MEKTIG DUO: De tidligere statsministerene Margaret Thatcher John Major fotografert i 1991. Foto: Ap

John Major: – Bedragersk EU-kampanje

Storbritannias tidligere statsminister John Major sier det føres en «bedragersk» kampanje for å få landet ut av EU.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Måten det britiske folket føres bak lyset på, gjør meg sint, sier den tidligere statsministeren som tok over etter Margaret Thatcher og styrte landet fra 1990 til 1997.

Britene skal stemme over om landet skal fortsette som EU-medlem eller forlate unionen den 23. juni. Det konservative partiet er splittet, med statsminister David Cameron som den fremste forkjemperen for fortsatt EU-medlemskap, mens den tidligere London-ordføreren Boris Johnson fronter såkalt brexit.

Med Majors angrep skjerpes ordkrigen i partiet ytterligere.

Nei til EU-siden kommer med «grunnleggende uærlige» påstander om de økonomiske fordelene ved å gå ut av EU, mener Major. Deres fokus på å stanse EU-migrasjonen til Storbritannia «grenser til det usle», sier den tidligere statsministeren i et intervju med BBC.

Major gikk også til angrep på ideen om at penger som Storbritannia i dag betaler til Brussel som et ledd i EU-medlemskapet, heller kan overføres til det statlige helsevesenet NHS. Johnson og andre på samme side har foreslått å privatisere eller ta penger for helsetjenester, sa Johnson, som kommenterte at helsevesenet var «omtrent så trygge hos dem som en kjælehamster hos en sulten pytonslange».

Les også Ynge Kvistads kommentarer om Brexit:

Brexit kan smitte til andre EU-land

Ryanair-sjefen snur: Advarer mot Brexit

De unge avgjør britenes EU-valg

Borgerkrig på høyresiden

Slaget om Storbritannia

Der David kjøpte ølet

– Hode mot hjerte

Sikrere og rikere i EU, sier bli-leiren. Friere utenfor, sier ut-leiren.

– For bli-leiren er det først og fremst økonomi og sikkerhet som har vært understreket, sier førstelektor Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder.

– For ut-leiren handler det om lovgivningen fra EU, selvråderetten for Parlamentet, immigrasjon og grensekontroll.

Mens bli-siden dermed kjører analyse-tunge argumenter med lange utregninger, kjører ut-leiren emosjonelle, følelsesladde argumenter.

– Så dette er på en måte hode mot hjerte, sier Mustad til NTB.

Kan det spre seg? Brexit kan smitte til andre EU-land

BREXIT: – Vi vil ha landet vårt tilbake, mener leder av United Kingdom Independence Party, Nigel Farage. Foto: Neil Hall/Reuters

Eldre vil ha brexit, de unge vil bli

VIL BLI: Storbritannias statsminister David CameronBritain's Prime Minister David Cameron håper landet blir i EU. Foto: Pool/Reuters

Det er et tydelig mønster at høyere samfunnslag og høyere utdanning er sterkere i favør av fortsatt medlemskap, mener statsviter Øivind Bratberg ved Universitetet i Oslo.

– Det er også et tydelig aldersmønster. Høyere alder gir større sannsynlighet for brexit. Mens det ifølge meningsmålingene er et stort flertall for å bli blant unge og flerkulturelle, sier Storbritannia-kjenneren.

Mustad peker videre på at det er de på høyresiden hos De konservative som gjerne vil ut.

– Det har de alltid villet, sier han.

– Og så har du delen av arbeiderklassen som er redd for å miste jobber til innvandringen, de som frykter at immigrasjon truer økonomi, arbeidsplasser og identitet.

Meningsmålingene er jevne: Dødt løp for Brexit

Kan bli jevnt

Meningsmålingene antyder jevnt løp, men det er stor usikkerhet knyttet til dem. Først og fremst fordi det har vist seg å være betydelig forskjell på nett- og telefonmålinger. Men også fordi målingene tok grundig feil forrige valg.

– Jeg tror valget kommer til å bli jevnt. Var en usikker på meningsmålingene før parlamentsvalget i fjor, bør en i hvert fall være det nå, sier Bratberg.

Samtidig er det fortsatt mange som ikke har bestemt seg.

– Valgkampen har vært så kort og intens, og det har vært lite tid til meningsdannelse. Det betyr at gruppen av bevegelige velgere fortsatt er nokså stor, sier han.

Professor: Brexit kan gi dominoeffekt

– Det viktigste blir å få folk til å stemme

Enda viktigere enn å overbevise «vet ikke»-leiren, blir imidlertid å mobilisere folk til faktisk å stemme, mener Hix.

– Hovedslaget handler om oppmøte. Det handler ikke om å overbevise folk, det handler om å få folk til å stemme. Hvem som klarer å få folk ut, mener han.

Da er det en utfordring for EU-forkjemperne at de unge velgerne gjerne er dem som ikke møter opp på valgdagen.

– Frammøtet er et stort usikkerhetsmoment, sier Bratberg og mener som Hix at lav valgdeltakelse vil være i ut-leirens favør.

For der sitter de ivrigste.

– De som ser dette som en sjanse man har ventet tiår på, sier Bratberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder