Trump om rike NATO-land: – De betaler ikke regningene sine

NEW YORK (VG) Donald Trump raste nok en gang mot media, lover «en ny dag i Amerika» og ber rike NATO-land om å bidra mer.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Til tross for at det er tre år og ni måneder til neste valg, kalte Det hvite hus nattens tale i Melbourne i Florida for et valgkamp-arrangement. Dermed har den nyinnsatte presidenten allerede nå startet sin valgkamp for 2020.

Og han hadde mye på hjertet:

Først gikk han nok en gang til angrep på media, deretter hadde han en bred gjennomgang av løftene han ga i valgkampen – og kom også med et spark til NATO-land som ikke oppfyller 2-prosentmålet.

– Jeg er en NATO-fan, startet han – for så å fortsette:

– Mange av de landene som vi beskytter er veldig rike. De betaler ikke regningene sine. De må hjelpe oss.

Den ferske presidenten har flere ganger tidligere langet ut mot NATO. Etter sitt første møte med Trump sa imidlertid Storbritannias statsminister Theresa May at Trump står 100 prosent bak NATO.

Talen ble holdt i en hangar på flyplassen i byen, der Trump og kona Melania ankom i Air Force One. Flere tusen tilhengere var til stede inne i hangaren, mens flere hundre demonstrerte mot presidenten på utsiden.

Kommentar: Slik følger du reality-presidenten

Tøff uke

Nattens tale kommer på slutten av det som har vært en tøff uke for den amerikanske presidenten.

Først måtte hans sikkerhetsrådgiver Michael Flynn gå av etter å ha snakket usant til visepresident Mike Pence, deretter avslørte flere amerikanske medier at medarbeidere i Trumps valgkampanje hadde hyppig kontakt med russisk etterretning under valgkampen.

Trump svarte da med å rase mot pressen og nektet for påstanden om Russland-kontakten. Han sa imidlertid at lekkasjene er ekte, men nyheten er falsk.

PRESIDENT-ANKOMST: Donald Trump ankom valgmøtet med Air Force One. Foto: Chris O'meara AP

I natt gjentok presidenten sin kritikk av mediene.

– Jeg vil snakke med dere uten filteret til de falske nyhetene: Den uærlige pressen som har publisert den ene falske nyheten etter den andre. De har ingen kilder. Selv om de sier de har dem, finner de dem opp i mange tilfeller, sa han og fortsatte:

– De vil ikke rapportere sannheten. De har blitt en stor del av problemet. De er en del av det korrupte systemet.

Ekspert om Trump-tale: – Ganske dyktig

– Det hvite hus går knirkefritt

Trump hevdet at USAs «største presidenter» kjempet mot media og at disse «avslørte medias løgner». Han nevnte Thomas Jefferson og siterte ham på at man aldri kunne tro på noe som ble skrevet i media.

– Når media lyver til folket, vil jeg ikke la dem slippe unna med det. De har sin egen agenda, og den er ikke den samme som deres agenda.

Jefferson-sitatet han henviste til er dette: «Ingenting kan nå bli trodd i det man leser i en avis». Jefferson var imidlertid en tilhenger av fri presse.

VG møtte velgere: – Trump har vært helt utmerket

VALGMØTE: Trump møtte velgerne i Melbourne i delstaten Florida natt til søndag norsk tid. Foto: Kevin Lamarque Reuters

Deretter gikk Trump over på å snakke om hva han vil gjøre de fire neste årene ved makten – en tale som minner om de han holdt under valgkampen.

– Jeg hører deres krav og deres stemmer, og jeg lover at jeg vil levere. Og forresten, dere har sett alt vi har oppnådd på veldig kort tid. Det hvite hus går knirkefritt. Og vi arvet et kaos, det kan jeg fortelle dere.

I neste uke har Trump varslet en ny presidentordre om innvandring, etter at hans innreiseforbud ble midlertidig satt på hold.

– Jeg vet at dere ønsker dere trygge nabolag, ikke gjengledere og kriminelle. De skal sendes ut av landet, og de vil ikke få slippe inn igjen. Vi skal ha trygge grenser igjen.
– Vi skal jobbe med politiet, ikke mot politiet. De gjør en god jobb, og har aldri hatt slike problemer før som de har nå. Det er veldig urettferdig. Vi vil alltid beskytte de som beskytter oss.

Trump: – Ingen president har gjort så mye som meg på så kort tid

MANGE TILHENGERE: Med Trump-effekter i alle slags varianter tok tilhengerne imot presidenten med jubel i Melbourne i Florida. Foto: Susan Walsh AP

Nevnte Sverige

I innreiseforbudet ville Trump-administrasjonen nekte innreise for innbyggere fra syv land med hovedsaklig muslimsk befolkning.

– Vi må holde landet vår trygt. Se på hva som skjer. Vi må holde landet vårt trygt. Se på hva som skjer i Tyskland, se på hva som skjedde i går i Sverige. De tok inn store mengder, de har problemer som aldri før.

Hvilken hendelse Trump viste til i Sverige er imidlertid uklart. Etter det VG kjenner til skjedde det ingen store hendelser knyttet til innvandring der i går. Heller ikke svenske medier vet hvilken hendelse Trump viser til.

Svenske Aftonbladet skriver imidlertid at flere i sosiale medier antar at presidenten viste til et TV-innslag hos Fox News under tittelen «What the US could learn from Sweden’s refugee crisis».

– Se på Brussel. Se på Nice. Se på Paris. Vi har latt tusenvis komme inn i landet, og det var ingen måte å kontrollere dem på. Det var ingen dokumentasjoner, ingenting. Vi skal holde landet trygt, fortsatte presidenten.

– Vi vil at folk skal komme til landet, men vi vil ha folk som elsker oss. Vi vil ikke ha folk med dårlige, dårlige ideer.

Få innsikt: Her er den store Trump-guiden

Erstatter Obamacare

I starten av mars har Trump-administrasjonen varslet at de vil presentere en ny helsereform som skal erstatte Obamacare.

– Obamacare, husk, det er en katastrofe.

Presidenten gjentok et av de viktigste løftene i valgkampen: Bringe jobber tilbake til USA. Det gjentok han i talen i Florida:

– Det blir en ny dag i Amerika. Dere kommer til å bli stolte igjen. Arbeidsplasser kommer tilbake, slik dere aldri har sett før.

Trump tok også en av tilhengerne opp på scenen og lot ham snakke:

– Herr president – vår bevegelse er grunnen til at presidenten står foran oss i dag. Da president Trump under valgkampen lovte alle disse tingene han skulle gjøre for oss, visste jeg at han kom til å gjøre det for oss.

SE HELE PRESSEKONFERANSEN HER:

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder