STYRTET FLY MED VILJE: I måneden før dødsstyrten hadde piloten Andreas Lubitz oppsøkt syv leger. Flere av mente 27-åringen var mentalt ustabil. Foto:Michael Mueller,Ap

Mente Germanwings-piloten ikke kunne fly – varslet aldri
arbeidsgiveren

Var redd for å bli blind

Franske myndigheter utvider etterforskningen

Strenge krav til taushetsplikt førte til at tyske leger aldri fortalte Germanwings om piloten Andreas Lubitz’ helsetilstand, til tross for at de mente han ikke burde få lov til å fly.

Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det bekreftet den franske statsadvokaten og etterforskningslederen Brice Robin på en pressekonferanse i Paris onsdag, ifølge nyhetsbyrået AP.

Ifølge Robin hadde Lubitz besøkt hele 41 leger de siste fem årene – syv av dem i måneden før piloten med vilje styrtet Germanwings-flyet med 150 mennesker om bord. Tidligere er det også kjent at Lubitz ble behandlet for selvmordstanker.

Flere av psykiaterne som undersøkte Lubitz beskriver 27-åringen som «psykotisk» og sier han fremsto som mentalt ustabil og ikke skikket til å sitte bak spakene i et fly, uten at informasjonen ble brakt videre til arbeidsgiveren.

Tyske leger kan straffes med fengsel hvis de bryter taushetsplikten, med mindre det finnes klare bevis for at pasienten ønsker å skade seg selv eller andre.

Les også: Dødspiloten googlet selvmord og cockpit-sikkerhet

Sett denne?: Germanwings-kapteinen: «Åpne opp den jævla døren»

Redd for å bli blind

Lubitz hadde ifølge AFP også selv oppsøkt flere leger på grunn av problemer med synet. Dødspiloten, som ifølge franske etterforskere øvde på dødsstyrten på forhånd, skal ha fryktet å bli blind.

Overfor legene skal han ha hevdet at han kun hadde 30 prosents syn, at han så hvite flekker foran øynene og at han led av angst som førte til søvnproblemer.

«Livet har ingen mening med dette synstapet», skal Lubitz ha uttalt.

Ifølge den franske statsadvokaten har etterforskningen i ettertid vist at 27-åringen ikke hadde en reell medisinsk grunn til å være redd for synet sitt.

SPESIAL: Dette er ofrene fra dødsflyet

PÅ VEI HJEM: En kolonne med gravbiler frakter tyske ofrene til sine hjemsteder tirsdag. Foto:Martin Meissner,Ap

Utvider etterforskningen

Brice mener undersøkelsene som nå er gjennomført har «fjernet enhver tvil om hvorvidt Lubitz med viten og vilje styrtet flyet og drepte 150 mennesker».

Nå vil franske myndigheter undersøke om noen av de som behandlet Lubitz kan straffeforfølges og holdes ansvarlig for uaktsomt drap.

Fransk lov tillater ikke at døde personer kan tiltales for drap, så den avdøde piloten selv, kan ikke dømmes for noe.

Ofre fraktet hjem

Hundrevis av mennesker møtte opp da flere av ofrene fra Germanwings-styrten ble fraktet hjem til Tyskland tirsdag.

Utover i uken er det planlagt begravelser for 44 av de tyske ofrene som ankom Düsseldorf i et Lufthansa-fly dagen i forveien.

Flere hundre tilskuere møtte opp for å ta imot en kolonne med begravelsesbiler, som fraktet flere av de omkomne etter Germanwings-styrten til sine hjemsteder.

Folkemengden la ned hvite roser ved veien da bilene med kistene til 16 elever og to lærere passerte den lokale skolen i Haltern, nordøst for Düsseldorf.

Skolens rektor, Ulrich Wessel, satt ord på følelsene som preger den lille byen:

– Det er spesielt vanskelig for elevene i 10. klasse. Det pleide å være 150 elever – nå er det kun 134. Mange mistet sine bestevenner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder