Seks ansatte i Trump-kampanje coronasmittet før nattens folkemøte

TULSA/OSLO (VG) Seks medarbeidere i president Donald Trumps valgkampanje har testet positivt på covid-19.

 • Line Fausko
 • Ole Løkkevik
 • Håkon Kvam Lyngstad
 • Thomas Nilsson (foto)

Artikkelen er over 49 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Pressetalsmann Tim Murtaugh bekrefter i en uttalelse omtalt av CNN at seks valgkampmedarbeidere har testet positivt for coronaviruset.

De seks personene har jobbet med forberedelsene til presidentens store folkemøte i Tulsa i Oklahoma lørdag. Dette er Trumps første valgmøte etter coronapandemien inntraff.

– Folkemengdene i Oklahoma er helt utrolige, jeg har aldri sett noe slikt, skryter Trump til CNN før lørdagens valgmøte.

Opphetet stemning

VG er tilstede i Tulsa der tusenvis av amerikanere går mot stedet folkemøtet finner sted klokken 19 lokal tid. Det er ganske rolig stemning foreløpig, med tilløp til diskusjoner mellom Trump-tilhengere og demonstranter som har møtt opp.

En av disse var mellom Trump-tilhengere og tre afroamerikanere, mulige demonstranter, som kranglet om Trump og skal ha kalt det et KKK-rally.

SE VIDEO UNDER: VG havner midt i den opphetede krangelen:

Flere er allerede på plass på arenaen. For å komme gjennom sikkerhetskontrollen må man ha på seg ansiktsmaske og alle får temperaturen målt. Det ser ut til at masken ble kastet etter kontrollen, for inne på arenaen er det få som bruker maske.

– I henhold til sikkerhetsprotokoller blir kampanjeansatte testet for covid-19 før arrangementer. Seks ansatte testet positivt ut av hundrevis av utførte tester, og prosedyrer for karantene ble umiddelbart iverksatt. Ingen covid-positive ansatte eller noen som har vært i kontakt med disse, vil være på dagens møte eller i nærheten av fremmøtte og folkevalgte, sier Murtaugh.

Rekordsmitte og portforbud

Nyheten om smittede ansatte kommer samme dag som Tulsa melder om rekordhøye smittetall, med 136 nye coronasmittede det siste døgnet, ifølge CNN. Tulsa har 772 registrerte smittetilfeller, og 66 mennesker har mistet livet relatert til covid-19.

Delstaten Oklahoma har 10.037 registrerte tilfeller og 368 coronarelaterte dødsfall.

SE DIREKTE: Svært mange mennesker har samlet seg for å hylle Trump. Eksperter er bekymret for smittespredning:

Torsdag innførte myndighetene i Tulsa portforbud i sentrum av byen forut for president Trumps store folkemøte. Fredag ble imidlertid portforbudet opphevet etter en forespørsel fra Secret Service, ifølge dagsavisen Tulsa World.

I forrige uke var den amerikanske visepresidenten Mike Pence i hardt vær etter at han publiserte et twitterbilde av seg selv og medarbeidere i Trumps valgkampanje, uten at noe bar munnbind eller overholdte sosial distansering.

SLETTET: Dette bilde hadde en kort livssyklus på SoME-plattformen Twitter, før det ble slettet av Trumps høyre hånd. Foto: SKJERMDUMP

Trump utnevnte Mike Pence til corona-general i februar, hvor han fikk ansvaret for å koordinere landets håndtering av covid-19.

Ikke redd viruset

Steve Ducharme fra Oklahoma City har møtt opp i Tulsa fordi han ønsker å vise sin støtte til president Trump. Han tror den sittende presidenten blir gjenvalgt i en skredseier til høsten.

Virusepidemi og «Black Lives Matter»-demonstrasjoner danner et bakteppe for kritikk av timingen av møtet. Den kritikken er Ducharme rivende uenig i.

– Det er bare sludder. Hadde vi vært under en annen administrasjon, ville det ikke vært noe coronavirus. Jeg tror det er oppdiktet for å ødelegge for Trump og økonomien, og for å hjelpe demokratene i valget.

– Frykter du at demonstrasjonene skal bli voldelige her i Tulsa?

– Nei, her i Oklahoma tolererer vi ikke denslags. De ville blitt skutt ned før det starter, svarer han.

Utenfor arenaen møter VG en demonstrant som ikke ønsker å stå fram med navn. Han mener i motsetning til Ducharme at møtet kommer på et dårlig tidspunkt. Han holder et skilt

– NOEN ER UENIGE: Mannen, som ønsker å være anonym, sier han ønsker å vise Trumps tilhengere at ikke alle er enige i presidenten. Foto: Thomas Nilsson / VG

– Ikke alle setter pris på at jeg er her. Jeg har blitt blitt spyttet på og fått slengbemerkninger fra forbipasserende, forteller han.

– Men det er også noen som har kommet opp til meg og sagt at de er uenige, men at jeg har rett til min mening.

– Trump er ingen rasist

– Trump er ingen yrkespolitiker, og sier ting helt ufiltrert og ekte. Det elsker vi, sier Tammi Taylor fra Adamsville i Alabama. Hun har reist til valgmøtet i Tulsa sammen med familien.

TRUMP-VENNLIG FAMILIE: Whitney (8), Samanta (9), Tammi (40), Gerome (48) og Roman (13) utgjør familien Taylor, som sammen har reist til Tulsa for å delta på Trumps valgmøte lørdag. Foto: Thomas Nilsson / VG

– Hva tenker dere om at Donald Trump blir anklaget for å være rasist?

– Det har ingenting å si om han er rasist eller ikke. Det er resultatene hans som teller. Det har ingenting med meg personlig å gjøre, sier Gerome Taylor.

– Hvis noen kaller ham en rasist, bør de feie for egen dør først. Jeg ser ikke på min president som en rasist, svarer Tammi Taylor. Familien frykter ikke å bli smittet av corona, da de mener å være beskyttet av guds ord.

William Houston kjørte i fire timer fra Arkansas for å delta på valgmøtet i Tulsa, men før han fikk komme inn på arenaen, måtte arrangørene først sjekke temperaturen hans.

SMITTEVERNSTILTAK: William Houston (48) sier det er bra arrangørene tar smittevern på alvor. Samtidig forteller han at han savner å se ansiktene på folk, når så mange går med ansiktsmaske. Foto: Thomas Nilsson / VG

– Jeg tenkte på muligheten for at venstreradikale i ANTIFA kunne finne på å sende folk som var smittet for å spre viruset på møtet, bare for å kunne si «hva var det jeg sa?», sier Houston, men legger til at han ikke tror det kommer til å skje.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Donald Trump
 3. Koronadugnad
 4. USA
 5. Presidentvalget i USA
 6. Amerikansk politikk

Flere artikler

 1. Trump til velgerne i Oklahoma: – Dere er krigere

 2. Trump truer demonstranter før folkemøte – myndighetene i Tulsa innfører portforbud

 3. Trump trosser smittevern: Holder massemøte på åstedet for USAs verste lynsjing

 4. Trumps stab benekter at TikTok-kampanje lå bak lavt oppmøte

 5. Trump vil redusere corona-testing – for å få ned smittetallene

Fra andre aviser

 1. Titusenvis trosser virus for Trumps første folkemøte på flere måneder

  Bergens Tidende
 2. Helseeksperter bekymret for koronaspredning ved Trumps folkemøter

  Aftenposten
 3. Trump ber fansen ikke saksøke om de får covid-19 på folkemøtene hans

  Aftenposten
 4. Trump til egne velgere på omstridt folkemøte: – Dere er krigere

  Aftenposten
 5. 99 år siden hendelsen som var en av årsakene til striden om Trumps folkemøte

  Aftenposten
 6. Langt færre hørte Trump enn han hadde ventet

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder