Semitrailer-angrepet i Berlin: Dette vet vi

BERLIN (VG) Politiet jakter fortsatt på massedrapsmannen som kjørte en semitrailer inn i et julemarked i Berlin.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Tysk politi har gått ut med en etterlysning av en tunisisk mann etter terrorangrepet som krevde tolv menneskeliv. Politiet har imidlertid ikke sagt at de er sikre på at det var han som kjørte semitraileren inn i folkemengden mandag kveld.

Dette er det vi så langt vet:

HENDELSESFORLØPET

** Like før klokken 20.30 mandag kveld kom de første meldingene om at en semitrailer hadde kjørt ned flere mennesker på et julemarked på Breitscheidplatz i sentrum av Berlin. Plassen ligger rett ved kirken Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, som er et populært turistmål.

** Semitraileren, som er av merket Scania, kjørte mellom 60 og 80 meter inn i folkemengden før den stanset ved gaten Budapester Str. Kjøretøyet knuste flere boder før den stanset like ved juletreet på plassen.

** Tysklands statsminister Angela Merkel betegnet tirsdag formiddag hendelsen som et trolig terrorangrep. Senere sa innenriksminister Thomas de Maizière ifølge NTB at det ikke lenger er tvil om at hendelsen var et terrorangrep.

GJERNINGSPERSON

** Onsdag ble det kjent at politiet leter etter en ny mistenkt: Anis Amri fra Tunisia. Hans ID-papirer ble funnet under førersetet i semitraileren. I etterlysningen beskrives han som væpnet og farlig. En tjenestemann opplyser ifølge CNN at han er født i 1992.

** Amir ble satt under etterforskning i november på grunn av mistanke om planlegging av en «alvorlig statstruende forbytelse».

** Tirsdag kveld ekstremistgruppen IS' nyhetsbyrå Amaq at person som sto bak angrepet er en «IS-soldat». Det amerikanske utenriksdepartementet gikk samme kveld ut og sa at de ikke kunne bekrefte at IS står bak.

** En 23 år gammel pakistansk asylsøker ble pågrepet rundt to kilometer fra åstedet mandag, etter at et vitne løp etter mannen og ga politiet informasjon om hans posisjon. Tirsdag kveld ble han imidlertid løslatt på grunn av at det ikke fantes nok beviser som knytter ham til hendelsen. Den tyske politisjefen Holger Münch sa i forkant av løslatelsen at politiet ikke var sikre på at han var angriperen. 23-åringen har selv avvist å ha noe som helst med angrepet å gjøre.

OFRENE

** Ni personer ble først meldt drept, men dødstallet steg senere til tolv.

** I tillegg ble 48 personer skadet. Mange av dem er utskrevet fra sykehus, men tolv personer behandles fortsatt for svært alvorlige skader, melder AP onsdag ettermiddag.

** Seks av de drepte er identifisert som tyskere, opplyser politisjef Münch ifølge AP.

** Blant de drepte er også semitrailerens opprinnelige sjåfør: En polsk mann som ble funnet i passasjersetet på semitraileren. Politiet har bekreftet at han ikke kjørte semitraileren under angrepet. Tysk påtalemyndighet har opplyst at han var både knivstukket og skutt.

** Identiteten til de fem andre drepte er ikke kjent.

** Politiet har sagt at både utenlandske turister og tyskere er rammet. Utenriksdepartementet sa til VG tirsdag morgen at de ikke hadde mottatt informasjon som tilsa at norske borgere er rammet.

** Det israelske utenriksdepartementet opplyser at en av deres statsborgere ble alvorlig skadet i angrepet og at hans kone er savnet. Israel er i kontakt med tyske myndigheter for å forsøke å finne kvinnen, melder AP. Mannens tilstand er stabil.

SEMITRAILEREN

** Semitraileren som ble brukt i angrepet, er polskregistrert og eid av et polsk selskap. Eier Ariel Zurawski sier ifølge AP at semitrailerens polske sjåfør ankom Berlin med en stålleveranse klokken 7 mandag morgen, men at han ble bedt om å vente med å levere til neste dag.

** Zurawski har også uttalt at ingen hadde fått tak i sjåføren siden klokken 16 mandag og at kjøretøyet må ha blitt kapret.

** Ifølge det polske nettstedet money.pl opplyser selskapet at noen skal ha slått trekkvognen av og på i forkant av angrepet «som om man forsøkte å komme seg av gårde».

** AP skrev tirsdag at politisjef Klaus Kandt i Berlin sier at myndighetene via GPS kjenner til semitrailerens bevegelser, men at de ikke vil gå ut med detaljer.

SKJERPET SIKKERHET

** Tirsdag skal alle julemarkeder i Berlin være stengt. Innenriksdepartementet opplyser at det rundt om i landet skal treffes lokale avgjørelser om skjerpet sikkerhet på julemarkeder og andre arrangementer.

** I Oslo og Bergen varsler politiet økt tilstedeværelse i gatene som diirekte følge av angrepet i Berlin, melder NTB.

** Også danske, italienske, tsjekkiske og britiske myndigheter opplyser at de vil skjerpe sikkerhetstiltakene på folksomme områder i julen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder