KJENNER HVERANDRE: Sheriff Joe Arpaio var en av dem som støttet Donald Trump i kampen om å bli USAs neste president. Her er de to på scenen sammen i Marshalltown i Iowa i januar 2016. Foto: BRIAN SNYDER

Washington Post: Trump ba justisministeren stanse straffesak mot omstridt sheriff

Joe Arpaia var funnet skyldig i forakt for retten og skulle få dommen i oktober. Da justisministeren sa nei til å stanse saken, gikk Trump for benådning.

  • Julia Renate Ingebrigtsen

Artikkelen er over to år gammel

Justisminister Jeff Sessions sa til Trump at å stanse saken ville være upassende, skriver avisen The Washington Post, som har snakket med tre kilder med informasjon om samtalen.

Fredag benådet Trump den 85 år gamle Joe Arpaio sheriffen, som nylig ble funnet skyldig i å ha fortsatt å bruke trafikkpoliti målrettet mot latinamerikanere etter at en føderal dommer fastslo at praksisen var diskriminerende.

Trump og Arpaio har kjent hverandre i flere år, et bekjentskap amerikanske medier hevder at startet da de begge gikk inn for å «bevise» at tidligere president Barack Obama ikke var født i USA. I ettertid har Arpaio offentlig støttet Trump som presidentkandidat.

Bakgrunn: Benåder omstridt sheriff

– Vi hadde lenge visst at dette var noe presidenten ønsket å gjøre og hadde derfor også gjort forberedelser for å gjøre det mulig når tiden var inne, sier en kilde i Det hvite hus til The Washington Post.

Benådningen er Trumps første og har vekket sterke reaksjoner blant folk som mener den er en hån både mot minoriteter og amerikansk lov. Det er også stilt spørsmålstegn ved tidspunktet presidenten valgte å offentliggjøre benådningen – mens den ekstreme orkanen «Harvey» raste over Texas.

Les også: Republikanere fordømmer Trumps benådning

Får kritikk

Trump får også kritikk fra egne rekker, deriblant lederen for Representantenes hus, republikaneren Paul Ryan, som er uenig i presidentens avgjørelse.

– De som håndhever loven, har et spesielt ansvar for å respektere alle menneskers rettigheter i USA. Vi kan ikke tillate at noen tror det ikke lenger er tilfellet som følge av denne benådningen, sier Ryans talsperson, Doug Andres, lørdag.

Også senator John McCain har vært tydelig i sin kritikk og har gjort det klart at ingen er hevet over loven.

Les også: Trump slapp tre kontroversielle nyheter mens orkanen herjet

«USAs tøffeste sheriff»

Den tidligere sheriffen kaller seg selv «USAs tøffeste sheriff» og ble for alvor kjent da han på 1990-tallet utvidet et lokalt fengsel ved å opprette en teltleir han selv omtalte som en konsentrasjonsleir. I tillegg er han beskyldt for å unnlate å etterforske seksuelle overgrep og dårlig behandling av innsatte i fengsler.

Trump derimot, mener ifølge avisen at Arpaio er en helt. Den tidligere sheriffen meldte seg frivillig til å gå inn i militæret som 18-åring, og har i løpet av sin karriere også jobbet som spesialagent, der jobben hans var å etterforske global narkotikakriminalitet.

Presidenten skal også ha hatt vanskelig for å se at Arpaio ble sendt i fengsel, gitt hans høye alder.

Arpaio risikerte seks måneders fengsel etter å ha blitt funnet skyldig. Domsavsigelsen skulle ha funnet sted i oktober, og det var ventet at han ville få opp til seks måneder i fengsel.

Les også

Mer om

  1. USA
  2. Republikanerne, USA
  3. Amerikansk politikk
  4. Barack Obama

Flere artikler

  1. Republikanere fordømmer Trumps benåding av «USAs tøffeste sheriff»

  2. Trump forsvarer benådingen av «Sheriff Joe»

  3. Trump benåder omstridt sheriff

  4. Joe Arpaio benådet av Trump: Den kontroversielle karrièren til «USAs tøffeste sheriff»

  5. Trump skal ha trosset forsvarsministeren: Benådet to soldater

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder