BESKYLDER PKK: Ingen har påtatt seg ansvaret for terrorangrepene i Mardin (bildet) og Istanbul, men Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan (innfelt) sier kurdiske PKK står bak. Foto: AP

Slik bruker Tyrkia terroren til å angripe EU

Beskyldes for å gi skjult støtte til kurdisk gerilja

ISTANBUL (VG) Tyrkia bruker de siste dagenes bombeangrep som begrunnelse for å be EU om å slutte å blande seg borti landets terrorlovgivning.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Terrorfaren har en lammende effekt på den politiske debatten i Tyrkia, men har også en utenrikspolitisk brodd som kommer klart frem i etterkant av et angrep: Tyrkia står nemlig midt i en heftig strid med EU, som krever en innsnevring av landets definisjon på terror.

– I stedet for å gi Tyrkia råd som ville svekket vår kamp mot terroristene, burde EU stå side-om-side med oss, sier presidentens talsmann, Ibrahim Kalin, ifølge Daily Sabah.

Uttalelsen kommer dagen etter et angrep der elleve personer, blant dem syv politimenn, mistet livet i Istanbul, og samme dag som fire personer ble drept av en bilbombe i Mardin.

Mener PKK får støtte

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gikk raskt ut og anklaget den forbudte kurdiske PKK-bevegelsen for å stå bak Istanbul-terroren, noe Kalin gjentok onsdag ettermiddag.

Statsminister Binali Yildrim sier ifølge storavisen Hurriyet at det samme gjelder angrepet i Mardin:

– Det er PKK. Det er den morderiske PKK-bevegelsen som står bak, sier Yildirim.

PKK gjenopptok opprøret for fullt i fjor høst, og utbrytergrupper fra PKK har påtatt seg ansvaret for flere angrep de siste månedene – selv om ingen har påtatt seg ansvaret for de to siste angrepene.

Erdogans talsmann mener at EU-landene er skinnhellige når de viser sympati med Tyrkia samtidig som konflikten rundt terrorlovgivningen er uavklart.

– Til våre europeiske venner som sender oss kondolanser, vet dere hvor mange utbrytergrupper PKK har i Europa under skjult ansikt? Dere burde slutte å dyrke forholdet til PKK og samtidig uttrykke medfølelse, sier han.

Les også: Erdogan er fryktet i Vesten, men her elsker de «Tyrkias sterke mann»

Flere angrep

De to siste angrepene føyer seg inn i en rekke som har rammet tyrkiske byer de siste månedene. De største og dødeligste angrepene er rettet mot to ulike mål: Turister eller busser med sikkerhetspersonell:

** 19. mars ble minst fem mennesker drept da en bombe eksploderte i en handlegate i Istanbul.

** Bare noen dager tidligere døde 37 mennesker og over 70 ble skadet i et selvmordsangrep mot en bussholdeplass i Ankara.

** I februar ble 28 drept i et angrep mot en buss med militært personell i Ankara.

** 12. januar ble 13 utenlandske turister – tolv av dem tyskere – drept i et angrep i turiststrøket i Istanbul. En nordmann var blant de mange skadede.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder