I VALGLOKALET: Geert Wilders, den svært kontroversielle politikeren fra Frihetspartiet, ytterst til høyre på den politiske skalaen, stemte onsdag morgen i Haag. Foto: Dylan Martinez Reuters

Valget i Nederland er i gang: Wilders har stemt, men bak på målinger

AMSTERDAM/ OSLO (VG) Valglokalene i Nederland har åpnet. Ifølge de siste meningsmålingene ligger statsminister Mark Ruttes parti VVD best an, foran Geert Wilders' parti PVV.

  • Amund Bakke Foss
  • Nora Thorp Bjørnstad

Artikkelen er over tre år gammel

Valget følges med argusøyne fra omverdenen, ettersom det blir sett på som en mulig indikasjon på hvor sterke de høyrepopulistiske strømningene er i Europa foran valgene i Frankrike og Tyskland senere i år.

Rutte, som er inne i sin andre periode som statsminister, ligger ifølge de siste meningsmålingene best an. Hans konservativ-liberale parti VVD ser nå ut til å kunne få rundt 17 prosent oppslutning, men pustes i nakken av ytre høyre-populisten Geert Wilders' parti PVV som får 14 prosent på målingene.

– Det er fortsatt vanskelig å si sikkert hvem den store valgvinneren blir, og det som er spennende nå, er at flere politiske partier ligger svært jevnt. Det er ganske nytt. Vi har 6 – 7 middels store partier i Nederland, og fire av dem har fortsatt mulighet til å bli det største partiet i landet, sier politisk sosiolog Matthijs Rooduijn, forsker ved universitetet i Utrecht, til VG i Amsterdam

En trygg havn

Statsminister Mark Rutte har sagt at valget står «mellom kontinuitet og kaos», og han ser på seg selv som en trygg havn som kan få landets økonomi på rett vei. Statsministeren fremstiller Wilders som en høyreekstrem radikal som ikke vil være i stand til å fatte riktige beslutninger.

Geert Wilders bror: – Han er ikke bra for Europa

GIR SINE STEMMER: Nederlendere i stemmelokalet i Haag onsdag. Foto: Dylan Martinez Reuters

I innspurten før onsdagens valg har Wilders kommet med et budskap om at han ikke trenger å bli størst for å vinne, fordi han mener at han allerede har vunnet valget.

– På en måte har Wilders rett i det, fordi han har lykkes i å påvirke andre partier til å nærme seg hans partis politikk. De fleste mainstream partiene, særlig de konservative liberale og kristendemokratene, har innlemmet noe av Geert Wilders nasjonalisme. De har blant annet blitt mer restriktive i innvandringspolitikken og mer avholdende til EU, sier forsker Rooduijn til VG.

– Neppe dramatisk

Valgforsker Frank Aarebrot, som blant annet har studert nederlandsk politikk, sa til VG tirsdag at valget onsdag neppe byr på et dramatisk resultat.

– Resultatet er helt avklart. Når det er 20 partier som stiller til valg, vil vi få en koalisjonsregjering på rund seks partier, ledet av VVD og Mark Rutte. Om ett eller to partier i denne koalisjonen på et tidspunkt finner å ville gå ut av regjeringen, skaper ikke det noen krise, mener Aarebrot.

Forskeren ved Utrecht-universitetet mener det er usannsynlig at Geert Wilders får regjeringsmakt.

– Samtlige av de andre partiene har utelukket et samarbeid med han, minner Rooduijn om.

Valget i Nederland avholdes samtidig som det har brutt ut full diplomatisk krise mellom Nederland og Tyrkia, en krise som det ser ut til at både nederlandske og tyrkiske politikere forsøker å utnytte til sin fordel blant egne velgere. Krisen har brutt ut etter at Nederland hindret to tyrkiske ministre i å holde valgtaler foran en folkeavstemningen om grunnlovsendringer i Tyrkia i april.

Les også: Erdogan raser mot Nederland: Nazilevninger og fascister

VG/NTB

Se dokumentaren om Geert Wilders: Folkehelt eller Europas farligste mann? (VG+):

Mer om

  1. Nederland

Flere artikler

  1. Valget i Nederland er i gang: Wilders har stemt, men bak på målinger

  2. Rutte: – Nederland har sagt stopp til den gale typen populisme

  3. Nederland: Wilders langet ut i siste debatt

  4. Pluss content

    Europas første skjebnevalg

  5. Valget i Nederland: Årets første skjebnevalg

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder