HILSEN: 32-åringen fra Levanger har tidligere sendt et bilde av seg selv med gevær og en hilsen på kav trøndersk til en venninne hjemme i Nord-Trøndelag før han skulle ut på et oppdrag i IS-fronten.
Foto: Kristian Helgesen

HILSEN: 32-åringen fra Levanger har tidligere sendt et bilde av seg selv med gevær og en hilsen på kav trøndersk til en venninne hjemme i Nord-Trøndelag før han skulle ut på et oppdrag i IS-fronten. Foto: Kristian Helgesen Foto:

Norsk IS-avhopper fengslet i Tyrkia

Kilder til VG: Ble tatt i grensebyen Kilis

Adresseavisen: Skal ha hoppet av fra IS

ISTANBUL/OSLO (VG) En nordmann som har hatt tilknytning til IS er fengslet i Tyrkia, etter å ha forsøkt å krysse grensen fra Syria ulovlig,  får VG bekreftet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Utenriksdepartementet bekrefter at en norsk borger er anholdt i Tyrkia, men ønsker ikke å kommentere Adresseavisens opplysninger om at mannen er en 32 år gammel mann fra Verdal som tidligere skal ha sluttet seg til IS.

Mannen forsvant i desember 2014 for siden å dukke opp i Syria der han blant annet skal ha posert med våpen på sosiale medier.

– Utenrikstjenesten er kjent med at en norsk borger er anholdt i Tyrkia. Vår ambassade i Ankara arbeider med å få besøkstillatelse, skriver Hilde Steinfeld ved kommunikasjonsenheten i Utenriksdepartementet i en tekstmelding til VG.

Bakgrunn: Hele historien om tre trønderes ferd fra Levanger til Syria

Ulovlig grensepassering

Hun opplyser at mannen har fått oppnevnt forsvarer.

Ifølge Adresseavisen er den antatte IS-avhopperen anholdt for ulovlig grensepassering fra Syria til Tyrkia. Pågripelsen skal ha skjedd for noen uker siden. Avisen skriver at 32-åringen i lengre tid skal ha ønsket å komme seg ut av Syria.

VG får opplyst at mannen ble pågrepet i grensebyen Kilis, og at han nå sitter fengslet i provinshovedstaden Gaziantep.

VG i Kilis: IS angriper med rakettild

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil ikke kommentere saken, da den ligger utenfor deres ansvarsområde. De kan heller ikke kommentere om de er kjent med mannen fra tiden før han dro fra Norge.

På generelt grunnlag kan kommunikasjonssjef Trond Hugubakken si at reaksjonene mot norske borgere som returnerer fra Syria varierer fra sak til sak, fra full pågripelse til ingen reaksjon.

– Antallet personer som forlater Norge for å reise til Syria for å slutte seg til ISIL eller andre ekstreme grupper har sunket betydelig det siste året, og antallet som har returnert har også gått bed, sier Hugubakken til VG.

PST er kjent med at omtrent 90 personer har reist fra Norge til Syria: 30 har returnert, rundt 20 er antatt døde, og rundt 40 antas å være der fortsatt.

E-Tjenesten svarer VG at saken er en konsulærsak for UD, og at de derfor ikke kan uttale seg.

La ut tale

Før han reiste til Syria for å slutte seg til terrorgruppen skal den nå pågrepne mannen ha lagt ut en tale av IS-sjefen Abu Bakr al-Baghdadi. Youtube-klippet ble publisert før terrorangrepene i Paris og Brussel.

Etter at han la ut talen til den fryktede terrorlederen på sin Facebook-side, ble han spurt av en venn om han skulle dra til Syria snart.

– Subhan Allah, svarer han, noe som kan oversettes til «Ære være Allah.»

Dialogen skal ha blitt slettet senere.

I april i fjor kom det første livstegnet på tre måneder fra 31-åringen – fra innsiden av IS. 31-åringen sender over et kornete bilde. Med skjegg, lue og et gevær hvilende mot skulderen stirrer han rett inn kamera:

«Syk tilværelse i Syria da sjø. De e jo helt sundskutt å ihjelbomba hæle landet. Helt sykt. Heldigvis e de my bra brødre hen da :) Kosa mæ te tider sjø…», skriver han.

Lest denne? Historien om 24-åringen fra Halden som ble drept i Syria

En vanlig gutt

VG har tidligere vært i kontakt med flere som kjente mannen. De beskriver han som en vanlig gutt som drev med ulike sportsaktiviteter, samtidig som han hadde problemer med autoriteter.

Bakgrunn: Etnisk norsk konvertitt fra Trøndelag dro til Syria

Etter et kort arbeidsforhold i et malerfirma i 2008 har han i praksis vært utenfor arbeidslivet.

– Han sto veldig på for å komme inn i samfunnet, men opplevde veldig mye motgang. Det kan virke som han ble forsømt av systemet som skulle hjelpe han, sier en bekjent.

Også to andre personer fra samme distrikt skal ha reist til Syria for å slutte seg til IS. I mars i fjor kom melding om at en etnisk norsk mann (27) fra Levanger i Nord-Trøndelag skal ha blitt drept mens han kriget for IS i Syria.

Den 27 år gamle mannen reiste til Syria høsten 2014, sammen med sin 28 år gamle kone.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder