone, er kjent langt utenfor Italia etter at Mario Puzo brukte navnet i sin roman om en mafiafamilie. Senere ble boken til «Gudfaren»-filmene.

ETTERSØKT: Politiet ba om tips fra publikum for å finne Provenzano. Dette bildet er fra 2005, ett år før han ble arrestert. Foto: Fabrizio Villa AFP

Provenzanos liv på feil side av loven, var så mangefasetett at han nok selv kunne ha inspirert en film eller to. Veien fra bondebakgrunn til å bli «il capo di tutti capi», altså «sjefen over alle sjefer», var slett ingen enkel rise. Etter å ha funnet veien til Cosa Nostra-mafiaen, ble han på slutten av 50-tallet dratt inn i konflikten mellom daværende sjef Michele Navarra som gikk under tilnavnet «vår far» og den unge Luciano Leggio som ville ta over.

Italias mest ettersøkte

«Traktoren» tok Leggios side, og deltok i bakholdsangrepet som tok livet av Navarra og utløste en «borgerkrig» i Corleone-mafiaen. Provenzano «forsvant» i 1963 i et forsøk på å gjemme seg for politiet, men var likevel en viktig brikke i mafia-spillet. Han steg på mafiaens karrierestige, helt til daværende mafiasjef, den særdeles brutale Salvatore Riina, ble arrestert i 1993, og Provenzano tok over tittelen som Capo di tutti capi, sjefen over alle sjefer.

Les også: Hvem styrer den sicilianske mafiaen? Maktkamp eller avtalt spill

En pakke med rent tøy var det som skal ha ledet politiet til den fattigslige gården hvor Provenzano til slutt arrestert. Herfra skal han ha styrt det kriminelle milliard-imperiumet, ifølge Telegraph. Virkelighetens «Gudfar» skal ha vært så god med penger at han også gikk under økenavnet «regnskapsføreren».

KUMMERLIGE FORHOLD: Bernardo «traktoren» Provenzano ble arrestert i dette gårdshuset. Foto: Luca Bruno AP

Etter å ha vært blant Italias mest ettersøkte menn i en årrekke, måtte han i 2006 altså si farvel til friheten.

Bakgrunn: «Traktoren» felt av klesvask

Han skal ha levd under særlig strenge forhold i fengslet, og forsøkte i 2012 å ta selvmord. Ifølge italiensk media skal han både ha hatt blærekreft og lidd av demens, og har siden 2014 fått behandling ved et sykehus i Milano.

Hjerteinfarkt kan være dødsårsaken, ifølge avisen the Independent.

Les også: Staten betalte mafiabossens advokatregninger

LANG TIDS SYKDOM: Provenzano var syk i lengre tid, og døde på San Paolo-sykehuset i Milano 13. juli 2016. Foto: Luca Bruno AP

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder