OMKOM: Kim André Nielsen (34) og sønnen Benjamin (7) omkom i en togulykke i Danmark i fjor sommer. Foto: Jan Rasmussen, Eikerbladet og privat

Har konkludert etter togulykken i Danmark hvor norsk far og sønn omkom

Lyset på overgangen der norske Kim André (34) og sønnen Benjamin (7) omkom etter å ha blitt påkjørt av et tog i fjor sommer, fungerte som det skulle, har den danske havarikommisjonen konkludert.

 • Christina Quist
 • Synne Eggum Myrvang

Familien på fire fra Hokksund i Buskerud var på bilferie i Danmark og hadde nylig levert hunden på et hundepensjonatnoen hundre meter fra planovergangen i Trustrup da den tragiske ulykken inntraff.

Mammaen (32) og yngstemann i familien, en datter på seks år, kom fra ulykken med lettere skader.

Dødsulykken i Danmark: – En familie som blir splittet i to, det er forferdelig

Planovergangen hadde et signalanlegg som ble aktivert når tog nærmet seg overgangen. Anlegget har lyd og blinkende røde lys som skal varsle trafikanter om at overgangen ikke må passeres.

les også

Nordmenn omkom i trafikkulykke i Danmark: Manglende bommer blir del av etterforskningen

Den danske havarikommisjonen har nå konkludert med at det ikke var feil på lysanlegget.

Blinket i 27 sekunder

Havarikommisjonens undersøkelse viser at signalene fungerte korrekt, med blinkende hvite lys som er et signal om at overgangen er sikret, og at det ble vist blinkende røde lys mot veien i cirka 27 sekunder før toget passerte.

ULYKKESSTEDET: Her mistet en norsk far og sønn livet i fjor sommer. Mor og datter kom fra ulykken med lettere skader. Foto: Per Øxenholt / Ritzau Scanpix

De skriver i rapporten at at årsaken til ulykken var at bilisten ikke stanset før overkjøringen, men de kan ikke avvise at omstendigheter ved veiene rundt kan ha påvirket bilistens oppfattelse av situasjonen ved overkjørselen.

les også

Nabo om ulykkesovergangen: – Lysene har ikke virket

Overgangen var under ombygging på ulykkestidspunktet. Planovergangen skulle blant annet få «halvbommer», med tanke om at lettbanens hastighet skulle kunne økes fra 75 til 100 kilometer i timen.

I rapporten skriver de at det ikke er påvist feil ved overkjøringen eller forhold knyttet til ombyggingen som kan vurderes å ha hatt innflytelse på anleggets sikkerhetsmessige funksjon.

Bremset kraftig

Havarikommisjonen er ikke kjent med at det var vitner som fikk med seg selve hendelsen og forløpet umiddelbart i forkant utover lettbaneføreren og passasjeren i bil.

Lettbaneføreren har forklart at han begynte å bremse cirka 15 meter før overgangen, idet bilen begynte å kjøre over. Toget holdt da en hastighet på 75,8 kilometer i timen.

SAMMEN I KISTEN: Kim André Nielsen (34) og sønnen Benjamin Sørvang Nielsen ble gravlagt i samme kiste. – Benjamin hviler på pappas arm, sa presten under begravelsen. Foto: Hallgeir Vågenes/VG

Ut fra videoopptak og bilinspektørens beskrivelser ser det ifølge rapporten ut som at bilen har bremset jevnt fra 23 meter før planovergangen og frem mot togskinnene.

Gjennomgangen av bilen viste også at bilens bremser var aktiverte på kollisjonstidspunktet - og at bremsingen var kraftig umiddelbart før kollisjonen.

Bilinspektørens rapport har ikke påvist feil ved bilen som har hatt betydning for ulykken.

Flere har reagert på sikkerheten

Planovergangen har ikke bom, men skilt, blinkende lys og lyd som advarer mot at et tog kommer. Det er likevel ikke ideelt, ifølge den tidligere lokføreren Brian Borg.

– Sett fra der jeg har sittet som lokfører vil jeg at det skal være bom overalt. Det burde heller ikke tatt så lang tid å få satt opp en bom her, uttalte Borg til VG i fjor.

les også

Planoverganger i Norge skal sikres for 120 millioner kroner

Naboer VG snakket med i området har fortalt at det på ulykkestidspunktet var svært dårlig sikt i den ene retningen av overgangen.

Mer om

 1. Ulykker
 2. Danmark

Flere artikler

 1. Hoteller får avbestillinger på ankomstdagen: – Vil bare ha papirer for å komme inn i Danmark

 2. I disse ferielandene har kurven flatet ut

 3. Danmark og Norge helt uenige i om det gir mening å masseteste

 4. Dødstallet stiger etter gruvelykken i Myanmar

 5. Person i Black Lives Matter-demonstrasjon i København smittet

Fra andre aviser

 1. Færre konkurser i Danmark under coronakrisen

  Aftenposten
 2. Dansker trues med sparken om de reiser til Sverige

  Aftenposten
 3. Oslo-basert selskap får nær 940 mill. i erstatning etter kjøp av iskremprodusent

  Aftenposten
 4. Svenskene fikk konkursrush selv om de ikke stengte landet

  Aftenposten
 5. Danmark stenger svenskegrensa etter «kommunikasjonssvikt»

  Aftenposten
 6. Mann i 40-årene omkom i båtulykke i Vardø

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder