DRØMMEFUNN: Denne diamanten ble funnet i en gruve i Botswana natt til torsdag, og skal være århundrets største diamantfunn.
DRØMMEFUNN: Denne diamanten ble funnet i en gruve i Botswana natt til torsdag, og skal være århundrets største diamantfunn. Foto: Lucien Comen/lucara Diamond Corp , Afp

Sjekk denne kjempediamanten!

Ekspert: – Kommer til å koste mange hundre mill.

UTENRIKS

En diamant på 1111 karat er funnet i Botswana, ifølge et svensk gruveselskap. Diamantfunnet regnes som det største siden 1905.

Publisert: Oppdatert: 19.11.15 16:53

Diamanten er århundrets største og ble onsdag gravd frem av det svenske gruveselskapet Lucara Diamond. Selskapets aksjer gjorde dermed et byks på hele 34 prosent torsdag.

1111 karat tilsvarer omkring 222 gram, og diamanten skal være nesten dobbelt stå stor som en fyrstikkeske.

Solgt: Verdens mest perfekte diamant

«Den praktfulle steinen er verdens nest største diamant med kvalitet av smykkestein noen gang utvunnet, og den største noensinne til å utvinnes av et moderne prosessanlegg», skriver gruveselskapet på sin hjemmeside.

Omkring 20 prosent av alle diamanter har kvalitet av smykkestein.

Diamantekspert Morten Flygel så han bildene av diamanten for første gang da VG ringte han.

– Oi, oi, oi! Den her kommer til å være verdt mange hundre millioner kroner, sier han.

Steinen er ennå ikke blitt prissatt, men det skal allerede nå være mulig å si at den blir svært dyr.

– Du kan se at den er gjennomsiktig, og derfor kan kvaliteten bedømmes allerede før den er ferdig slipt. Den ligger dessuten sjeldent høyt i fargeskalaen og har en av de fineste krystalltypene som finnes, sier diamanteksperten.

Diamanten fra Botswana kan likevel se langt etter tittelen som verdens største. I 1905 ble det nemlig funnet en stein på 3106 karat, eller 621 gram om du vil. Steinen var på størrelse med en knyttneve og ble funnet nær Pretoria i Sør-Afrika.

Les også: Dette er galaksens største diamant

For dem som måtte lure på hvor store diamanter vi har hjemme i Norge, ble det største funnet gjort i 1995. NRK-programmet Newton presenterte i 2007 den historiske steinen, som er et lite korn på 3,5 millimeter.