1 av 10En kunde studerer en av de mange tusen hundene som skal bøte med livet på brutalt vis i Kina i helgen under den omstridte hundekjøttfestivalen. REUTERS/Kim Kyung-Hoon

I dag slaktes 10.000 hunder

Millioner av mennesker raser mot hundekjøttfestivalen i Kina

UTENRIKS

Den britiske komikeren Ricky Gervais (53) og norske Jenny Skavlan (29) er blant de mange som vil stoppe den kinesiske matfestivalen for hundekjøtt.

Publisert: Oppdatert: 21.06.15 14:36

Den kontroversielle matfestivalen i Yulin i Kina finner sted hvert år ved feiringen sommersolverv, dagen da solen snur.

Siden 1990-tallet har festivalen, hvor man slakter hunder og katter, funnet sted i den sørkinesiske byen, ikke langt fra Hongkong. Ifølge gamle tradisjoner skal hundekjøttet bringe lykke.

Kinesiske medier har meldt at rundt 10.000 hunder slaktes i forbindelse med festivalen. På tross av kontroverser rundt arrangementets lovlighet, finner den sted i år også - nærmere bestemt i dag, 21. juni.

Ifølge The Independent går hundekjøttbusinessen bedre enn noen gang.

Å spise hund er ikke forbudt i Kina, men spørsmålene reises om festivalen likevel kan falle inn under dyreplageri etter kinesisk lov fordi dyrene tortureres før de bøter med livet.

Hundene plukkes opp på gaten, og mange blir angivelig stjålet fra sine eiere i forkant av nedslaktningen.

Opprop

Men hundekjøttfestivalen skjer ikke uten store protester.

Motstanden innenlands i Kina og resten av verden er stor, og i år har oppfordringene til å få stoppet festivalen også tatt av i sosiale medier – godt hjulpet av en rekke dyrerettighetsorganisasjoner og internasjonale superstjerner.

Les også: Nå får Norge dyrepoliti

Den britiske komikeren Ricky Gervais, kjent fra «The Office» og dyreverner på sin hals, er en av de mest profilerte motstanderne.

– Uansett om du er ateist eller troende, veganer eller jeger, så må du være enig i at det er galt å torturere en hund før du flår den levende, skriver han på Twitter i et innlegg som er delt over 7000 ganger det siste døgnet.

Underskriftskampanje

Også nordmenn engasjerer seg i sosiale medier. På Instagram har TV-kjendis Jenny Skavlan fått over 5000 likes på en post der hun skriver:

«21.juni skal tusenvis av hunder tortureres og drepes på den forferdelige Yulin Dog Meat Festival i Kina. Jeg blir så kvalm inn til beina av dette opplegget. Det er en stor, verdensomspennende underskriftskampanje på gang i håp om å få myndighetene til å stoppe festivalen. Skriv under du også!»

21.juni skal tusenvis av hunder tortureres og drepes på den forferdelige Yulin Dog Meat Festival i Kina. Jeg blir så kvalm inn til beina av dette opplegget. Det er en stor, verdensomspennende underskriftskampanje på gang i håp om å få myndighetene til å stoppe festivalen. Skriv under du også! (Link i bio)

Ian Somerhalder (36), kjent fra serien «Vampire Diares», har også oppfordret sine følgere på Facebook til protestere gjennom å signere en underskriftskampanje.

– Akkurat nå blir tusener av hunder stjålet og transportert under forferdelige forhold, skriver han.

Mange millioner mennsker har så langt signert på ulike protestkampanjer på nettet, hos blant annet Change.org og The Petition Site.

Les også: Hunden Caitlyn funnet med teip rundt munnen

Her kan du lese mer om