OFFENSIV: Røyk stiger opp etter at den tyrkiske hæren gjennomførte luftangrep mot den syriske grensebyen Jarablus onsdag. Foto: Bulent Kilic / AFP

Tyrkiske stridsvogner rullet inn i Syria: «Skal renske grensen for terrorister»

Tirsdag kveld fikk innbyggerne beskjed om å forlate grensebyen. I morges rullet tyrkiske stridsvogner over grensen. Så fulgte busslaster med tyrkisk-trente syriske opprørere.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Bildene fra tyrkiske Karkamis og Jarablus rett over grensen i Syria, viser hvordan de Tyrkia har tatt et nytt, tydelig skritt i den syriske borgerkrigen:

**For andre dag på rad fortsatte tyrkisk artilleri sitt bombardement av IS-kontrollerte områder i og rundt Jarablus.

**Grytidlig onsdag morgen ble de støttet av en rekke luftangrep mot byen.

**I tillegg rullet tyrkiske bakkestyrker - med minst et dusin stridsvogner i spissen - over grensen til Syria og inn mot Jarablus.

**Dette kommer i tillegg til tyrkiske spesialstyrker som ifølge flere kilder skal ha operert inne på syrisk territorium i lengre tid.

– Den tyrkiske hæren og den internasjonale koalisjonens luftstyrker har satt i gang en militæroperasjon med mål om å fjerne terroristorganisasjonen Daesh fra Jarablus-distriktet i Aleppo-provinsen, heter det i en melding fra den tyrkiske statsministerens kontor - som bruker den arabiske forkortelsen for IS.

Vil «renske grensen»

Nyhetsbyrået Anadolu melder at operasjonen har som mål å renske Tyrkias grense for det de betegner som terrororganisasjoner og skjerpe sikkerheten langs grensen.

Nyhetsbyrået melder også at målet er å «prioritere og støtte» Syrias territoriale integritet, forhindre en ny flyktningstrøm og gi humanitær hjelp i regionen.

Likevel er tyrkias president Recep Tayep Erdogan tydelig på at de tyrkiske militæroperasjonene i området ikke bare er rettet mot IS. De omfatter også kurdiske grupper i grenseområdene nord i Syria.

Tyrkia frykter at kurdiske styrker skal ta over områdene langs den tyrkiske grensen når IS blir drevet ut. Sterkere kurdere med kontroll over større landområder er et skrekkscenario for tyrkerne, som i flere tiår har ligget i konflikt med gruppene.

Artikkelen fortsetter under bildet

PANSERSTYRKER: Et tyrkisk pansret kjøretøy fotografert i Karkamis på tyrkisk side av den tyrkisk-syriske grensen onsdag. Foto: Reuters

Operasjonen natt til onsdag startet bare timer før USAs visepresident Joe Biden skulle besøke Ankara for samtaler om blant annet utviklingen i Syria.

Den kom også i gang bare timer etter at Tyrkia signaliserte at landet ville trappe opp sin innsats i Syria.

Hvor tett er samarbeidet?

At tyrkerne nå går til angrep på både IS og kurdere, gjør en allerede svært vanskelig og uoversiktlig situasjon i Syria enda vanskeligere.

Flere av de kurdiske grupperingene nord i landet blir trent, fulgt og ledet av utenlandske spesialstyrker. Et mindre antall amerikanske spesialsoldater skal også befinne seg i området ved Jarablus, melder NTB.

Flere utlendinger - deriblant en rekke nordmenn - har også meldt seg frivillig til å kjempe mot IS for kurdiske peshmergastyrker.

Hvor tett samarbeidet mellom de tyrkiske styrkene og den internasjonale, amerikanskledede koalisjonen som slåss mot IS i Syria er, er usikkert.

Busses inn

Bilder viser hvordan busslast etter busslast med det som skal være tyrkisk-trente syriske opprørere blir kjørt mot grensen til Syria. Derfra blir de ifølge lokale medier fraktet over grensen i pansrede kjøretøyer.

Artikkelen fortsetter under bildet

I BUSS: Her er busser med det som skal være syriske opprørere på vei inn i kampene i Jarablus, fotografert ved grensebyen Karkamis i Tyrkia - noen få kilometer unna. Foto: Bulent Kilic AFP

I helgen ble minst 54 personer drept i et selvmordsangrep i Gaziantep da en bombe gikk av under en bryllupsfest der. IS antas å stå bak blodbadet.

Les også: Mener IS vil splitte det tyrkiske samfunnet

Leder: Grenseløst hat

Tirsdag kveld fikk alle innbyggerne Karkamis ordre om å forlate byen og områdene rundt. Evakueringen skjedde av sikkerhetsmessige årsaker etter flere rakettangrep, meldte tyrkiske medier.

Jarablus er den eneste gjenværende grensepasseringen som direkte knytter IS til veinettet i Tyrkia.

(Kilde: VG/NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder