POLITIAKSJON: Flere av dem som demonstrerte til støtte for den spionsiktede Ivan Safronov, ble pågrepet av politiet utenfor rettslokalet. Foto: DIMITAR DILKOFF / AFP

Demonstrerte til støtte for spion-siktet journalist

Den spionsiktede russeren Ivan Safronov (30) møtte tirsdag i retten i Moskva - samtidig som det var demonstrasjon til støtte for ham på utsiden.

 • Ole Kristian Strøm

Arrestasjonen av Safronov tolkes av enkelte som et angrep mot uavhengige journalister, og en rekke kjente journalister var blant dem som demonstrerte utenfor rettslokalet. Åtte av dem ble ifølge Meduza pågrepet av politiet.

Safronov har tidligere vært journalist i storavisene Kommersant og Vedomosti, men har siden mai vært rådgiver for Dmitrij Rogozin, som nå er sjef for romfartsprogrammet Roskosmos og tidligere var NATO-ambassadør.

Safronov er anklaget for å ha samlet og gitt «statshemmeligheter om militærteknisk samarbeid, forsvar og sikkerhet» til NATO-landet, ifølge en pressemelding fra FSB, gjengitt av RIA Novosti. Han risikerer 20 års fengsel, om han blir dømt, skriver rbc.ru.

les også

Kritikere etter rekordtall for Putin: – Bare et spill for galleriet

Roskosmos har benektet at pågripelsen av Safronov har noe med hans jobb der å gjøre. Samtidig sa Vladimir Putins talsmann, Dmitrij Peskov, på en pressekonferanse at det heller ikke har noe med hans journalistiske arbeid å gjøre. Peskov nektet å spesifisere noe mer om hva saken gjaldt, og sa også at sakens karakter gjør at den trolig forblir hemmelig - som Frode Berg-saken var det.

Ifølge Roskosmos-sjef Rogozin hadde Safronov ingen tilgang til gradert materiale i sin jobb der.

Russiske medier antyder at saken mot Safronov muligens kan ha sammenheng med en artikkel han skrev i 2019 om russisk salg av jagerfly til Egypt. Den ble først publisert av avisen Kommersant - men så avpublisert. Ifølge sjefredaktøren i Kommersant har de imidlertid ikke fått noen klager fra myndighetene på denne saken. Saken vakte stor oppmerksomhet, blant annet fra USAs utenriksdepartement.

KJENT JOURNALIST: Ivan Safronov ble pågrepet av FSB tirsdag morgen - på vei til jobben sin i romfartsorganisasjonen Roskosmos. Foto: VASILY MAXIMOV / AFP

Roskosmos skriver i en pressemelding at de hjelper FSB i etterforskningen, og at pågripelsen av Safronov ikke har sammenheng med hans nåværende arbeid i Roskosmos.

Blant Safronovs venner på Facebook er forøvrig advokaten som i sin tid forsvarte Frode Berg i spionsaken mot den nordmannen, Ilja Novikov.

Rådgiveren er pågrepet for brudd på paragraf 275 i den russiske straffeloven. Den omhandler høyforræderi og har altså en strafferamme på 20 år.

TOPPER: Den pågrepne russeren var rådgiver for Dmitrij Rogozin (t.v.). Her er sjefen for Russlands romfartspgrogram i samtale med Vladimir Putin da presidenten besøkte et av Roskosmos’ anlegg. Foto: ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK

les også

Nå innrømmer Putin at han kan tenke seg gjenvalg i 2024

Sjefen for Roskosmos, Dmitrij Rogozin, var fra 2011 til 2018 visestatsminister med ansvar for forsvarsindustrien i Russland.

Rogozin var i 2014 en av de første russere som ble satt på Vestens sanksjonslister etter annekteringen av Krim-halvøya. Han har flere kontroversielle meninger, som at Russland bør kreve Alaska tilbake fra USA.

Mer om

 1. Russland
 2. FSB
 3. Roskosmos

Flere artikler

 1. Russland benekter at mirakel-tallene er juks

 2. Mot klart ja for Putins nye grunnlov: Kan sitte til 2036

 3. Vil fengsle «spionen» i 18 år: – Vi er i sjokk

 4. Putins talsmann benekter at Russland står bak USA-opptøyer

 5. Opposisjonsleder om braktall for Putin: – Det er en stor løgn

Fra andre aviser

 1. EU ber Russland etterforske valgfuskanklager

  Aftenposten
 2. Russland og Kina murrer mot USAs gruveplaner på Månen

  Aftenposten
 3. Dette kartet overrasket alle. En liten region talte Putin midt imot.

  Aftenposten
 4. Russisk distriktsopprør? 20 byer avlyser Putins storslåtte feiring.

  Aftenposten
 5. Russland gjenåpner midt i krisen

  Bergens Tidende
 6. Russland får ny grunnlov. Dette er konsekvensene for Norges store naboland.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder