PRESSEKONFERANSE: Visepresident Mike Pence, president Donald Trump, visedirektør i senteret for sykdomskontroll Anne Schuchat og helseminister Alex Azar. Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

USA om coronaviruset: – Risikoen kan endre seg raskt

USAs president Donald Trump sier at smitterisikoen for amerikanere er lav, og at landet er godt forberedt på et eventuelt utbrudd.

Artikkelen er over 31 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

På en pressekonferanse natt til torsdag norsk tid kunngjorde Trump at han har gitt visepresident Mike Pence ansvaret for å koordinere landets håndtering av coronaviruset.

Presidenten skrøt også av landets innsats så langt.

Fikk du med deg? Slik beskytter du deg mot smitte

– Vi har hatt enorm suksess, utover det folk forventet. Samtidig ser du utbrudd i enkelte andre land – Italia og andre har vanskeligheter, sa Trump og la til:

– USA er veldig, veldig klare.

Det er per nå 60 bekreftede smittetilfeller i USA, skriver New York Times. Flere av dem kommer fra det evakuerte cruiseskipet Diamond Princess.

Vil du ha siste nytt om coronaviruset? Følg med i vårt spesialstudio

En av de smittede, som befinner seg i nord i delstaten California, har ifølge amerikanske myndigheter blitt smittet uten å ha reist til et smitteutsatt land eller å ha vært i kontakt med smittede mennesker, skriver Washington Post.

– Kan forvente flere smittetilfeller

Helseminister Alex Azar advarte imidlertid om at situasjonen kan endre seg raskt, selv om han anser dagens risiko for det amerikanske folk for liten.

– Strategien vår så langt har fungert, men risikoen kan endre seg raskt, sa han.

– Vi kan forvente å se flere smittetilfeller her i landet, legger han til, og sier at Trump-administrasjonens tidlige håndtering har bidratt til å hindre spredningen av viruset.

Forvirret? 16 myter og fakta om coronaviruset

Anne Schuchat, som er visedirektør for senteret for sykdomskontroll, rådet amerikanere til å forberede seg.

– Det er veldig uklart hva vi står overfor de neste ukene og månedene, sier hun.

Anthony Fauci ved landets folkehelseinstitutt sier at det kan ta tid før en vaksine er på plass, men at det jobbes med saken.

– Vi kan ikke lene oss på en vaksine de neste månedene og året, sa han.

I mellomtiden oppfordrer USAs president, som ifølge New York Times er godt kjent for sin frykt for bakterier, folket om å «behandle dette som du ville gjort med influensa».

– Vask hendene, hold deg ren. Du trenger heller ikke å ta på hvert eneste rekkverk, med mindre du må, sa Trump, og la til at han selv prøver å unngå folk med symptomer så godt det lar seg gjøre.

– Det er en sjanse for at dette kan bli verre, en sjanse for at det kan bli ganske mye verre. Men jeg tror ikke det er uunngåelig at det skjer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder