BENÅDET: Belgiske Michelle Martin er løslatt fra fengsel og vil gå i kloster. Avgjørelsen vekker kraftige reaksjoner i Belgia, som fortsatt har den groteske kriminalsaken friskt i minne. Foto: Etienne Ansotte / Reuters / NTB scanpix

BENÅDET: Belgiske Michelle Martin er løslatt fra fengsel og vil gå i kloster. Avgjørelsen vekker kraftige reaksjoner i Belgia, som fortsatt har den groteske kriminalsaken friskt i minne. Foto: Etienne Ansotte / Reuters / NTB scanpix

Ekskona til Dutroux løslatt fordi hun går i kloster

En belgisk domstol har benådet Michelle Martin, ekskona til barnedrapsdømte Marc Dutroux, etter halv tids soning. Mange belgiere raser mot avgjørelsen.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Michelle Martin er løslatt mot at hun går i kloster. Det er et nonnekloster tilknyttet klariserrordenen som har sagt seg villig til å ta imot henne i «Kristi tilgivelses ånd».

Reaksjonene på avgjørelsen er sterke, og klosterveggene er alt tagget ned.

Domstolen avviste tirsdag to ankebegjæringer mot en kjennelse fra tidligere i sommer om at Martin kunne bli satt fri fra fengsel for å gå i kloster.

Den ene ankebegjæringen var lagt fram av faren til ett av barna som Martin og Dutroux mishandlet og som senere døde. Den andre kom fra påtalemyndigheten.

Sultet i hjel

52 år gamle Martin ble i 2004 dømt til 30 års fengsel etter at hun sammen med sin ektemann ble funnet skyldig i å ha bortført og seksuelt mishandlet seks mindreårige jenter og forårsaket at fire av dem sultet i hjel mens de satt innesperret i ekteparets hus.

Martin har sittet fengslet siden 1996 og har søkt om prøveløslatelse fire ganger.

Dutroux, som ble funnet skyldig i å ha ledet et nettverk som var ansvarlig for bortføringene og i å ha voldtatt jentene gjentatte ganger, ble dømt til livsvarig fengsel.

Dutrox-saken sjokkerte hele Belgia og skapte stor mistillit til landets politi og rettsvesen.

REAKSJONER: Det var stort presseoppbud utenfor klarisserklosteret i den belgiske byen Melonne tirsdag. at Michelle Martin, ekskona til barnedrapsmannen Marc Dutroux, skal bli nonne i dette klosteret.


Venter uro

Nå er altså reaksjonene sterke på løslatelsen. Flere hundre mennesker tok til gatene tidligere i sommer for å protestere mot løslatelsen.

Klosteret som Martin skal bo i, ligger i landsbyen Malonne, rundt 60 kilometer sørøst for Brussel - og bare 30 kilometer fra huset der Dutroux holdt jentene fanget.

Politiet er forberedt på uro når Martin ankommer klosteret til klarisserordenen, som er det kvinnelige motstykket til fransiskanerordenen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder