FN: - 18.000 barn dør av sult hver dag

(VG Nett) 18.000 barn dør hver dag på grunn av matmangel. 850 millioner mennesker legger seg med en tom mage. Dette er en situasjon verden ikke trenger å være i.

  • Kristin Welle-Strand

Artikkelen er over 13 år gammel

BEKYMRET: Her er James Morris, sjefen for matprogrammet til FN, i det fattige området Cartagena, Colombia. Foto: AP

James Morris, sjefen for FN «World Food Program», håper flere vil ta del i kampen mot sultkatastrofen som rammer verden. Han ber studenter og unge, troende grupper, forretningsverden og regjeringer gjøre mer for at dagens situasjon skal forbedres.

Les om barna som aldri vil blir friske

Antallet øker

Morris, en amerikansk forretningsmann, er tidligere president for organisasjonen Lilly Endowment - en av de største veldedighets-organisasjonene i USA. Han går av som sjef for FN's matprogram i april.

Han har vært sjef for verdens største humanitære organisasjon i fem år.

FN's offisielle nettside

(VG Nett er ikke ansvarlig for eksterne lenker)

Ifølge Morris lider en sjettedel av verdens befolkning av sult eller feilernæring. Antallet øker med fem millioner hvert år.

LES: Sultkatastrofe truer millioner i Øst-Afrika

Skamfullt

SLIK ER VIRKELIGHETEN: Dette er en virkelighet verdenssamfunnet bør være flau over. Nå må alle ta i et tak for å gjøre verden til et bedre sted. Foto: Reuters

- I dag er 850 millioner mennesker sultne og underernærte. Over halvparten er barn. 18.000 barn dør hver eneste dag som følge av sult og underernæring. Dette er skamfullt, en forferdelig tiltale i verden i 2007. Dette er sak som må bli løst, sier Morris.

Den største andelen av underernærte barn befinner seg i India. Der regner man med at det er hele 100 millioner barn som ikke får nok mat. Etter India ligger Kina, med 40 millioner underernærte barn.

LES: 300.000 kinesere rammet av tørke

- Både India og Kina er veldig fokusert på denne saken. De gjør enorme framskritt, men det trengs mer. Det trenger topp-prioritert, sier han.

I tillegg til India og Kina mener FN det er omtrent 100 millioner flere barn i Asia som er rammet av sultkatastrofen.

- 100 millioner barn i Afrika og 30 millioner i Latin-Amerika lider. Afrika og Latin-Amerika har langt mindre ressurser enn Asia, sier Morris.

Naturkatastrofer

INGEN ENDE: Selvom sultekatastrofen er kjent, er det langt igjen til en løsning på problemet. Foto: AFP

Nå som Morris skal forlate sin post i FN er det særlig to saker han er bekymret for: Den økende fattigdommen og de økende og hyppige naturkatastrofene.

I løpet av de siste 30 årene har verden sett en firedobling i naturkatastrofer. I løpet av bare få år er flere hundre millioner mennesker blitt berørt av slike hendelser.

Tsunamien i Asia 2004, jordskjelvet i Pakistan 2005 og tørken i det nordlige Afrika er bare noen av de forferdelige naturkatastrofene som har rammet verden. Han mener at for lite blir gjort for å forhindre store ødeleggelser i forbindelse med større naturkatastrofer.

Les: Ett år etter jordskjelvet

LES ALT OM FLODBØLGEKATASTROFEN HER

FNs matprogram største operasjon i dag er i Darfur i Sudan. I Darfur har 2,5 millioner mennesker forlatt hjemmene sine og er flykninger.

Les også:

- Situasjonen i Darfur kan komme ut av kontroll

Dette mener Jan Egeland om Norges rolle i Sudan

Amerikanske Josette Sheeran er kvinnen som skal ta over stilling etter Morris.

- Jeg vil jobbe så hardt jeg bare kan resten av livet mitt for at flere ressurser skal settes inn for å skaffe mat til alle sultne barn, sier Sheeran.

KATASTROFE: Matmangel er ikke noe barn skal trenge å oppleve i dagenes samfunn. Foto: AP

Les også

Mer om

  1. Kina
  2. Sudan
  3. FN
  4. Pakistan

Flere artikler

  1. Så nær er Afrikas Horn sultkatastrofe

  2. FN: - Nå sulter en milliard

  3. Hungersnød i deler av Sør-Sudan

  4. Ny FN-rapport: Flere mennesker i verden sulter nå enn før

  5. FN: 822 millioner mennesker sulter på grunn av klimaendringer og konflikter

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder