SJELDEN: En av de få kakapoene som finnes igjen – på et bilde distribuert av newzealandske myndigheter i 2012. Foto: AFP PHOTO/DEPARTMENT OF CONSERVATION

Håp for utrydningstruet papegøye

Det finnes kun 147 fullvoksne kakapo-papegøyer igjen i verden, men nå har New Zealand klart å sørge for 76 nye klekkede egg. Det er rekord.

BBC skriver at Institutt for bevaring på New Zealand håper og tror at 60 av de 76 nyklekkede eggene skal ende opp som fullvoksne fugler.

Det er mer enn dobbelt så mange som i 2016. Kakapo-papegøyene hekker nemlig kun med to til fire års mellomrom, når rimu-treet avgir fuglenes yndlingsfrukt.

Trist nyhet: Kjendis-papegøyen Gunnar fra Moss er død

Kakapo-papegøyen, også kjent under navnene uglepapegøye og nattpapegøye, er en kritisk utrydningstruet art. De sjeldne fuglene finnes kun på fire små øyer utenfor New Zealand. For mange år siden var kakapo-papageøyen blant de vanligste fuglene i landet. Jakt, avskoging og rovdyr oppgis som årsak til at arten har minket så dramatisk.

De nyklekkede eggene er alle et resultat av bevaringsplanen i regi av myndighetene. Alle fuglene overvåkes nøye med kameraer i hvert rede, og de lever på spesialdiett.

Forsker Andrew Digby sier til BBC at rimu-treet de siste årene har båret mer frukt enn vanlig, noe han mener kan skyldes klimaforandring. Men med så mye frukt fører det til bedre tider for kakapo-hunnene, som da gjerne legger dobbelt opp med egg.

les også

Papegøyen Jonas fikk et «forhold» til eieren og laget eggdrama

Kan ikke fly

Den nattaktive fuglen er den eneste i papegøyefamilien som ikke kan ikke fly, så den har derfor tilpasset seg et liv på bakken.

Kakapoen er den tyngste og tykkeste papegøyearten. Vingene er korte og har liten bæreflate i forhold til kroppsvekten. Hannen veier gjerne opp mot 2,1 kilo, mens hunnen har en gjennomsnittsvekt på i underkant 1,5 kilo.

les også

Blekksprut rømte fra akvarium

Man trodde i 1970 at arten var utryddet, men da ble en gruppe kakapoer oppdaget på Stewart island. I 1977 telte bestanden 18 fugler.

«LANDKRABBE»: Kakapo-papegøyen er ikke flygedyktig. Foto: Don Merton / DEPARTMENT OF CONSERVATION

Interessert i flere papegøyehistorier? Se morsomme klipp på VGTV under:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder