FÅR MOTSTAND: USAs president Donald Trump skal ifølge flere amerikanske medier være interessert i å kjøpe verdens største øy. Det er ikke populært hos danskene. Foto: Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN

Danske politikere sier tvert nei til Trump: – Fullstendig vanvittig

Den amerikanske presidentens ryktede kjøpsplaner er «fullstendig useriøse» og «en forferdelig tanke», tvitrer de sinte politikerne.

Torsdag meldte Wall Street Journal at USAs president Donald Trump flere ganger skal ha snakket om å kjøpe Grønland. Øya, som er verdens største, tilhører nå Danmark, men har eget selvstyre.

Trump skal ha undersøkt muligheten fordi USA gjerne vil styrke sin posisjon i det arktiske området, hvor blant annet Russland er godt representert.

Det har ikke falt i god jord hos danskene.

les også

WSJ: Trump skal ha vist interesse for å kjøpe Grønland

– Fullstendig vanvittig

Dansk Folkepartis grønlandspolitiske talsperson, Søren Espersen, går hardt ut mot Trump ifølge Ritzau og Ekstra Bladet.

– Hvis dette stemmer, at han tenker på dette, så er det definitivt et bevis på at han har blitt gal. Jeg må si det som det er: Tanken på at Danmark skulle ha solgt 50 000 statsborgere til USA er fullstendig vanvittig.

Socialistisk Folkepartis grønlandspolitiske talsperson, Karsten Hønge, sier til Danmarks Radio at presidenten ikke kommer til å få viljen sin.

les også

Danske meteorologer avviser varmerekord på Grønland

– Selv om Trump kommer fra en verden hvor alt kan kjøpes, tror jeg han blir skuffet denne gangen.

SKEPTISK: Lars Løkke Rasmussen, som var statsminister i Danmark inntil juni i år, tror Trumps grønlandsplaner er en dårlig spøk. Foto: Stina Stjernkvist/TT nyhetsbyrån

Ikke til salgs

– Det avgjørende for meg er at det er snakk om våre landsmenn. På samme måte som vi ikke selger vendelboere (innbyggere i Vendsyssel, den nordlige delen av Jylland, journ. anm.) til Norge eller noe slikt sinnssykt. Dette er rene galskapen i 2019, sier Espersen.

Danmarks tidligere statsminister, Lars Løkke Rasmussen (Venstre), tror ikke at Trump er seriøs, og skriver på Twitter at presidentens kjøpsplaner må være en aprilsnarr, «totalt utenfor sesongen»:

Han får støtte av sine partifeller Søren Pind og Michael Aastrup, som understreker at Grønland ikke er til salgs.

– Tiden hvor man bare kunne kjøpe områder og folk er heldigvis over, for mange år siden. Det forventer jeg også at regjeringen, på vegne av riksfellesskapet, vil forklare i både klar og presis tale når Trump besøker Danmark, tvitrer Aastrup til den amerikanske presidenten.

– En forferdelig tanke

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (Socialdemokratiet) har foreløpig ikke kommentert et eventuelt salg av Grønland, ifølge Ekstra Bladet. Flere politikere på venstresiden har imidlertid også uttrykt motstand mot Trump.

– Det sier veldig mye om Trump at han faktisk tror at man kan kjøpe et helt land og et helt folk. Grønland tilhører grønlenderne, og dette er ikke 1800-tallet. Ikke til salgs! tvitrer Enhedslistens Pernille Skipper.

les også

Store mengder mikroplast funnet i snøen i Arktis: – Vi er overrasket

– Trump kjøpe Grønland?! Forhåpentligvis en spøk, men ellers en forferdelig tanke med risiko for militarisering av Grønland og mindre selvstendighet til det grønlandske folk – og et stort tap for Danmark, tvitrer Martin Lidegaard (Radikale Venstre).

Det vil imidlertid til syvende og sist være opp til grønlenderne selv, forklarer formann Martin Lidegaard i Det Udenrigspolitiske Nævn til DR.

– Grønland og Arktis har blitt et høyst interessant område for stormaktene i verden. Nettopp derfor tror jeg at alle har en interesse i at Grønland forblir hos Danmark. Men jeg vil tørre å påstå at en urbefolkning neppe har hatt større selvstendighet på egne premisser enn det grønlandske, sier Lidegaard.

VG har vært i kontakt med den danske ambassaden i Norge, som foreløpig ikke har kommet med en kommentar til Trumps interesse for Grønland.

les også

Viralt bilde fra Grønland: Her løper hundene «på vannet»

Gjør narr av planene

Danskene er ikke de eneste som har reagert på nyheten.

I USA har en rekke journalister og samfunnsdebattanter kastet seg inn i Twitter-diskusjonen. Flere med et glimt i øyet.

Kommentatoren Jon Gabriel kommer med følgende spådom av hva som kan skje med Grønland dersom Trump får viljen sin:

– Dersom Trump tror Grønland er til salgs, kan jeg nesten ikke vente med å se hva han gjør med den neste e-posten han får fra en nigeriansk spammer, tvitrer den politiske bloggeren Bill Palmer.

Sangeren og skuespilleren Bette Midler ber Trump om å peke ut Grønland på kartet før han legger inn budet:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder