DYREVENN: Dette bildet, tatt 20. juni, viser Yang Xiaoyun mens hun går rundt på markedet i Yulin og kjøper 100 hunder. Foto:Str,Afp

Yang (65) bruker pensjonen på å redde hunder fra Yulin-festivalen

Motstanden mot hundekjøtt-festivalen Yulin i Kina øker.

Irene Rønold
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Over tre millioner mennesker har undertegnet en underskriftskampanje for å stanse hundekjøtt-festivalen i Yulin som går av stabelen søndag.

Siden 1990-tallet har festivalen, hvor man slakter hunder og katter, funnet sted i den sørkinesiske byen, ikke langt fra Hongkong. Ifølge gamle tradisjoner skal hundekjøttet bringe lykke.

Samtidig vokser motstanden mot festivalen i Kina. Det skjer i takt med at det blir stadig vanligere for kinesere å ha hunder som kjæledyr.

Festivalen som provoserer:I dag slaktes 10.000 hunder

Har reddet 100 hunder

Den 65 år gamle kinesiske pensjonisten Yang Xiaoyun skal ifølge India Times ha reist de 2659 kilomentrene fra Tianjin, der hun bor, til Yulin, for å redde hunder på markedet der. Så langt skal hun ha betalt over 1000 dollar for å redde over 100 hunder, melder nyhetsbyrået AFP.

I fjor skal Xiaoyun ha reddet hele 360 hunder fra festivalen.

En annen som protesterer mot festivalen, er Zhang Yuanyuan, som mener vanlige folk er ikke klar over de grusomhetene disse hundene opplever.

– Hvis de visste det, ville det ikke sagt at motstanden mot festivalen kun handler om hvorvidt man liker hunder eller ikke, sier Yuanyuan til Financial Times. Yuanyuan planlegger å reise til Yulin for å overtale de lokale der til å droppe praksisen.

Ifølge Animal Asia skal motstanden mot å spise hundekjøtt øke i Kina. I enkelte områder er hele 65 prosent av innbyggerne tilhengere av å innføre et forbud mot å slakte hunder for å spise dem.

Les også:Nå får Norge dyrepoliti

Frykter for Kinas omdømme

Flere enn 40 eksperter, inkludert jusprofessorer og yrevernsaktivister, skal fredag ha underskrevet en avtale om å forsøke å få stoppet festivalen, skriver China Daily. De frykter blant annet at festivalen kan skade Kinas omdømme i utlandet.

Myndighetene i Yulin har forsøkt å distansere seg fra festivalen. I en uttalelse datert til 7. juni skriver byens egen nyhetstjeneste det følgende, ifølge NTB:

– Enkelte innbyggere har for vane å komme sammen for å spise litchi og hundekjøtt under sommersolverv. Denne festivalen er rent kommersiell, byen har aldri offisielt organisert noen «hundekjøttfestival».

MARKED FOR HUNDER: Selgere venter på kunder som skal kjøpe hunder på markedet i Yulin. Foto:Str,Afp

Voksende illegal virksomhet

Ifølge China Daily er det å stjele og selge hunder er voksende illegal virksomhet. Praksisen tar seg spesielt opp i forbindelse med festivaler som Yulin.

En studie gjennomført over fire år av dyrevernoranisasjonen «Animal Asia» dokumenterte en rekke nettverk av hundehandlere som tar med seg stjålne kjæledyr eller løshunder- og katter til sentral- og Sør-Kina. Ifølge denne gruppens undersøkelser er det så billig å basere seg på stjålne eller bortførte hunder at det å avle opp dyrene for kjøttets skyld ikke lønner seg.

Kjendiser mot festivalen

Den britiske komikeren Ricky Gervais (53) og norske Jenny Skavlan (29) er blant kjendisene som vil stoppe den kinesiske matfestivalen for hundekjøtt.

I dag har også den norske bloggeren Caroline Berg Eriksen lagt ut et innlegg på sin blogg der hun oppfordrer folk til å engasjere seg i kampen for å få stoppet festivalen.

Lokalbefolkningen i Yulin hevder at hundene slaktes på en human måte. Det avviser dyrevernsaktivister, som mener praksisen er brutal.

– Yulin Dog Meat Festival har fått stor oppmerksomhet verden over - nettopp fordi hunder er dyr som svært mange mennesker har god kunnskap om: Vi forstår når de utrykker smerte og redsel. Det å være i denne type inferno av vold, usikkerhet og redsel som disse hundene nå befinner seg i, er noe av det aller verste enhver følende skapning kan oppleve, sier veterinær Siri Martinsen i NOAH – for dyrs rettigheter.

Les også:Friske hunder mishandles og slaktes for skinnet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder