MULIG ATOM-ANLEGG: Satellittbildet fra DigitalGlobe tatt 27. september viser det som skal være Irans nylig avslørte kjernekraftanlegg som ifølge iranske myndigheter snart vil være i drift. Foto: REUTERS/DigitalGlobe

Satellittbilder viser mulig nytt iransk atomanlegg

(VG Nett) Iranerne kan ha bygd et underjordisk kjernekraftanlegg med 3.000 sentrifuger.

Lars Akerhaug
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL
Kjernekraft

Samtidig med at Iran møter skarp kritikk internasjonalt for sine prøveskytninger av raketter som kan nå Europa, kommer bilder av det som kan være det nye iranske atomkraftverket, nær ayatollah-regimets religiøse senter, Qom.

Iranerne innrømmet i et brev til IAEA forrige uke at de har to anlegg for anrikning av uran, og ikke ett som tidligere antatt. Anlegg nummer to, som omverdenen nå har fått kjennskap til, er fortsatt under utbygging.

Se VGTV:Hyllet Allah da Iran testet 400 raketter

Satellittbilder fra DigitalGlobe og GeoEye viser det som ifølge nyhetsbyrået AP kan være Irans inntil nylig hemmelig kjernekraftanlegg. Anlegget skal ligge omtrent 30 kilometer fra Qom.

Les også:Iran viser muskler foran atommøte

«Underjordisk anlegg»

Ifølge GeoEye viser bildene at Iran har bygd et «underjordisk anlegg». En analyse av det forsvarsfaglige konsulentselskapet IHS Jane's for satellittbyrået viser flere innganger til det underjordiske anlegget, ventilasjonsanlegg, en rampe for utskyting av bakke-til-luft-raketter og anleggsutstyr.

MULIG INNGANG: Nederst til venstre på dette bildet ligger det som skal være inngangen til anlegget. Øverst til høyre ligger det som skal være to sideinnganger, ifølge IHS Jane's. Foto: AP

Iranske myndigheter har oppgitt at anlegget ligger et annet sted enn bildene fra DigitalGlobe og GeoEye.

VG Nett-leser:På tide at dere som har «konkludert» med at Iran ikke har uærlige hensikter revurderer den saken der.

3.000 sentrifuger

Men GlobalSecurity.org mener at nærbilder fra satellittbildene helt enkelt viser et område på størrelse med en fotballbane hogget ut i fjellet - og ikke en inngang til et mye større
underjordisk anlegg.

En rapport fra amerikanske myndigheter 25. september anslo at anlegget består av 3.000 sentrifuger som skal kan bli brukt for å produsere anriket uran.

Obama-administrasjonen står fast på amerikanske påstander fra 2007 om at Iran er ett til fem år fra å utvikle atomvåpen.

Les også:Her prøveskyter Iran raketter

- Beviste underjordisk anlegg

Ifølge nyhetsbyrået AP blir det nå spekulert i at Iran selv valgte å varsle atomenergybyrået om kraftverket mandag, fordi de hadde skjønt at amerikansk og brtitisk etteretningstjeneste var på sporet.

- Det var mange forskjellige løse tråder som viste seg å gi resultater, men et klart spor var bilder fra satellittspioner som beviste at det ble gravd ut underjordiske anlegg, sier en ikke navngitt høyerestående tjenestemann fra et amerikansk etterretningsbyrå til nyhetsbyrået AP.

De underjordiske bygningene skal bestå av 3000 forskjellige sentrifuger som skulle være bare måneder fra å være ferdigbygd da Iran plutselig slapp nyheten om kjernekraftanlegget.

- Trenger ikke informere

Iran mener landet har rett til å skaffe seg kjernekraft, men nekter for at de vil utvikle atomvåpen. President Mahmoud Ahmadinejad har avvist at de har forsøkt å holde anlegget hemmelig.

- Vi trenger ikke å informere herr Obama om alle fasiliteter vi måtte ha, sa Ahmadinejad i et intervju med magasinet Time fredag. Han hevdet videre at Irans virksomhet er i tråd med IAEAs regler.

Brevet fra Iran ble sendt til IAEA-lederen Mohamed ElBaradei mandag, ifølge AP og slo ned som en bombe på G20-ledernes toppmøte i Pittsburgh.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder