Her samler Israel krigsmaskinene sine ved grensen

Barth Eide: Israel bekrefter mobilisering

Helsemyndighetene i Gaza melder om 11 drepte barn

Den arabiske liga sender delegasjon til Gaza

ASHDOD/OSLO (VG Nett) Samtidig som israelske soldater og stridsvogner samles ved grensen til Gaza bekrefter myndighetene at de mobiliserer til en bakkeinvasjon.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Lørdag rullet konvoier med tusenvis av israelske soldater mot grensen mot Gaza. Ifølge CNN er dette deler av styrken på 30.000 som det israelske forsvaret hevder de har mobilisert langs grensen.

Den israelske regjeringen har tidligere tilkalt 75.000 reservestyrker som skal stå klare i tilfelle en bakkeinvasjon settes igang.

Til London-avisen The Times sier høytstående offiserer i det israelske forsvaret IDF at det kan skje allerede i løpet av helgen.

- Målet er å sende Gaza tilbake til middelalderen. Bare da vil Israel bevare roen i førti år, sier Israels innenriksminister Eli Yishai ifølge avisen Haaretz.

Bekrefter mobilisering

Israelske myndigheter har gitt beskjed til utenlandske ambassader i landet om at de mobiliserer med tanke på en bakkeoperasjon.

Også Norges ambassade er blitt varslet, opplyser utenriksminister Espen Barth Eide.

Han ser med stor uro på faren for en ytterligere internasjonalisering av konflikten.

- En bakkeoperasjon vil virke som et fluepapir. Islamske jihadister fra fjern og nær vil strømme til konflikten dersom det kommer til gatekamper i Gaza by. Det er ikke i israelsk interesse å trappe opp til dette nivået, sier Eide til NTB.

Bildespesial: Se VGs egne bilder fra situasjonen i Israel

Dødelige angrep

Den israelske hæren melder at de har gjennomført nesten 300 luftangrep mot Gaza i løpet av lørdag, skriver AP. Hamas anklager luftstyrken for å blant annet ha truffet et leilighetskompleks i Jabalia Camp i nordlige Gaza, hvor de mener tre personer ble drept og over 30 såret.

Natt til lørdag slapp den israelske hæren 180 bomber over Gazastripen. Blant målene var hovedkvarter til Hamas det palestinske innenriksdepartementet.

VGTV: Her bombes boligen til Hamas-medlem

Tall VG Nett har fått fra helsemyndighetene i Gaza viser at 38 har blitt drept og 382 såret etter at Israel iverksatte operasjonen mot Gaza onsdag morgen.

Ifølge helsemyndighetene er elleve av de drepte barn. I tillegg skal 45 av de sårede være barn under fem år.

Innbygger Muhammed Abu Shaban sier til BBC at situasjonen nå er forferdelig.

- Vi får nesten ikke sove mer enn en time, det er eksplosjoner overalt. Lydene av luftangrep, skyting, raketter og bomber er det eneste vi hører. Folk er virkelig redde for en bakkeinvasjon.

Raketter fra Gaza

Samtidig fortsetter rakettregnet fra Gaza lørdag. Ifølge den israelske ambulansetjenesten har til sammen 66 raketter blitt skutt mot Israel i løpet av dagen. Hamas' militære fløy sier de har truffet en militærbase nær Ashkelon og byene Ashdod og Beer Sheva.

VG Nett har lørdag formiddag kjørt langs grensen til Gaza, og har to ganger blitt nødt til å forlate bilen etter at rakettalarmen har gått.

Flere av rakettene har imidlertid blitt avverget av det israelske forsvaret.

Siden lørdag morgen har 16 israelere blitt såret som følge av rakettangrepet, skriver Jerusalem Post. Tordag ble tre isarelere drept i rakettangrep fra Gaza.

Fordømmer Israel

Lørdag kveld fordømte Den arabiske ligas utenriksministre Israels luftangrep mot Gazastripen da de møttes til krisemøte i Kairo lørdag. De varsler at en delegasjon vil besøkte Gaza i løpet av et par dager.

Samtidig gjentar USA at landet mener Israel har rett til å ta sine egne militære beslutninger og forsvare seg.

I en uttalelse sier Obama at han nå vil legge vekt på å jobbe diplomatisk for at konflikten trappes ned, og understreker samtidig at USA motsetter seg ethvert forsøk på å forsyne Hamas med våpen.

Erdogan sier for sin del at han holder Israel ansvarlig for det han kaller en massakre på Gazastripen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder