Hamas melder om våpenhvile, men bombene faller fortsatt

OSLO/BEIRUT (VG) Folk i Gaza hamstrer mat og frykter en full krig, får VG opplyst. Det israelske forsvaret har iverksatt omfattende bombeangrep, for å hevne et rakettangrep.

Hamas-bevegelsen hevder mandag kveld å ha inngått en avtale om våpenhvile med Israel etter en rekke fly- og rakettangrep i løpet av mandagen. Myndighetene i Israel har foreløpig ikke kommentert opplysningene.

VG får fra vår tolk i Gaza beskrevet at det også etter våpenhvilen høres nye, voldsomme bombeangrep. På Twitter melder det israelske forsvaret at rakettangrep fra Gaza mot Israel også fortsetter i natt.

Statsminister Benjamin Netanyahu advarte om et «kraftfullt svar» på det første rakettangrepet mot Israel, og kort tid etter gikk det israelske forsvaret (IDF) til angrep mot Hamas-posisjoner på Gazastripen.

– Vi har iverksatt luftangrep mot terrormål tilknyttet Hamas i Gaza den siste timen, men det er for tidlig å si noe om omfanget av angrepet, eller hvor lenge det vil pågå, sier en talsmann for IDF til VG på telefon, klokken 18 norsk tid.

VGs tolk i Gaza, Sami Abu Salem, forteller på telefon at innbyggerne på Gazastripen frykter at situasjonen vil eskalere til en full krig.

– Folk løper til butikkene for å kjøpe hermetikk. Vi forventer en forverring. Det har vært droner i luften over oss i dagevis, og i Israel snakkes det om hevn. Bombeangrepene har vært i utkanten av Gaza by, mot militærposisjoner holdt av Hamas. Men også et bygg inne i Gaza by er blitt truffet, og er fullstendig jevnet med jorden, sier Salem til VG.

Bygget skal ha vært kontoret til Hamas-leder Ismail Haniyeh i Gaza by, opplyste Hamas' radiostasjon mandag kveld. Hamas-lederen var ikke i bygningen, siden han har gått i dekning. Det israelske forsvaret slapp to mindre eksplosiver på taket som advarsel, før et voldsomt luftangrep ble gjennomført.

Kort etter dette angrepet skal minst ti nye raketter ha blitt skutt fra Gazastripen mot Israel. Luftvernsirener ble utløst flere steder i Sør-Israel.

Fotografen Moneed Saada, som befinner seg i Gaza, forteller VG via Messenger at det er bombing over alt.

– Folk er sinte for at verdenssamfunnet er stille og lar Israel fortsette sine angrep, sier fotografen til VG.

VG når også innbyggeren Ramadan Hamad. Han bor nord for Gaza by og forteller at folk gjemmer seg i husene sine.

– Det ingen ute i gatene, fordi folk er redde. Jeg hører bombing fra hjemmet mitt, sier han.

På Twitter skriver IDF at de har angrepet både bygget til Hamas’ sin militære og interne etterretningsorganisasjoner. Og det bekreftes at de har «ødelagt» kontorbygget til Hamas-lederen.

Eskaleringen begynte da en rakett avfyrt fra Rafah sør på Gazastripen slo ned i et hus i Mishmeret, et landlig område rundt 40 kilometer nord for Tel Aviv. Hamas fastholder at raketten ikke kom fra dem, melder NTB.

– Ingen i motstandsbevegelsen, heller ikke Hamas, har noen interesse av å avfyre raketter fra Gazastripen mot fienden, heter det i en kunngjøring fra Hamas-bevegelsen, som har kontrollert enklaven siden valgseieren i 2006.

Dette tilbakevises av IDF. En talsmann for det israelske forsvaret sier de holder Hamas ansvarlige.

– Våre angrep er gjengjeldelse for rakettangrepet. Hamas har ansvaret for alle angrep som kommer mot Israel fra Gaza. Raketten er bygd av Hamas, og vi mener den er skutt ut av Hamas, sier talsmannen til VG.

ANGREP: Et israelsk Apache-helikopter under angrepene mot Gazastripen mandag kveld. Foto: MOHAMMED SALEM / X01571

Israelske myndigheter opplyser at to kvinner fikk mindre splintskader i det første rakettangrepet. Fem andre, blant dem tre barn, ble behandlet for lettere skader.

Les VG-reportasjen: En av verdens mest omstridte grenser: Her truer Israel og Hizbollah med angrep

Korrupsjonsanklager

Israels statsminister Benjamin Netanyahu står midt i en valgkamp der han møter uventet sterk motstand. Tidligere forsvarssjef Benny Gantz, som ledet to store militæroffensiver mot Gazastripen der 2.425 palestinere ble drept, regnes som Netanyahus fremste utfordrer.

Israels riksadvokat Avichai Mandelblit utgjør også en stor trussel for den israelske statsministeren, etter at han for få uker siden konkluderte med at Netanyahu bør tiltales for bestikkelse, bedrageri og økonomisk utroskap.

Trump: Golanhøydene er israelsk

Omtrent samtidig som nye israelske flyangrep ble iverksatt, var Netanyahu i møte med USAs president Donald Trump i Det hvite hus. Der anerkjente Trump offisielt Golanhøydene som en del av Israel.

les også

Trumps gavepakke til Netanyahu

Tidligere har FNs sikkerhetsråd, med støtte fra USA, slått fast at Golanhøydene er ulovlig okkupert og annektert fra Syria. Israel har etablert rundt 30 bosetninger i det okkuperte området, i strid med folkeretten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder