AVSATT: Park Geun-hye er ferdig som president i Sør-Korea. Foto: Jeon Heon-kyun AFP

Sør-Koreas president Park avsatt for korrupsjon

Grunnlovsdomstolen i Sør-Korea har enstemming avsatt president Park Geun-hue med øyeblikkelig virkning.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Sør-Koreas grunnlovsdomstol har opprettholdt nasjonalforsamlingens avgjørelse om å stille president Park Geun-hye for riksrett for korrupsjon. Alle juryens åtte dommere var enige om avgjørelsen.

Dermed avsettes Park med øyeblikkelig virkning, og det må avholdes nyvalg innen to måneder. Dette er første gang en demokratisk valgt leder i Sør-Korea avsettes.

Bilder fra desember: Enorme demonstrasjoner i Sør-Korea

To personer har omkommet under protestene som har oppstått etter at domstolens avgjørelse ble offentliggjort, ifølge nyhetsbyrået AP. En av de døde var en mann i 70-årene.

Skal ha underslått penger

Strippet for presidenttittelen kan Park nå stilles for retten for lovbruddene hun beskyldes for.

Park anklages for å være innblandet i en korrupsjonsskandale rundt sin venninne Choi Soon-sil. Hun er anklaget for å ha bistått venninnen med pengeutpressing, samt å ha bedt medarbeidere om å lekke hemmeligstemplede dokumenter til Choi.

Ifølge Washington Post har Choi, som verken har noen formell stilling i statsapparatet eller sikkerhetsklarering, tilsynelatende gitt presidenten råd om alt fra hvilke klær hun skal ha på seg til taler som omhandler gjenforening med Nord-Korea.

Det spekuleres også i at Choi har fått blande seg inn i regjeringens beslutninger og at hun skal ha utnyttet sitt over 40 år lange vennskap med Park til å underslå penger fra ideelle organisasjoner.

Saken fortsetter under bildet.

FEIRER: Folk i Sør-Korea feirer i gatene etter å ha fått beskjeden om at Park Geun-hye avsettes som president med øyeblikkelig virkning. Foto: Kim Hong-ji Reuters

Avviser anklagene

De avviser begge å ha gjort noe ulovlig. Park legger imidlertid skylden på Choi, som er varetektsfengslet. Choi er anklaget for å ha brukt sin nære forbindelse til Park til å presse bedrifter til å donere nærmere 600 millioner kroner til ulike stiftelser.

Flere toppledere i Samsung, et av de største selskapene i Sør-Korea, er tiltalt for å ha betalt bestikkelser. Park har beklaget at hun stolte på sin venninne.

Nasjonalforsamlingen stemte i desember for å stille Park for riksrett etter at millioner av koreanere demonstrerte etter at korrupsjonsmistankene ble kjent. Siden nasjonalforsamlingens avgjørelse har Park vært suspendert fra presidentrollen.

Kampanje vakte oppsikt: Nå skal du «se opp» i Seoul

I november tilbød Park seg å gå av som president dersom de folkevalgte kunne komme opp med et tiltak for maktskifte som «minimerte ethvert maktvakuum og styringskaos».

Park er Sør-Koreas første kvinnelige president og datter av tidligere president Park Chung-hee, som styrte landet som militærdiktator på 1960- og 70-tallet.

Saken fortsetter under videoen fra protestene i Seoul i desember.

Snakket med avdød mor

Da Park var 32 år gammel, ble moren hennes drept i et attentat hvor man egentlig var ute etter etter Parks far, daværende president og kuppmaker.

Etter attentatet ble Park kontaktet av Choi Tae-min, en selverklært pastor som kalte seg «Framtidens Buddha». Choi hevdet at han hadde fått besøk av sjelen til Parks avdøde mor, og kunne bringe beskjeder fra henne til datteren, skriver UPI.

Slik havnet hun under vingene til pastoren. Ifølge dokumenter fra den amerikanske ambassaden i Sør-Korea, lekket av Wikileaks, skal Choi ha hatt «fullstendig kontroll over Parks kropp og sjel».

Senere ble Park altså bestevenn med pastorens datter, Choi Soon-sil, som ifølge UPI fortsatte å levere beskjedene fra mor til president-datter.

Folket mot seg

På meningsmålinger i forkant av dommen svarte 70 til 80 prosent av sørkoreanerne at de ønsket at forfatningsdomstolen skulle fjerne Park. Samtidig har mange fryktet at nettopp en slik avgjørelse ville føre til ytterligere splittelse og politisk polarisering i landet. En av Parks advokater uttalte i februar at det ville føre til opprør og blod i gatene om Park skulle bli avsatt.

Den som tar over for Park, får flere utfordringer i fanget, inkludert det stadig mer anstrengte forholdet til Nord-Korea, en stagnerende økonomi og et folk preget av sosial og politisk splittelse. Liberaleren Moon Jae-in, som tapte mot Park i valget i 2012, leder på meningsmålingene.

USA svarer Nord-Korea: Utplasserer rakettforsvar i Sør-Korea

USA sier avsettelsen er et internt anliggende og ikke vil få konsekvenser for landenes bilaterale forhold. Utenriksdepartementets talsperson Mark Toner sier USA vil forholde seg til den fungerende presidenten, statsminister Hwang Kyo-ahn.

Kilde: VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder