DØD: Den tidligere KGB-obersten Aleksander Litvinenko døde torsdag kveld. Foto: AP

- Ble forgiftet av radioaktivt materiale

(VG Nett) Britiske myndigheter sier at Alexander Litvinenko ble forgiftet av et radioaktivt materiale.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

PoloniumLitvinenko

Den russiske eksspionen døde i går kveld på et sykehus i London.

Myndighetene sier de har funnet spor av stoffet polonium 210 i urinen til Litvinenko. Les mer om polonium hos Wikipedia(ekstern link - VG Nett ikke ansvarlig for innholdet).

- Stor dose

Lederen for Storbritannias helsesikkeretsdirektorat, Pat Troop, sier at høye verdier av stoffet polonium i urinen indikerer at Litvinenko enten må ha spist det, inhalert det eller han må ha fått det inn gjennom et åpent sår.

- Vi vet at han har fått en stor dose, sier Troop.

Politi og rettsmedisinerne setter nå i gang en storstilt etterforskning for å finne ut hvordan Litvinenko har fått i seg stoffet.

Fant radioaktivitet på sushibar

Innenriksminister John Reid sier at politiet nå leter etter radioaktivt materiale på flere adresser i forsøk på å spore opp rester av det samme stoffet som russiske Litvinenko ble utsatt for.

Britiske myndigheter bekrefter i kveld at det er funnet spor av radioaktivt stoff hjemme hos Litvinenko. Det er også funnet radioaktive rester på et hotell hvor han møtte to russiske menn, og på en sushi-bar hvor Litvinenko møtte en italiensk kontakt. Dette var samme dagen han ble syk.

- Det ble funnet radioaktivitet rundt stedet hvor han satt, sier Troops til BBC.

I forbindelse med at radioaktiviteten kan ha rammet andre, skal helsepersonell, familie og venner som har vært i kontakt med Litvinenko, undersøkes. Helsemyndighetene mener imidlertid at det er liten fare for at folk har pådratt seg skader på grunn av kontakt med Litvinenko. Det er foreløpig ikke klart hvor mye radioaktivitet Litvinenko var rammet av.

- Svært dødelig

Ifølge medisinske eksperter finnes det radioaktive stoffet polonium i svært små doser i naturen rundt oss.

- Dersom man får i seg bare en liten, liten dose av polonium, kan det være dødelig, avhengig av hvor rent stoffet er, sier Mike Keir, som er ekspert på radioaktivitet.

Han sier det er svært vanskelig å oppdage stoffet fordi strålingen som stoffet avgir ikke trenger ut gjennom kroppen, melder AP.

- Dette har hendt meg også!

Pressekonferansen i London, hvor nyheten om det radioaktive stoffet ble sluppet, fikk en uventet og oppsiktsvekkende avslutning da plutselig en mann reiste seg opp og skrek ut om at han trengte hjelp.

- Dette har hendt meg også. Jeg har blitt forgiftet mange ganger. Vær så snill å hjelpe meg. Jeg er ikke gal, var noe av det mannen ropte ut for åpent kamera mens live-sendingene rullet og gikk på BBC og Sky News. Mannen sa han het Michael og var fra Ukraina.

Putin nekter

AVVISER SPIONDRAP: Vladimir Putin avviser beskyldninger om at han sto bak drapet på den tidligere russiske spionen Aleksandr Litvinenko. Foto: AP

Alexander Litvinenko var

overbevist om at han var forgiftet av Russlands president Putin, og i dag ble det lest opp et brev hvor Litvinenko kommer med kraftige anklager mot den russiske presidenten. Putin selv nekter for å ha noe med saken å gjøre, og har i dag bedt om at britiske myndigheter gransker saken.

- Det er ikke noe grunnlag for slike spekulasjoner, sa Putin på en pressekonferanse i Helsingfors fredag.
- Det er alltid en tragedie når en mann dør, og jeg beklager det dypt og sender mine kondolanser til familien, la han til.

LETER ETTER SPOR: Britisk politi gjennomsøker hjemmet til Aleksander Litvinenko på jakt etter spor og radioaktivitet. Foto: AFP

- Det kan hende du lykkes med å stanse munnen på én mann. Men en storm av protester fra hele verden vil gjalle i ørene dine resten av ditt liv, herr Putin. Måtte Gud tilgi deg for det du har gjort, heter det i brevet fra Litvinenko som ble lest opp av hans venner fredag.

Tror ikke på oppklaring

Forsker Jakub M. Godzimirski ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) tror saken går inn i rekken av drapssaker som ikke blir oppklart.

- Jeg tror ikke vi vår noen håndfaste beviser på at det var en eller annen form for innblanding fra russiske myndigheter i denne saken. Jeg har problemer med å tro at Putin ga direkte ordre om å likvidere Litvinenko, sier Godzimirski til NTB.

Han er derimot ikke i tvil om at saken kommer til å forsure forholdet mellom Russland og Storbritannia.

Kritiske røster

Godzimirski påpeker også at to av de fremste kritikerne av Putins regime, nemlig journalisten Anna Politkovskaja og den tidligere oljemagnaten Mikhail Khodorkovskij, begge er satt ut av spill. Politkovskaja ble skutt og drept i Moskva 7. oktober, mens Khodorkovskij sitter fengslet og er fratatt så å si alle sine økonomiske verdier.

Litvinenko var en annen høyrøstet Kreml-kritiker, og han representerte en annen gruppe kritikere, nemlig eksilrussere i Storbritannia.

SKREV BREV PÅ DØDSLEIET: Dette brevet skrev Alexander Litvinenko før han døde. Brevet inneholder sterke anklager mot Russlands president Putin og ble lest opp utenfor sykehuset i London i dag. Foto: AP

SKREV BREV PÅ DØDSLEIET: Dette brevet skrev Alexander Litvinenko før han døde. Brevet inneholder sterke anklager mot Russlands president Putin og ble lest opp utenfor sykehuset i London i dag. Foto: AP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder