INTERNERT: IS-kvinner fra Europa er internert i fange- og flyktningeleiren al-Hol nordøst i Syria. Foto: Harald Henden

Nordiske justisministre: IS-mødre får ikke komme hjem

Ingen av de nordiske justisministrene ønsker å hente hjem IS-mødrene, men vil at de skal rettsforfølges i Syria og Irak for sine krigsforbrytelser.

– Vi støtter helhjertet Sveriges forslag om et internasjonalt IS-tribunal, men er også åpne for andre løsninger, sier justisminister Jøran Kallmyr (Frp).

Justisministrene fra de fem nordiske land var samlet på Island i helgen.

– Det var bred enighet om at rettsforfølgelsen av IS-kvinnene må skje der beviser og vitner befinner seg, altså i områdene som var kontrollert av IS, sier Kallmyr.

les også

Dette er de norske IS-kvinnene

FANGER OG FLYKTNINGER: 78.000 mennesker lever under svært vanskelige forhold i al-Hol-leiren i Syria. Foto: Harald Henden

Omkring 100 menn og kvinner reiste fra Norge for å slutte seg til Islamsk Stat. Ingen vet hvor mange som fremdeles er i live.

Minst fem norske IS-kvinner

Minst ti norske kvinner reiste til Syria og Irak. Minst fem kvinner med norsk statsborgerskap sitter internert i Syria.

Hvis kvinnene får lov til å vende hjem og stilles til retten i Norge, kan de ifølge statsråden få inntil seks års fengsel for deltakelse i IS.

les også

Søstre til norsk IS-kvinne: – Hun ble lurt dit

– Men det blir vanskeligere å domfelle dem i Norge for forbrytelser mot menneskeheten, som har en strafferamme inntil 30 år, om vi ikke har nok beviser, sier Kallmyr.

Han sier at det er krevende å få få til en skikkelig domstolløsning under FN, som ivaretar rettssikkerheten og menneskerettighetene.

– Men om det så tar år, er jeg sikker på at vi får på plass en IS-domstol, for så ekstreme angrep mot sivilbefolkningen kan vi ikke la passere.

Han ser for seg andre løsninger enn en internasjonal domstol satt på stedet, som nasjonale domstoler med dommere fra flere land eller noe imellom.

Redd Barna har fått 20 tidligere regjeringsmedlemmer til å signere et opprop om å hente IS-mødrene hjem sammen med barna sine.

– Frykter at norske barn dør

De viser til at det vil ta lang tid før en internasjonal straffedomstol er etablert og tror det er lite sannsynlig at mødrene blir stilt for retten.

– Å hente dem til Norge vil kunne være den eneste måten å sikre at mødrene faktisk straffeforfølges, heter det i oppropet.

Redd Barna mener det er urimelig og urealistisk å forvente at syriske, irakiske og kurdiske myndigheter raskt skal prioritere å stille fremmedkrigere for retten.

– Imens traumatiseres de norske barna deres og risikerer å dø under elendige forhold, sier leder for politikk og samfunn i Redd Barna Gunvor Knag Fylkesnes.

les også

Syria-barna: UD vil gi norsk gutt helsetilbud, moren frykter sønnen blir tatt fra henne

Kallmyr mener IS-mødrene har hatt en mer aktiv rolle enn de selv sier.

– Mye tyder på at de har deltatt i systematisk tortur, voldtekter, overgrep, slaveri og folkemord. De kan ikke fritas for ansvar, fordi de er kvinner.

– Hva med barna til de internerte IS-kvinnene fra Norge?

– Utenriksdepartementet håndterer spørsmålet om å hente barna hjem, det vil ikke jeg kommentere, sier Kallmyr - og legger til:

– Det er stor forskjell mellom uskyldige barn og mødre som har truffet egne valg og står ansvarlig for forbrytelser mot menneskeheten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder