Stemmer fra Raqqa: Slik rammer bombene «IS-hovedstaden»

– Syv sivile rammet av franske angrep

– Internettkafer stenges av IS

Paris-angrepene og Sinai-styrten har utløst Frankrikes og Russlands vrede. På bakken i IS-hovedstaden tar nå terrorgruppen et jerngrep rundt sivilbefolkningens kontakt med omverdenen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Kort tid etter at terroristene med koblinger til IS tok 129 liv og skadet flere hundre med sine Kalashnikover og bombevester, annonserte den franske presidenten Francois Hollande at han ville gjengjelde.

Det utpekte målet var terrorgruppens mørke hjerte: Raqqa.

I løpet av 2013 ble den nordøstlige syriske byen erobret av militante islamistiske grupperinger. I tiden som fulgte tok IS kontroll og etablerte den som sitt hovedsete og maktbase.

Det er hit skarer av vestlige fremmedkrigere – blant annet fra Belgia, Frankrike og Norge – har reist.

Samtidig har Putin og Russland trappet opp sine bombetokt over Syria etter at russisk etterretning bekreftet det amerikansk og etterretning har hevdet en god stund nå: At det russiske turistflyet gikk nedover Sinai med 224 passasjer som følge av terror 31. oktober.

Innbyggerne forteller: Slik er livet under IS i Raqqa

RAQQA: 29. juni i 2014 ble dette bildet av et IS-medlem tatt mens han feirer at terrorgruppen har erklært opprettelsen av sitt «kalifat». Foto: Stringer , Reuters

Flere hundre tusen i IS-hovedstad

Men på bakken i IS-kontrollerte områder som Raqqa, befinner det seg ikke bare terrorister.

Da Raqqa falt til IS skal det ha vært rundt 400.000 innbyggere der. I dag regner man, ifølge AP, med at rundt 350.000 bor i IS-hovedstaden – og svært mange av dem er sivile, herunder kvinner og barn, som helst skulle sett terrorgruppen drevet ut hjembyen sin.

En av de viktigste kildene til informasjon fra innsiden av Raqqa de siste årene har vært aktivistgruppen Raqqa Is Being Slaughtered Silently (RBSS).

Onsdag ettermiddag melder de på Twitter at IS i le av franske og russiske bombetokt tar et jerngrep om informasjonsflyten ut av «hovedstaden» sin.

– IS stenger alle internettkafeer og vil ha sikkerhetssjekk hvor du må ha nettkafelisens for å passere, skriver de.

Mosul-innbyggere til VG: IS bruker oss som levende skjold

«Rømmer som rotter»

AP melder også at IS trapper opp kontrollen av forbudet mot å forlate byen for sivile, noe som skaper frykt for å bli fanget inne mens antallet bombetokt øker proporsjonalt med antall vestlige land som melder seg på i krigen mot IS.

Siste statsleder til å signalisere krigsdeltakelse er Storbritannias David Cameron.

– Det er stor frykt i byen, spesielt nå som Daesh (arabisk term for IS, journ. anm.) forhindrer sivile i forlate byen, sier en aktivist som kaller seg Khaled til AP.

Et av tiltakene IS har satt i gang, som Khaled beskriver overfor nyhetsbyrået, er at terrormedlemmene bare forflytter seg i byens mange smug og ikke bruker bil etter mørkets frembrudd for ikke å bli spottet av jagerfly og droner.

Samtidig beskriver RBSS hvordan IS-krigere «rømmer som rotter» og gjemmer seg blant sivile når bombene smeller i bygninger.

Norske Ruths historie: Fra Senja til Raqqa – og tilbake igjen

FRANSK JAGER: Dette bildet ble sluppet tirsdag av franske myndigheter og viser et fransk jagerfly som skulle delta i de amerikanskledede bombingene av Syria tidligere i høst. Foto: Sebastien Dupont , Ap

Aktivistgruppe: Syv sivile drept

Bekymringen for å ramme mange sivile har nettopp vært bakgrunnen for at amerikanerne og andre land som deltar i krigen mot IS har vegret seg for å teppebombe Raqqa. IS sørger for å operere fra områder med mange sivile og huser krigsfanger i bygninger de styrer terrorgruppen sin fra.

Likevel er det fortsatt noen gode nyheter som kommer ut av Raqqa til den globale offentligheten.

– Ingen sivile drept eller skadet i dagens flyangrep, ifølge sykehusene i Raqqa, meldte gruppen overraskende på Twitter sent tirsdag kveld etter massiv bombing.

Dette bekreftes av personer i Libanon, Syria og Tyrkia som har vært i kontakt med sine familier i Raqqa, ifølge New York Times. Det er imidlertid mindre klart i hvilken de russiske angrepene har rammet sivile i Raqqa.

Sent onsdag kveld hadde likevel den vestlig-russiske bombingen krevd sine første sivile liv, ifølg RBSS:

Kampen mot IS: Mulighetene til USA, Russland og Frankrike

Symbolsk mål?

Spørsmålet som reises i New York Times er hva slags funksjon angrepene egentlig har, og hvorfor de ikke har vært gjennomført tidligere om man kunne unngå sivile tap?

Enkelte mener at Raqqa først og fremst er et symbolsk mål, som riktignok kan ramme moralen til IS hardt.

– Alle disse angrepene rammer forlatte og tomme lokasjoner, sier Abdullah, en syrer som har kontakt med søsteren sin til avisen.

Ifølge en annen aktivistgruppe lokalisert i London, Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), har angrepene fra Frankrike og Russland drept 33 IS-jihadister både i bykjernen av Raqqa og i utkanten av byen.

– IS-familier flykter fra Raqqa

SOHR melder også at den tunge krigsretorikken fra terrorrammede Frankrike og Russland, og de påfølgende angrepene, er i ferd med å skremme mange i IS lokalisert i Raqqa.

– SOHR-aktivister har blitt informert om at dusinvis av familier med IS-ledere og medlemmer, de flest av dem ikke-syriske, har begynt å flykte fra Raqqa til irakiske Mosul, fordi de hevder at Raqqa ikke er trygt lenger, skriver de på nettsidene sine.

Dette bestrides imidlertid av RBSS, som har aktivister som skal befinne seg i Raqqa:

IS taper territorium

Veien til IS sin «irakiske hovedstad» Mosul fra Raqqa er uansett ikke uten hindringer for terrorgruppens rekrutter etter at kurdiske Peshmerga-styrker i forrige uke tok tilbake byen Sinjar som ligger langs hovedveien mellom de to terrormaktbasene.

På tross av verdenssamfunnets voldsomme vrede og opptrappingen av bombingen av IS-kontrollerte områder, fortsetter også terrorgruppens aktiviteter som normalt.

I den løpende Twitter-feeden om den dramatiske utviklingen i Raqqa kunne man onsdag blant annet følge den sedvanlige propagandaen om terrorhovedstadens fortreffelige tilbud av hvitevarer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder