VINNER: Skottlands førsteminister Alex Salmond er godt fornøyd med resultatet av torsdagens valg. Foto: REUTERS/SCANPIX

Historisk flertall for skotske nasjonalister

Nasjonalistpartiet SNP har sikret seg flertall i det skotske parlamentet. Partileder Alex Salmond lover å holde folkeavstemning om løsrivelse fra Storbritannia.

Artikkelen er over åtte år gammel

Opptellingen av stemmene etter valget torsdag viser at Scottish National Party (SNP) har fått minst 65 av de 129 plassene i den regionale forsamlingen. Det er første gang et parti sikrer seg flertall på egen hånd siden parlamentet ble opprettet i 1999.

- På samme måte som folket har vist oss tillit, må vi vise folket tillit. Derfor vil vi i løpet av denne perioden holde en folkeavstemning hvor Skottlands konstitusjonelle framtid blir overlatt i folkets hender, sier Salmond.

Det betyr at SNP tar sikte på å gjennomføre folkeavstemningen i løpet av fire år. Fram til nå har ikke førsteminister Salmond kunnet starte prosessen mot full uavhengighet siden andre partier har hatt flertall i parlamentet.

Valgresultatet står i skarp kontrast til meningsmålinger for et par måneder siden, da det lå an til at SNP ville miste regjeringsmakten.

Det skotske valget ble holdt samtidig med valg til de regionale forsamlingene i Wales og Nord-Irland, lokalvalg i England og en folkeavstemning om det britiske valgsystemet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder