230 000 OFRE: Uidentifiserte tsunamiofre begraves i metallkister og merkes med mikrobrikker. Bilder fra verdens verste flodbølge-katastrofe er å se i det nye tsunami-museet i indonsiske Banda Aceh, som selv ble hardt rammet i romjulen 2004. Foto: AP

Begraver de siste tsunami-ofrene i Thailand

(VG Nett) Jobben med å identifisere omkomne etter tsunamien 2. juledag for snart to år siden går mot en slutt i Thailand. Nå begraves de siste 125 uidentifiserte ofrene.

  • Camilla Ryste
Publisert:

Rundt 5.400 mennesker mistet livet i Thailand, da den enorme bølgen skyllet inn over turiststrendene. Om lag halvparten av dem var utenlandske turister. 84 nordmenn mistet livet i flodbølgekatastrofen. Fortsatt er rundt 3000 mennesker savnet.
Arbeidet med å identifisere de mange tusen omkomne ansees å være den største kriminaltekniske operasjonen som noen gang har vært gjennomført. Også norske kriminalteknikere bidro i det svært vanskelige arbeidet.

De uidentifiserte ofrene som nå blir begravet har myndighetene ikke klart å finne identiteten til, hverken gjennom DNA-tester eller tannprøver.

Enkel seremoni

Det var en enkel seremoni da de siste tsunami-ofrene i Thailand ble begravet, skriver BBC. Seremonien begynte med bønner som ble lest opp av buddhistiske, kristne og muslimske ledere, fordi man ikke vet hvilken religion de omkomne tilhørte.

Myndighetene tror at de fleste uidentifiserte ofrene er fra Asia. En del er muligens illegale innvandrere fra Burma, og familiene har ikke kunnet komme til Thailand for å finne dem.

En egen kirkegård for tsunamiofrene blir satt opp tvers over veien for identifiseringssenteret i Khao Lak, et av stedene som ble hardest rammet av tsunamien.

Ofrene er merket med mikrobrikker og blir gravlagt i aluminiumkister, så de kan bli gravd opp igjen hvis det blir nødvendig.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder