I RETTEN: Bildet er fra januar i år under ankebehandlingen av Anders Behring Breiviks søksmål mot staten. Advokat Mona Danielsen (t.v.) og prosessfullmektig Øystein Storrvik (t.h.). Foto: Lise Åserud NTB scanpix

Terrorarrestasjoner i Frankrike – knyttes til Anders Behring Breivik-sympati

Fransk politi har arrestert 10 personer som for planlegging av terror. Gruppen kobles til Anders Behring Breivik-sympatisør.

  • Tor-Erling Thømt Ruud

Artikkelen er over to år gammel

Det franske anti-terror-politiet mener planleggingen involverer angrep mot moskeer, flyktninger og politikere, og betegner personene for høyreekstreme.

De ti personene, som ble arrestert tirsdag, kobles til en 21-åring som ble arrestert for terror-konspirering i juni. De arresterte er i alderen 17 til 25 år, skriver franske RFI.

21-åringen kom i politiets søkelys blant annet for at ha drevet en Facebook-side som glorifiserte Anders Behring Breivik, som drepte 77 mennesker i regjeringskvartalet i Oslo og på Utøya, 22. juli 2011.

En gruppe som kaller seg «det franske folks forsvarskommando» hevder å stå bak et angrep i den franske byen Dijon i september, skriver europe1.fr. Tre personer ble skadet i et angrep der det ble brukt en hammer.

Jacob Aasland Ravndal forsker på høyreekstreme ved C-rex – Senter for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo.

– Vi vet foreløpig ikke mye om disse grupperingene. Det er disse sakene som nevnes i franske medier. Generelt er det veldig sjeldent at høyreekstreme i Vest-Europa utviser Breivik-sympati. Det er noe mer i Russland. Vi har også sett personer som sympatiserer med Breivik anonymt på nettet, sier Ravndal.

De som utgir seg for å stå bak denne gruppen har tatt kontakt med den franske avisen Le Bien Public og hevder å ha stått bak flere angrep i Frankrike. Dette hevder de i en lydfil som er sendt til redaksjonen.

I en annen tekst som er sendt til avisen går de frem at de beundrer Anders Behring Breivik.

– Vi har sett tilfeller der høyreekstreme har støttet tematikken Breivik brukte som motiv for handlingene, men de støtter ikke voldsbruken, sier forskeren, som legger til at det har vært mindre høyreekstrem vold i Frankrike i de siste årene enn tidligere.

Mer om

  1. Krigen mot terror
  2. Frankrike
  3. Anders Behring Breivik

Flere artikler

  1. Seks personer terrorsiktet – skal ha planlagt angrep mot Macron

  2. PST: Mulig at høyreekstreme vil gjennomføre terror i Norge

  3. Fengselssjef om mulig Breivik-kontakt: Et slikt brev ville ha blitt stoppet

  4. De ensomme ulveflokkene

  5. Åtte høyreradikale menn siktet for terrorplaner i Frankrike

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder