I Frankrike har rundt 90.000 personer fått påvist coronasmitte, og av disse har 7.560 dødd, ifølge myndighetenes siste oversikt. Foto: Thomas Samson / AP / NTB scanpix

Coronasyke i Frankrike behandles på hurtigtog

Coronasmittede i Frankrike får behandling på spesialutstyrte høyhastighetstog, fly og til og med et krigsskip for å avlaste overbelastede sykehus.

  • NTB-AP

Artikkelen er over 49 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Hurtigtogene av typen TGV er blitt bygd om til medisinske intensivenheter. Etter at pasientene er klemt inn mellom bagasjestativ og seterader, og bårene er sikret, kjøres de til mindre belastede sykehus vest i landet.

Flere hundre pasienter og helsepersonell er de siste ukene blitt sendt med tog, helikoptre og fly inn og ut av steder i landet som er hardest rammet av coronapandemien.

Selv om president Emmanuel Macron nå tar i bruk alle midler i kampen mot coronaviruset, kritiserer opposisjonen ham for å ha ventet altfor lenge med den massive mobiliseringen.

les også

Flere norske coronapasienter har hatt symptomer i hjernen

Kostnadskutt

Kritikerne peker på at Frankrike er blant verdens rikeste land og har et av de beste helsevesenene, og at det derfor ikke burde havnet i en så dyp krise.

Men pandemien har blottlagt svakheter på de internasjonalt anerkjente statlige sykehusene etter flere tiår med kostnadskutt.

I Frankrike har rundt 90.000 personer fått påvist coronasmitte, og av disse har 7.560 dødd, ifølge myndighetenes siste oversikt.

les også

Corona-dødstallet i Sverige er høyere enn rapportert

Pasineter til Tyskland

Frankrike har vært nødt til å sende enkelte pasienter til behandling i nabolandene Luxembourg, Sveits og Tyskland. Sistnevnte har utført massiv nasjonal testing og påvist flere smittetilfeller, mens dødstallet så langt bare er en femdel av det i Frankrike.

Emmanuel Macron erklærte 16. mars krig mot viruset, og krigserklæringen har han siden gjentatt gang på gang. Frankrikes væpnede styrker har fått en sentral rolle i kampen.

Militæret og helsemyndighetene utarbeidet sammen systemet som gjør at pasienter nå kan sendes til sykehus med bedre kapasitet, mens helsepersonell fraktes til områder som trenger styrket bemanning.

Det første «sykehustoget» var på skinnene 26. mars.

Mer om

  1. Coronaviruset internasjonalt
  2. Coronaviruset
  3. Frankrike

Flere artikler

  1. Voldsom økning i antall coronadødsfall i Frankrike

  2. Coronasmittet innlagt på sykehus

  3. Trump advarer: Dette blir den tøffeste uken

  4. Pasientreiser endrer retningslinjer for corona-transport

  5. En av de første coronapasientene i Norge: Slik var sykdomsforløpet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder