USA: Snowden burde returnere så snart som mulig

Amnesty: Snowden ville hatt en sterk asylsøknad i Norge

Edward Snowden kommer ikke til Norge for å motta Bjørnsonprisen av frykt for å bli utlevert til USA. Amnesty Internationals leder i Norge mener imidlertid varsleren ville hatt en sterk asylsøknad.

 • Stian Eisenträger

Artikkelen er over fire år gammel

Når Bjørnsonprisen skal deles ut lørdag, vil den bli plassert på en tom stol der varsleren Edward Snowden skulle sittet. Den spion-tiltalte varsleren kommer nemlig ikke til Norge, fordi han ikke har fått garantier fra norske myndigheter om at han kan reise til landet uten å risikere utlevering til USA.

I forrige uke avslørte NRK at USA i 2013 sendte en henvendelse til Norge om å pågripe Snowden dersom han skulle sette sin fot i landet. Norske myndigheter sier imidlertid at de aldri svarte på brevet.

– Hvis Edward Snowden på noen som helst måte forsøker å komme seg inn i Norge, ber vi dere om å varsle USAs ambassade. Deretter ber vi dere umiddelbart returnere ham til USA ved bruk av innreisenekt, utvisningsvedtak eller andre lovlige virkemidler, heter det i brevet til Utenriksdepartementet sommeren 2013.

– Rettferdig prosess

Overfor VG gjentar den amerikanske ambassaden i Oslo at USA ønsker å straffeforfølge Snowden, og oppfordrer han til å overgi seg selv.

– Det har ikke vært noen endring i vår posisjon angående Snowden: Snowden er anklaget for å ha lekket klassifisert informasjon og er tiltalt for grove forbrytelser i USA. Han burde returnere til USA så snart som mulig, hvor han vil bli gitt en rettferdig prosess og riktig beskyttelse i enhver straffesak, heter det i eposten fra USAs ambassade til VG.

Her kan du se CITIZENFOUR - årets største dokumentarfilm!

Terningkast 6: Les filmanmeldelsen her

Amnesty: - Ingen forbrytelse

– Vi er i uenige i at Snowden har begått grove forbrytelser eller noe lovbrudd i utgangspunktet, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International i Norge til VG.

– Amnesty International har sett på hva han har lekket og hvor han har lekket det, og vi anser han som en varsler, sier Egenæs og påpeker at det har kommet frem av det Snowden har avslørt også strider mot amerikansk lov.

Amnesty-sjefen er i tillegg kritisk til om Snowden kan få en rettferdig rettergang, slik amerikanske myndigheter lover, og frykter en rettssak ville hatt politisk slagside.

– Uttalelser som har kommet fra flere fremstående politikere og embetsmenn, tyder på veldig sterk forhåndsdømming. Vi mener det er fare for at han ikke vil få en fullt ut rettferdig rettergang, sier Egenæs.

For eksempel gikk John Kerry hardt ut og uttalte at Snowden «har sveket sitt land».

– Det var sider ved rettssaken mot Chelsea Manning som vi mener bryter med prinsippene om rettferdig rettergang, så han har en sak dersom han skulle søke asyl, sier Egenæs.

Amnestys politiske rådgiver Beate Ekeløve-Slydal trekker frem at Manning ble utsatt for umenneskelig behandling ved å måtte sitte isolert 23 timer i døgnet under oppholdet i varetekt, og ved å måtte kle seg naken for inspeksjon hver natt.

– Flere rettskjennere i USA har konkludert med at dette er brudd både på amerikansk og internasjonal lov. Sett sammen med den sterke forhåndsdømmingen av Snowden, er det berettiget fare for at han ikke vil få en rettferdig rettergang og bli utsatt for umenneskelig behandling, understreker hun.

Kommentar: Lov og rett i terrorens tid

Sterk asylsøknad

John Peder Egenæs påpeker at norske myndigheter formelt sett har sitt på det tørre når de ikke kan garantere for at Snowden ikke vil bli pågrepet og utlevert, siden det er domstolene som avgjør dette, men understreker samtidig at varsleren ville hatt rett til å søke asyl i Norge.

– Snowden har varslet om en mengde menneskerettighetsbrudd, ikke bare brudd på privatlivets fred, men en masseovervåkning som er svært problematisk ytringsfrihetsmessig. Derfor ville han hatt en meget sterk asylsøknad, mener Egenæs.

Amnesty sendte i 2013 en anmodning til UDI om at Snowden må få behandlet asylsøknaden selv om han er utenfor Norges grenser - en mulighet som kan benyttes i spesielle tilfeller. Dette ble imidlertid avslått.

– Det ble utøvet sterkt press for å få Norge til å avstå fra muligheten til å la Snowden søke asyl, og det reagerte vi sterkt på, sier Ekeløve-Slydal.

– Kan ikke instrueres

I forrige uke sa SVs nestleder Bård Vegar Solhjell at det ikke er overraskende at USA ber Norge pågripe Snowden, men at det er overraskende om Norge gjør noe annet enn å avvise press.

– Vi burde si at vi er en rettsstat, som på uavhengig og selvstendig grunnlag vil avgjøre dette, sier Solhjell, som legger til at han vil be regjeringen klargjøre om de har gitt amerikanerne et svar, og hva det svaret i så fall var, sa Solhjell.

Forrige fredag opplyste Utenriksdepartementet at anmodningen om pågripelse av Snowden ble behandlet på vanlig måte.

– Dersom norske myndigheter mottar en anmodning om pågripelse eller utleveringsbegjæring fra et annet lands myndigheter, vil denne ikke iverksettes før vedkommende befinner seg her i landet. Når en etterlyst person eller en person som er begjært pågrepet påtreffes i Norge, er det påtalemyndigheten som vurderer om det er grunnlag for pågripelse med tanke på utlevering. Påtalemyndigheten er uavhengig og kan ikke instrueres av departementet, skriver UD.

Lekket topphemmelige dokumenter

Snowdens juridiske rådgiver, Ben Wizner sier han regner med at USA sendte lignende dokumenter til de fleste europeiske land og mange andre land.

Edward Snowden tok i 2013 med seg store mengder topphemmelige etterretningsdokumenter og forlot USA. Dokumentene delte han med ledende medier verden over, som avdekket massiv amerikansk overvåking av internasjonal tele- og datatrafikk.

Snowden har siden vært på flukt fra USA som har siktet ham for spionasje – og krever ham utlevert.

Les også: Snowden får tre års oppholdstillatelse i Russland

Les også

 1. Her kan Snowden måtte plukke opp norsk pris fra bakken

  – En slik prisutdeling vil jo unektelig være spesiell, sier Bjørnson-akademiets president om utdelingen av…
 2. USA har bedt Norge om å pågripe Snowden

  USA sendte i 2013 beskjed til Norge om å pågripe Edward Snowden dersom han setter sin fot her i landet.
 3. Frankrike refser USA for spionasje

  USA må gjøre alt de kan for å reparere forholdet til Frankrike, sier statsminister Manuel Valls etter avsløringer om at…
 4. – Hackere stjal opplysninger om USAs etterretningsagenter

  Kinesiske hackere kan ha fått fatt i personlige opplysninger om flere millioner personer med sikkerhetsklarering i…
 5. Filmanmeldelse: «Citizenfour»

  Besettende rapport om opphavet til en av historiens viktigste varsler-saker.
 6. Her er superstjernen som Edward Snowden

  Tirsdag startet innspillingen av stjerneregissør Oliver Stones film om den amerikanske varsleren.
 7. Etterretningssjef: Forskjell på masseinnsamling og masseovervåking

  Med nye trusler og sikkerhetsutfordringer trengs det bred datainnsamling, mener E-sjef Kjell Grandhagen.
 8. Snowden har fått selskap av kjæresten i Russland

  En ny dokumentar avslører at varsleren Edward Snowden, som…
 9. Snowden: – Etterretningssjefens løgn fikk meg til å bli varsler

  Edward Snowden sier i et nytt intervju at uriktige uttalelser fra USAs etterretningssjef James Clapper var det som…
 10. Norsk selskap nevnes i Snowden-lekkasjer

  I den nyeste lekkasjen fra varsleren Edward Snowden nevnes for første gang datanettverket til et norsk selskap som et…

Mer om

 1. Edward Snowden-lekkasjene
 2. USA
 3. Russland

Flere artikler

 1. Her kan Snowden måtte plukke opp norsk pris fra bakken

 2. Snowden vurderer å saksøke Norge

 3. Oslo tingrett avviser Snowden-søksmål

 4. Ny «Snowden-varsler» skal ha lekket dokumenter om USAs droneprogram

 5. Pluss content

  Kampen for Snowden

Fra andre aviser

 1. BT mener: Gi Snowden asyl

  Bergens Tidende
 2. USA har bedt Norge om å pågripe Snowden

  Aftenposten
 3. Snowden vurderer å saksøke Norge

  Bergens Tidende
 4. Snowden vurderer å saksøke Norge

  Fædrelandsvennen
 5. Høyesterett forkaster Snowdens anke

  Bergens Tidende
 6. Medieorganisasjoner skal hjelpe Snowden i hans sak mot Norge

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder