Solberg: – Jeg er dypt sjokkert

SHANGHAI/OSLO (VG) – Det er en forferdelig hendelse. Jeg er dypt sjokkert, sier statsminister Erna Solberg som sender sine tanker til ofre og pårørende.

Artikkelen er over to år gammel

Statsministeren kommer rett fra Beijing hvor hun har vært i møte med Kinas statsminister. Rett etter at hun landet i Shanghai tok hun seg tid til å kommentere angrepet i Stockholm.

– Det er en forferdelig hendelse. Jeg er dypt sjokkert over å se noe som etter all sannsynlighet kan være et terrorangrep. Tankene går til pårørende og ofre, sier statsminister Erna Solberg på flyplassen Shanghai.

Hun sier videre at slike angrep er utfordrende.

– Nå må vi jobbe sammen for å finne årsak og bakgrunn. At man har gjort lastebiler og biler om til drapsvåpen, er en utfordring vi står overfor, sier Solberg.

SHANGHAI: Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende landet i Shanghai fredag kveld med nyheten om terroren i Sverige. De er på offisielt besøk til Kina der gjenopptakelse av politisk og økonomisk samarbeid med Kina er hovedformålet med besøket. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Vil trusselnivået i Norge bli hevet?

– Det må jeg og PST få mulighet til å gjøre vurderinger rundt, og PST gjør hele tiden fortløpende vurderinger. Det at man kan bli inspirert av slike angrep har vi sett flere steder i Europa, svarer Solberg.

– Alt tyder på at dette er et terrorangrep

Minst tre mennesker er døde etter at en lastebil kjørte inn i en folkemengde i Stockholm sentrum.

FÅ SISTE NYTT OM DRAMAET HER

Sveriges statsminister Stefan Löfven kaller angrepet et terrorangrep.

– Alt tyder på at dette er et terrorangrep. Regjeringen er informert hele tiden, jeg får kontinuerlig informasjon, sier Löfven.

– Vi tenker på ofrene

Han forteller videre at regjeringen gjør alt for å hjelpe de myndigheter som er i gang og arbeider.

– Ifølge sikkerhetspolitiet har vi minst to omkomne i dette fryktelige terrorangrepet. Nå tenker vi på ofrene og deres familier, nære og kjære, og på de skadede, sier Löfven

Les også:Nordmenn i Stockholm: Folk løp i panikk

Anton Lundin-Pettersson drepte to og skadet to ved Kronans barne- og ungdomsskole i Trollhättan. Han ble selv skutt av politiet og døde. Statsminister Stefan Löfvén møter pårørende til elever ved skolen. Foto: HELGE MIKALSEN, VG Foto: Helge Mikalsen VG

Sveriges kongefamilie skriver også i en uttalelse at deres tanker går til de berørte.

– Jeg og hele kongefamilien har med forferdelse mottatt informasjon om ettermiddagens attentat i Stockholm. Bakgrunnen til, og omfanget av hendelsen er ennå ikke kjent. Vi følger utviklingen men akkurat nå går tankene våre til de berørte og deres familier, sier kong Carl Gustaf i en uttalelse på det svenske kongehusets hjemmeside.

Les også: Lastebilen som kjørte inn i folkemengden i Stockholm var stjålet

Norske politikere: – Forferdelig

Også norske politikere viser sin sympati med det svenske folket.

– Vårt broderfolk opplever i ettermiddag forferdelige hendelser i Stockholm. Mine tanker går til alle berørte og de som nå kjenner på uvisshet, skriver Krf-leder Knut Arild Hareide på Twitter.

– En forferdelig handling i Stockholm. Mine tanker går til de rammede, deres pårørende og våre brødre og søstre i Sverige, skriver Venstre-leder Trine Skei Grande på Twitter.

EU-president: Et angrep på oss alle

Reaksjonene strømmer også inn på sosiale medier.

EU kommisjonens president Jean-Claude Juncker har også uttalt at sier på Twitter at EU står i solidaritet med det svenske folket.

– Et angrep på et av våre medlemsland, er et angrep på oss alle, skriver Juncker.

– Fryktelige nyheter fra Stockholm. Mine tanker går til dem som er rammet, deres pårørende og det svenske folk. Vi står sammen i sorgen, skriver NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

Se video: Her kjører lastebilen inn i folkemengden

EU parlamentets president, Antonio Tajani, skriver på sin twitterkonto at han er sjokkert over nyheten som kommer fra Stockholm:

Shocked by the terrible news coming from #Stockholm. We again mourn the loss of innocent lives. Strongly united against hate and terror.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder