KUPP: President Recep Tayyip Erdogan (i midten) i samtale med forsvarssjef Hulusi Akar for to uker siden. Erdogan har oppfordret folk til å ta til gatene mot kuppmakerne. Foto: Lefteris Pitarakis Ap

Kommentar

De militære ble lei av president Erdoğan

En gruppe i det tyrkiske militære skal ha overtatt makten i landet – og begrunner det med president Erdoğans autoritære styre og økende terrorisme.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Dette er ikke første gang at de militære avsetter det sittende styret i Tyrkia, men det har ikke skjedd siden 1980, og det som nå pågår, er svært dramatisk og foreløpig uoversiktlig.

President Recep Tayyip Erdogan har etter alt å dømme ingen kontroll over det som skjer. De militære har marsjert inn på den statlige TV-kanalen og deres uttalelse om maktovertagelse ble lest opp der. President Erdoğan, derimot, har bare vært på Facetime via mobiltelefon på tyrkisk CNN – og det er uklart hvor han er.

Les også: Militæret: – Vi har fullstendig tatt over administrasjonen av landet

Dette skjer bare noen uker etter selvmordsangrepene på flyplassen i Istanbul – der minst 44 liv gikk tapt.

Hvis generalene klarer å ta makten, vil de trolig skrive ut nyvalg i løpet av ikke altfor lang tid. Der vil trolig nevnte Erdoğan ikke få stille.

Les også: Tyrkias farlige splittelse.

Kanskje kommer presidenten til å bli stilt for retten for korrupsjon, som det har gått masse rykter om.

Men om kuppmakerne lykkes, er foreløpig for tidlig å si. Erdoğan har bedt sine tilhengere ta til gatene og ta opp kampen mot de militære. Det er rykter om demonstrasjoner på gang.

Les også: Dramatisk nedgang i turisme til Tyrkia etter terror.

Kombinasjonen indre polarisering og ytre spenninger har gjort Tyrkia til nok en ustabil faktor i Midtøsten.

Det har vært mange stridstemaer den siste tiden: terrorangrepene, konflikten med EU, krigen i Syria, flyktningstrømmen.

ERDOGAN-TILHENGERE: Støttespillere til president Recep Tayyip Erdogan demonstrerer natt til lørdag på Taksim-plassen i Istanbul. Foto: Emrah Gurel AP

Samtidig har Erdoğan blitt stadig mer autoritær. Han fikk drøyt 50 prosent av stemmene ved valget i 2014 og er populær blant mange. Men samtidig er det sterke understrømmer i det tyrkiske folket som ikke liker hans politikk, og som nå applauderer at de militære nå kupper ham.

Se også: Etter Tyrkia-terroren: Fryktens makt

Det er ingen tvil om at det har vært en misnøye blant de militære mot presidenten. Dels ser de militære seg som forvaltere av landsfaderen Kemal Atatürks sekulære arv. Dessuten mener mange innen det militære at det er Erdoğan som har provosert fram krigen mot PKK – mot hærens vilje.

De militære har også alltid sett seg selv som en garanti mot korrupte politikere og mot smugislamisering som går mot republikkens sekulære grunnlov.

Les også: Erdogan vil sende opposisjonen i fengsel

Riktignok har det skjedd ting den siste tiden som har vært positivt sett fra de militæres side, men etter terroraksjonen på Istanbul-flyplassen har de nok likevel bestemt seg for at nok var nok. Presidenten måtte bort. Og de militære har på mange måter vært den eneste reelle opposisjonen til Erdoğan.

Alt tyder på at de militære vil prøve å finne president Erdoğan så snart som mulig og kanskje sette ham i husarrest. Ryktene i natt går på at presidenten er på vei ut av landet.

Foreløpig vet vi likevel ikke hverken om de militære er samlet eller om kuppforsøket er vellykket. Uansett går det mot en svært dramatisk tid for NATO-landet Tyrkia.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder