SENTRALSTASJONEN: Andreas Mattsson (til venstre) og Per Eklund har ikke merket noe på hovedjernbanestasjonen i Stockholm som skulle tyde på at et terrorangrep kan være i vente. Foto: JOSTEIN MATRE

Terrorister kan ha dratt til Sverige: – Følger ekstra med på forlatte bager

STOCKHOLM (VG) Innbyggerne i Sveriges hovedstad tar
meldingene om at syv-åtte IS-terrorister skal ha kommet til byen med stor ro.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Vi har ikke merket noe spesielt her. Det er som en vanlig dag.

Det sier Per Eklund når VG møter ham midt i travle Stockholm sentralstasjon tirsdag ettermiddag.

Han og kollega Andreas Mattsson har sin arbeidsplass her. De forsøker å selge kredittkortavtaler til togpassasjerer som haster forbi.

De to har fått med seg nyheten om at det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo) har mottatt informasjon om at en gruppe på syv-åtte IS-terrorister skal ha tatt seg til Sverige for å utføre et angrep mot sivile mål.

– Man blir litt urolig når man hører slikt, men det kan man jo egentlig være hele tiden når man jobber her. Sentralstasjonen er et utsatt sted, sier Mattsson, mens det blir kunngjort avgang for hurtigtoget til Karlstad over høytaleren.

Ting går som normalt. Det er ikke ekstra politi eller vakthold på stasjonen. Säpo har ikke høynet trusselnivået. Det har forblitt på nivå tre av fem, til tross for meldingene om de mulige terroristene.

– Det var faktisk mer politi her etter terroren i Belgia, men vi er vel likevel litt ekstra oppmerksomme på forlatte bager og den slags akkurat i dag, sier Eklund.

Bakgrunn: Skal ha fått informasjon fra Irak

KONGEBESØK: I lys av meldingene om trusselen, vurderer nå politiet i Norge om den norske kongefamilien skal delta under svenskekongens 70-årsdag til helgen. Bildet er fra da Dronning Silvia og kong Carl Gustaf var med dronning Sonja og kong Harald til Nord-Norge i 2013. Foto: Terje Mortensen VG

Kan ikke avfeies

Det er den irakiske etterretningstjenesten som skal ha gitt informasjonen om de antatte terroristene til Säpo. De bekrefter i en uttalelse på sine egne hjemmesider at de jobber med å vurdere informasjon som de anser å være av en slik karakter at den ikke kan avfeies.

Sikkerhetspolitiet har ikke opplyst noe mer konkret om hva slags informasjon de har fått, eller om det dreier seg om et mulig angrep. Derimot skal de mandag ha reist til Irak for å få mer informasjon om den påståtte terrorplanleggingen.

– Vi arbeider intensivt med informasjonen vi har fått, men vi har ikke kunnet bekrefte den ennå, sier Simon Bynert som er Säpos pressekontakt, til Aftonbladet.

Les også: Svensker dømt til livstid for terror

T-BANE Stasjonen T-Centralen er den eneste i Stockholm hvor alle t-banelinjene går innom. Tirsdag var det ikke noe form for ekstra vakthold eller politi her. Foto: JOSTEIN MATRE

– Informasjonen blir tatt på ekstremt stort alvor. Det er ikke vanlig med denne typen informasjon, sier en kilde til Expressen, som var avisen som først brakte nyheten.

Säpo bekrefter i uttalelsen at de er i beredskapsstab, noe som innebærer at de følger planlagte rutiner og samler alle viktige nøkkelfunksjoner. I staben skjer innhenting, bearbeiding og analyse av informasjon.

Säpo oppfordrer allmenheten til å følge politiets anbefalinger når det gjelder sikkerhet på gater og torg. Anbefalingen nå er å ikke foreta seg noe annet enn normalt.

Ikke fått med seg nyheten

PÅ CAFE: Jeasmine og Nathalie Ljungström tok var intetanende til den mulige terrortrusselen mot byen de bor i. Foto: JOSTEIN MATRE

Akkurat det ser svenskene ut til å klare med glans. Da VG besøkte både T-centralen, byens største t-banestasjon, Sergels Torg, midt i sentrum og den travle handlegaten Drotninggatan gikk livet sin vante gang tirsdag ettermiddag.

Flere av dem VG snakket med hadde ikke en gang fått med seg nyheten om de mulige terroristene.

– Det har vi ikke hørt noe om, sier Nathalie Ljungström (20).

Hun og søsteren Jeasmine har satt seg på en utecafé i Drotninggatan med handleposene under bordet.

– Jeg blir ikke så bekymret selv om du forteller oss dette nå. Jeg ville blitt mer redd dersom noe skjedde uten at man var forberedt på det, sier eldstesøster Jeasmine (22).

Dermed tar de oppfordringen fra terrorforsker Magnus Ranstorp, som sier til Aftonbladet at folk ikke må bli for redde:

– Jeg tror det kommer slike advarsler relativt ofte. Det gjelder ikke å hause seg opp for mye, sier Ranstorp, som tror sikkerhetspolitiet nå jobber med informatører de har i kjente miljøer i Sverige.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder