SPENT: Jobbik-tilhengere demonstrerer i byen Miskolc onsdag kveld. Foto: Reuters

Spent under Jobbik-demonstrasjon i Ungarn

Ungarsk politi var i høy beredskap da det høyreradikale partiet Jobbik arrangerte en demonstrasjon onsdag kveld. Romfolket i byen Miskolc nordøst i Ungarn samlet til motdemonstrasjon.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Tilhengere av Jobbik marsjerte med tente lys gjennom det nedslitte boligområdet Avas i Miskolc. Markeringen var ment som en protest mot det de sier er en kraftig økning i «sigøynerkriminalitet» i området. Medlemmer av den forbudte halvmilitære organisasjonen Den ungarske garde sluttet seg til marsjen.

Romfolkets organisasjoner og deres ungarske støttespillere retter skarp kritikk mot demonstrasjon.

- Jobbiks uttalelser er propaganda lik den Goebbels drev med, sier talsmannen Aladar Horvath med henvisning til Adolf Hitlers propagandasjef.

Om lag 600 personer deltok i romfolkets motdemonstrasjon i Miskolc. Demonstrantene ropte slagord som «Ned med Jobbik!» og «Dette er vårt hjem!» og bar et banner med påskriften «Vi vil ha fred, lovstyre og et nazifritt Ungarn».

Jobbiks demonstrasjon startet senere på kvelden.

Jobbik, en kortform for navnet på Bevegelsen for et bedre Ungarn, ble grunnlagt i 2002 og registrert som politisk parti i. Ved valget i april 2010 ble partiet tredje størst og fikk 47 plasser i nasjonalforsamlingen i Budapest.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder