TUSENVIS I SORG: Kistene til general Qasem Soleimani og de andre som ble drept i det amerikanske droneangrepet i Irak, ankom i går til den iranske byen Mashhad. Gravfølget ble fulgt av tusenvis av sørgende iranere. Foto: EPA Foto: Mohammad Hossein Taghi / TASNIM NEW AGENCY

Iran trekker seg fra atomavtalen

En statlig, iransk TV-kanal varsler at Iran ikke lenger vil overholde noen av punktene i atomavtalen.

 • Synne Eggum Myrvang
 • Ingrid Hovda Storaas

En iransk statlig TV-kanal opplyser søndag kveld at Iran ikke lenger vil overholde noen av punktene i atomavtalen fra 2015, ifølge nyhetsbyrået AP. Det ble kjent etter et møte søndag kveld, men var varslet tidligere på dagen.

Ifølge avisen Al Arabiya sier en talsperson for regjeringen at de vil reversere beslutningen dersom USA bestemmer seg for å fjerne sanksjonene mot Iran.

Tidligere søndag varslet Iraks parlament at de vil be regjeringen vise alle utenlandske styrker ut av landet. Iran har dessuten varslet nye angrep mot flere amerikanske mål.

Les mer om søndagens utvikling i konflikten her.

«TIDENES DÅRLIGSTE AVTALE»: Donald Trump fotografert på sin egen klubb Mar-a-Lago fredag kveld. I 2018 undertegnet presidenten dokumentet som gjorde at USA ble var det første landet som trakk seg ut av atomavtalen med Iran. Nå vil heller ikke Iran følge avtalen. Foto: REUTERS Foto: JIM WATSON / AFP

– Meldingene om at Iran skal ha besluttet ikke lenger å etterleve forpliktelser i henhold til atomavtalen fra 2015, er dypt bekymringsfulle, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB.

– Atomavtalen er viktig for regional stabilitet og vår egen sikkerhet, fastholder hun.

BEKYMRINGSFULLT: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier til NTB at det er dypt bekymringsfullt at Iran nå har besluttet å ikke følge forpliktelsene sine i atomavtalen. Foto: Thomas Nilsson / VG

Ber Iran holde seg til atomavtalen

Tysklands forbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron og Storbritannias statsminister Boris Johnson kom natt til mandag med en uttalelse der de ber Iran gå tilbake på planene om å trekke seg fra atomavtalen.

De ber også landet om å avstå fra å gjennomføre eller støtte ytterligere «voldelige handlinger», skriver NTB.

– Gitt den ledende rollen Soleimani hadde når det kommer til handlinger som har bidratt til at mange tusener av sivile og vestlig personell har omkommet, vil vi ikke sørge over hans død, sier Johnson i en uttalelse til Reuters, men maner til tilbakeholdenhet fra begge sider.

– Oppfordring til hevn vil bare føre til mer vold.

NATOs generalsekretær har kalt inn til et hastemøte om situasjonen i Midtøsten mandag.

Gradvis skjørere avtale

Iran har den siste tiden trukket seg fra flere deler av atomavtalen, som ble framforhandlet av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU i 2015, og trådte i kraft i 2016. Blant annet har de lagret større mengder uran, som kan brukes i atomvåpen, enn avtalen har tillatt.

HISTORISK ØYEBLIKK: 2. april 2015 ble den historiske atomavtalen inngått i Lausanne i Sveits. Fra venstre: Federica Mogherini (EU), Mohammad Javad Zarif (Iran), Alexej Karpov (Russland), Philip Hammond (Storbritannia) og John Kerry (USA). Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

Hensikten med avtalen var å hindre Iran i å utvikle atomvåpen mot at sanksjonene mot landet skulle lettes. USAs president Donald Trump har imidlertid vært en av avtalens største kritikere, og i mai 2018 trakk USA seg ut avtalen, og gjeninnførte sanksjoner, inkludert en embargo av Irans viktige oljesektor.

Konflikten mellom USA og Iran har eskalert voldsomt de siste dagene. 3. januar ble den iranske generalen Qasim Soleiman drept i et amerikansk droneangrep i Irak.

Mer om

 1. Atomvåpen
 2. Iran
 3. USA

Flere artikler

 1. Irans president: Europeiske soldater kan være i fare

 2. Mystiske eksplosjoner og branner rammer Iran

 3. Drept generals datter til «gale Trump»: USA går mørk dag i møte

 4. Jens Stoltenberg kaller inn til NATO-hastemøte

 5. Twitter-storm mot Norge og norsk ambassadør i Iran

Fra andre aviser

 1. Europeisk klage kan bety slutten for atomavtalen med Iran

  Bergens Tidende
 2. Iran tar stort skritt vekk fra atomav­talen

  Bergens Tidende
 3. Iran trapper opp atomprosjektet

  Bergens Tidende
 4. Unge iranske kvinner føler seg sviktet av Vesten

  Bergens Tidende
 5. Europeiske stormakter tror Iran utvikler raketter som kan bære atomvåpen

  Aftenposten
 6. Trump demper Iran-retorikken

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder