Leder Marine Le Pen i Front National har lovet folkeavstemning om EU dersom hun vinner presidentvalget i Frankrike. Foto: Kristofer Sandberg VG

Stor oversikt: Eksperter spår EU-bråk i Frankrike og Nederland

Brexit kan gi EU-skeptikerne ny ammunisjon. Flere europeiske politikere krever nye folkeavstemninger.

  • Torgeir Mortensen
  • Eirik Røsvik
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Størst mulighet for EU-bråk er det i Nederland og Frankrike.

Se stor VG-spesial: Hvilke EU-land følger etter brexit?

– Frankrike og Nederland er de mest utsatte landene. Men brexit kan like gjerne ha en motsatt effekt, at folk kommer på andre tanker når de ser konsekvensene. Det var ikke mange gode grunner for Storbritannia for å melde seg ut, mener professor Erik Oddvar Eriksen, leder for Senter for europaforskning ved Universitetet i Oslo.

Større EU-skepsis

Eriksen får støtte fra instituttleder Markus Buck ved Universitetet i Tromsø.

– Størst sjanse for EU-bråk etter brexit er det i Nederland. Der bruker de Storbritannia som speil og deler EU-skepsisen til de nordiske landene, sier han.

Fikk du med deg denne? Slik skiller du deg fra EU - steg for steg

Eriksen tror den britiske utmeldingen kan gi ekstra motivasjon til euroskeptikere. Det kan få konsekvenser for medlemskapet til flere euroland.

Ser til finanskrisen

Årsaken til voksende EU-skepsis bunner i finanskrisen, tror Eriksen.

– Den dalende EU-tilslutningen vi har sett de siste årene kommer av de enorme problemene som finanskrisen skapte og som landene ikke har klart å løse, sier han.

Les mer: Brexit har fått Gibraltar til å skjelve

– Krisen har ført til smertefulle økonomiske kurer og nedskjæringer i de nasjonale budsjettene.

Han mener at «Troikaen» - Den europeiske sentralbanken, EU og Det internasjonale pengefondet - ikke håndterte krisen på en god måte. Det kan være én av grunnene til at stadig flere EU-borgere ser seg lei av det europeiske fellesskapet.

Det er imidlertid ikke sikkert at flere land vil gjøre som Storbritannia.

- Men alt kan skje, understreker han.

Som fortjent? Forretningsmannen Olav Thon mener at EU fortjente en lærepenge

Professor Erik Oddvar Eriksen Foto: UiO

Lever av kriser

Professor Buck tror EU vil komme styrket ut av brexit-dramaet.

– Vi sier ofte at EU vokser fra krise til krise. Rett etter resultatet kommer det sjokkoppslag i pressen hvor det spekuleres i store konsekvenser, men EU kan like gjerne styrkes av brexit, sier han.

Les mer: Ekspertene frykter brexit skal gi dominoeffekt: Frankrike neste land ut?

– Aksen fra Paris til Berlin er mye viktigere for den europeiske unionen. Britene har alltid vært et ganske motvillig medlem i EU, sier Buck.

Problem for høyrepopulister

Politikere som Geert Wilders i Nederland og Marine Le Pen i Frankrike ønsker folkeavstemning om landenes EU-tilknytning. De peker på brexit som et forbilde. Problemet for høyrepopulistiske partier er at de trenger EU.

Fikk du med deg denne? Slik skiller du deg fra EU - steg for steg

– UKIP i Storbritannia sitter nå med ansvaret. Etter brexit kan de ikke lenger mobilisere velgere med krav om å forlate EU. Det blir et problem. Andre høyrepopulister er også avhengige av å være i EU for å kunne mobilisere, sier Buck.

Han forklarer situasjonen med et eksempel fra norsk politikk.

– Det er litt som Frp i Norge. Dersom vi hadde fått et bredt kompromiss i flyktningepolitikken hadde de mistet en av sine viktigste saker for å mobilsere velgere, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder