GJENSYN VED GRENSEN: Syriske Ali gir sin sønn Zeyn en bamseklem ved Cilvegozu grenseovergang i Reyhanli, på grensen mellom Tyrkia og Syria. Foto: Bulent Kilic AFP

Tyrkia tar imot tusen Syria-flyktninger

ISTANBUL (VG) Tyrkia bygger en gigantleir inne i Syria for dem som rømmer fra Aleppo. Tusen av de mest «sårbare» får krysse grensen.

 • Nilas Johnsen

Artikkelen er over tre år gammel

Evakueringen av Aleppo fortsetter. Tusenvis er evakuert. Mange av dem etter å ha gjennomgått «et helvete», ifølge hjelpeorganisasjoner.

Den syriske regjeringen og andre aktører har godtatt at FN sender 20 observatører til Aleppo for å overvåke evakueringen.

Av de til sammen 25.000 som så langt er evakuert, vil tusen personer få lov til å krysse den stengte tyrkiske grensen, skriver Tyrkias krisedirektorat AFAD til VG.

Direktoratet håndterer flyktningstrømmen inn i landet. Grensen har vært stengt det siste året, men som VG skrev fredag kveld forbereder Tyrkia seg på at grenseporten Cilvegözü vil bli åpnet igjen.
Les også: – Håper å få alle ut av Øst-Aleppo så raskt som mulig

Den tyrkiske utenriksministeren Mevlüt Çavusoglu har sagt at Tyrkia vil ta imot «de mest sårbare, de gamle, de syke, kvinner og barn». Ved utgangen av forrige uke hadde kun 123 pasienter fått krysse, men tallet vil stige de neste dagene.

Les flyktningmorens fortelling: «Da barna blødde og gråt, og hun selv var så redd at hun ikke klarte å be om hjelp, innså Fatima at hun måtte rømme fra Aleppo»

HELDIGE: Denne familien er blant dem som har fått krysse inn i Tyrkia fra Syria ved grenseovergangen Cilvegozu. Foto: Emrah Gurel AP

Flyktninger i «buffersone»

De tusen personene som skal få plass i den nye leiren, som ligger ved Reyhanli ti kilometer fra grensen, er nettopp de som anses som de mest sårbare, får VG opplyst fra det tyrkiske pressedirektoratet.

Presserådgiveren kan ikke svare VG på om et større antall flyktninger vil få lov til å krysse grensen.

Familie fra Aleppo: – Vesten lukket øynene og lot det skje

AFAD anslår at rundt 70.000 personer skal evakueres de nærmeste ukene, og at de vil trenge nødhjelp, som Tyrkia primært vil tilby inne i Syria.

Tyrkia har lenge krevd an «sikker sone» langs grensen, uten å ha fått gjennomslag, men har nå begynt å kalle området for «buffersonen» også i offisielle uttalelser VG har fått tilsendt. Det bygges nå leirplass til opp til 80.000 inne i Syria får VG opplyst.

Bakgrunn: Derfor trenger Tyrkia en «flyktningsone» i Syria

BYGGER LEIR: Tyrkiske arbeidere setter opp telt i leiren som skal gi plass til tusen flyktninger fra Syria. Foto: Emrah Gurel AP

Konflikt om to landsbyer

Den fulle evakueringen av Aleppo går i rykk og napp, fordi det fortsatt er uenighet rundt den simultane evakueringen av to sjiamuslimske landsbyer, som er beleiret av den ytterliggående sunnimuslimske jihadistgruppen Jabhat Fateh al-Sham, tidligere kjent som Nusrafronten.

De to landsbyene Foua og Kefraya har vært regimevennlige utposter, isolert i den ellers opprørskontrollerte Idlib-provinsen. Som VG fikk bekreftet av kilder i Syria har Iran stilt krav om at 2.000 sårede fra disse landsbyene må evakueres til regimekontrollerte områder.

Les også: Opprørsleder til VG: Iranske militser ødelegger

FORTSATT SPENT: En tyrkisk soldat ved grensen til Syria. Foto: Emrah Gurel AP

Søndag kveld ble seks busser på vei for å evakuere de to landsbyene angrepet og satt i brann, men mandag morgen fikk man likevel evakuert 500 personer derfra.

Den tyrkiske storavisen Hürriyet skriver at Russlands president Vladimir Putin og Tyrkia-president Recep Tayyip Erdogan er i samtaler med opprørerne, det syriske regimet og Iran om en varig avtale. Ifølge avisen venter fortsatt 1.200 væpnede krigere fra sjiamilitser på fritt leide fra de to landsbyene.

Les også

 1. Idlib: Stedet der Syria-krigens ofre og militære tapere ender opp

  Etter beleiring, utbombing og til slutt evakuering samles både sivile ofre og væpnede krigere fra hele Syria i…
 2. Måtte overtale mannen før flukten fra Aleppo

  KILIS (VG) Da barna blødde og hylgråt, og Fatima (29) selv var så redd at hun ikke klarte å rope om hjelp, innså hun at…
 3. Flyktningfamilie fra Aleppo: – Vesten er medskyldig

  KILIS (VG) Vesten har lukket øynene mens sivile er blitt slaktet i Aleppo, sier Nafisah (33).

Mer om

 1. Tyrkia
 2. Syria

Flere artikler

 1. Tyrkia forventer ny flyktningstrøm fra Syria

 2. Tyrkiske soldater banket flyktninger, avslørt av egen video

 3. Tyrkia: – Vi har verdens beste flyktningleirer

 4. Skyter mot flyktninger ved stengt grense

 5. Tyrkia: – Vi har verdens beste flyktningleirer

Fra andre aviser

 1. Titusener på flukt fra tyrkisk offensiv i Nord-Syria

  Bergens Tidende
 2. 25.000 flyktninger er brikker i andres spill

  Bergens Tidende
 3. Tyrkia fortsetter angre­pene – tapstal­lene stiger i Syria

  Bergens Tidende
 4. Tyrkia går til angrep på kurdere i Syria

  Bergens Tidende
 5. De risikerte livet for å vinne landområder fra IS. Nå må de vike for erkefienden.

  Aftenposten
 6. Tyrkia: Forberedelse til militæraksjon i Syria ferdig

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no