BRENNER DUKKER: Under demonstrasjoner i pakistan i dag ble det brent dukker av både Sir Salman og den dronning Elisabeth. Foto: AFP

Pakistanske protester mot Sir Salman

I en rekke pakistanske byer ble det fredag protestert mot at forfatteren Salman Rushdie er slått til ridder i Storbritannia. Samme dag gjentok den pakistanske nasjonalforsamlingen en oppfordring til britiske myndigheter om å trekke tilbake tittelen Sir.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

- Ved ikke å trekke tilbake tittelen har britiske myndigheter ikke bare skuffet, men også såret hele den pakistanske nasjonen, sa statsråd Sher Afgan Niazi.

Også statsminister Shaukat Aziz fordømmer ridderutnevnelsen.
- Muslimer vil aldri tolerere nedsettende omtale av profeten Muhammed, sa Aziz til nasjonalforsamlingen fredag.

Fatwa Rushdie har vært sterkt omstridt siden han skrev boken «Sataniske vers», som mange muslimer oppfatter som en latterliggjøring av islam.

LES OGSÅ:- Én million for Rushdies hode

For 18 år siden ble han dømt til døden i en fatwa utstedt av det iranske presteskapet. I 1998 sa den iranske regjeringen at den ikke vil håndheve fatwaen, men mange iranske geistlige mener at drapsordren ikke kan trekkes tilbake.
- Fatwaen er fortsatt gyldig og kan ikke bli endret, sa den religiøse lederen Ahmad Khatami under fredagsbønnen i Teheran. Uttalelsen ble sendt på iransk radio.

SIR SALMAN: De store demonstrasjonene kommer av at Sir Salman er slått til ridder i England. Foto: REUTERS

- Forbryter

De om lag 300 demonstrantene i Islamabad ropte slagord mot både Rushdie og Storbritannia.

- Å gi en æresbevisning til en så stor forbryter er en fornærmelse mot hele den muslimske verden, sa Maulana Fazal-ur-Rehman, en religiøs leder som støtter Taliban og som leder opposisjonen i nasjonalforsamlingen.

Det ble også arrangert demonstrasjoner i en rekke andre pakistanske byer.

I den indisk-kontrollerte delen av Kashmir holdt mange butikker og bedrifter stengt som følge av at den ytterliggående separatistgruppa Jamiat-ul-Mujahedin hadde oppfordret til generalstreik.

Forretningsfolk i Kashmir respekterer vanligvis ordrene fra gruppa i frykt for hevnaksjoner. Islamistgruppa har i mange år kjempet for å løsrive Kashmir fra India.

Protester i London

Også i London protesterte en liten gruppe britiske muslimer fredag.

- Ridderutnevnelsen er bare et nytt eksempel på Tony Blair og hans regjerings forsøk på å sekularisere muslimer og belønne frafalne, sa lederen for demonstrasjonen Anjem Choudray, som også er eksleder av den britiske seksjonen i den fordømte radikale gruppen al-Muhajiroun.

Choudray mener de siste dagers protester i Pakistan, Iran og Malaysia tyder på at forargelsen trolig vil nå samme høyder som det som var tilfelle i striden om Muhammed-karikaturene.

STORE DEMONSTRASJONER: Det har vært store demonstrasjoner i flere byer i Pakistan. Foto: AFP

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder