SIST DE MØTTES: Erna Solberg og Vladimir Putin møttes i St Petersburg i april. Sergei Lavrov (bak til høyre) deltok også på møtet. I morgen møter han utenriksminister Ine Eriksen Søreide i Kirkenes. Foto: Gisle Oddstad

Russland reagerer foran fredsmarkering: Hevder Norge utvikler anti-russisk forsvar

KIRKENES (VG) Russisk UD kommer med kraftig kritikk av Norge og hevder at de norske forsvarsplanene har en «anti-russisk retning».

Utenriksminister Sergei Lavrov er på vei til Kirkenes for å markere 75-årsminnet for frigjøringen av Finnmark.

I en forhåndsomtale før besøket som ble publisert torsdag, skriver Utenriksdepartementet i Moskva at Norge utvikler Forsvaret i en anti-russisk retning:

«Den politiske linjen til den norske ledelsen med å «kontrollere og pasifisere» Russland fortsetter å bli støttet av Oslos konsistente militære opprustning», skriver utenriksdepartementet.

De viser til at Norge topper NATOs liste over europeiske medlemmers bruk av penger på forsvar, målt pr innbygger.

les også

Finnmarks fylkesordfører vil fjerne sanksjonene mot Putin

Blir tema i Kirkenes

Russiske myndigheter varsler at dette vil bli tema når Lavrov møter den norske utenriksministeren Ine Eriksen Søreide (H) fredag formiddag i Kirkenes.

Dette møtet skal skje i forkant av seremonien i Kirkenes, med bekransning av monumenter og taler av kong Harald, statsminister Erna Solberg, og utenriksminister Lavrov.

«Norges territorium blir i økende grad brukt av NATO-allierte. Den norske ledelsen har forlatt sin linje med å ikke ha stående utenlandske militære enheter på sitt territorium i fredstid, skriver russisk UD.

NRK omtalte denne uttalelsen fra Moskva først.

les også

Forsvarssjefens ønskeliste: Vil ha 15000 flere hoder i Forsvaret

«Antall øvelser og treninger øker og de blir gjennomført nærmere og nærmere de russiske land- og sjøgrensene», heter det videre.

Russisk UD skriver at Lavrov vil be om en forklaring på «de aktive militære forberedelsene på de russiske grensene».

NATO-øvelsen: «Murinus» angriper - Norge forsvares av 53.000 NATO-soldater

Tar opp sanksjonene

De varsler også at Lavrov vil også konfrontere sanksjonene mot Russland som Norge sluttet seg til etter Russlands annektering av Krim i 2014.

«Norges støtte til sanksjons-regimet skaper hindringer for gjennomføring av en rekke prosjekter i energisektoren, først og fremst på den russiske arktiske sokkelen og innenfor fiskeri. Negativ dynamikk i investeringssamarbeidet blir observert. Samtidig utgjør tap for norske selskaper milliarder av dollar», skriver UD i pressemeldingen.

Norge: Godt og pragmatisk forhold

VG snakket med statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) tidligere torsdag om forholdet til Russland, foran møtet med Lavrov.

– Vi har et godt og pragmatisk samarbeid med Russland, sa utenriksministeren til VG.

– Vi hadde nylig et vellykket møte i den felles norsk-russiske fiskerikommisjonen. Samarbeidet har fortsatt på en lang rekke viktigere områder. og det utvides der det er naturlig. Vårt initiativ om å starte opprydding av plastavfall, blant annet fiskegarn, i Barentshavet. er blitt veldig godt mottatt på russisk side, la hun til.

les også

Eriksen Søreide: - Vi ønsker å få Frode Berg hjem

Står ved sanksjonene

Om sanksjonene sa Erna Solberg at de ikke vil bli avviklet før Russland etterlever Minsk-avtalen om full tilbaketrekning av russiske styrker fra Ukraina.

Men Eriksen Søreide la ikke skjul på at det finnes områder som er mer problematiske:

– På noen områder er samarbeidet utfordrende fordi sivilsamfunnet er under press. Det opplever ikke bare vi, men også andre land. Men det er viktig å holde i gang en politisk dialog, og nå er det fjerde gang jeg møter Lavrov i løpet av det siste året, sa hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder