Statsminister Theresa May er i hardt vær. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix

Spekulasjoner om Mays framtid - leder av Underhuset går av

Det pågår nå møter med regjeringsmedlemmer i Storbritannia om Theresa Mays fremtid. Ryktene går om at hun snart kommer til å gå av.

Jon Craig i Sky News viser til en sentral parlamentariker som skal ha fortalt ham at May kommer til å gå av allerede onsdag kveld.

Men i en Twitter-melding understreker han at meldingen er ubekreftet. Han viser også til rykter om at David Lidington vil ta over som fungerende statsminister.

Leder av Det britiske underhuset, Andrea Leadsom, meddeler litt etter 20.30 at hun trekker seg fra vervet, på grunn av manglende tiltro til regjeringens håndtering av brexit. Leadsom har tidligere stilt som lederkandidat i Det konservative parti, men trakk seg slik at May kunne bli statsminister, skriver BBC.

Tidligere i kveld skrev Craig i Sky News at Leadsoms forventede avgang som leder av Underhuset innebærer at hun nå vil stille seg til disposisjon som leder for De konservative. Dette er videre en indikator på at May snart kommer til å gå av.

KAN BLI LEDER: Andrea Leadsom har tidligere forsøkt å bli leder for De konservative. Nå kan hennes avgang i Underhuset tyde på at hun vil kjempe om å bli Storbritannias neste statsminister. Foto: Chris Radburn / TT / NTB Scanpix

BBC meldte tidligere i kveld at innenriksminister Sajid Javid har bedt om et møte med May, noe som også kan tyde på at hun snart vil bli presset til å gå av.

Upopulær brexit-avstemning

Antydningene om Mays snarlige avgang kommer dagen etter at hun la fram enda en ny plan for å få brexit igjennom i parlamentet. Men planen ser ikke ut til å blidgjøre kritikerne, verken i hennes eget konservative parti eller hos opposisjonen.

les også

May med brexit-bønn til Corbyn

Skottlandsminister David Mundell har bedt om et hastemøte med May, etter sigende for å diskutere hennes framtid, og senere onsdag ettermiddag skal også en delegasjon brexitforkjempere i regjeringen møte henne, skriver politisk korrespondent Paul Brand i TV-stasjonen ITV på Twitter.

Det er i tillegg planlagt et internt partimøte i torypartiet der Mays framtid kan bli tema.

les også

May åpner for ny folkeavstemning

BBCs politiske redaktør Laura Kuenssberg skriver på Twitter at enkelte kilder i regjeringen sier de ikke tror at May vil bli sittende som statsminister lenger enn til mandag, men at andre er uenige.

les også

Mann siktet etter milkshake-kasting mot Farage

– Mays avgang et spørsmål om tid

Statsministerens tilbud til de folkevalgte er blant annet at parlamentet skal få bestemme om det skal holdes en ny folkeavstemning om brexit – forutsatt at forsamlingen vedtar hennes siste brexitplan.

En avstemning om planen er planlagt i begynnelsen av juni.

Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder tror ikke May kommer til å tre av i kveld, men at det uansett bare drøyer noen uker før hun gjør det.

– Hun har åpnet for at hun går av etter at man har stemt over den nye brexit-planen. Men dersom kabinettet og partiet ser at det er liten vits i å prøve å få gjennom avtalen, fordi den har møtt så mye motstand, kan hun bli presset til å gå av før, sier Mustad til VG.

Dermed vil det etter hvert bli duket for en ny lederstrid i Det konservative parti. Mustad legger til at kontroversielle Boris Johnson er bookmakernes favoritt.

– Han er ikke egnet til å bli partileder fordi han er så splittende som han er. Men det er syv-åtte stykker som antas å levere inn sine kandidaturer til å bli ledere, sier Mustad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder