Fant store mengder ammunisjon hjemme hos paret

Broren fikk medalje for å ha bekjempet terrorisme

Sluttet å gå i moskéen for tre uker siden

Ba moren sitte barnevakt - så drepte han og kona 14 mennesker

Onsdag spurte Syed Farook (28) moren sin om hun kun passe hans seks måneder gamle datter. Deretter dro han og kona til Inland Regional Center, hvor de skjøt og drepte 14 av kollegene hans.

 • Cathrine Ekehaug

Artikkelen er over fire år gammel

Farook sa til moren sin at de trengte barnevakt fordi han og kona, Tashfeen Malik (27), hadde en legetime. I realiteten skulle de gjennomføre det som kan se ut som en planalgt massakre. 14 mennesker ble drept i angrepet.

Mens hun passet barnebarnet sitt i parets hjem i Redland, California, kom nyhetsmeldingene om en masseskyting i San Bernardino. I frykt for at sønnen og svigerdatteren skulle være rammet, begynte hun å ringe dem.

Bakgrunn: Forlot juleselskap - kom tilbake og skapte blodbad

Men ingen svarte, forteller direktør for Rådet for islamske og amerikanske relasjoner i Los Angeles, Hussam Ayloush til Los Angeles Times. Moren skal ifølge Ayloush ha fortalt dette til en slektning, som Ayloush snakker på vegne av.

AMMUNISJON: Politiet fant over 2000 kuler hjemme hos ekteparet. I tillegg hadde de et lager med ammunisjon i bilen sin. Foto: San Bernardino Police Department , Ap

Se avisforsiden alle snakker om: Amerikansk avis i strupen på republikanske presidentkandidater - «Gud fikser ikke dette»

Giftet seg i fjor

Syed Rizwan Farook er født og oppvokst i USA, med foreldre fra Pakistan. Han møtte sin kone, Tashfeen Malik, på internett. Deretter skal de ha møttes i Saudi Arabia i 2013.

DØD: Dette er førerkortbildet til Syed Farook. Foto: DMV ,

Malik er født og oppvokst i Pakistan, og kom til USA i 2014 på et såkalt «forlovelsesvisum». 14. august samme år giftet de seg, skriver AP, som har fått tak i ekteskapspapirene deres. Foreløpig er det publisert lite informasjon om Malik.

Radikalisert?

Brødrene Nizaam Ali og Rahemaan Ali sier til nyhetsbyrået at Farook pleide å komme til moskéen hver dag. Men for tre uker siden sluttet han plutselig å komme.

Sist gang Raheeman Ali så ham, hadde han virket glad og som sitt vanlige selv. Begge brødre sier at de aldri la merke til noe med han som kunne tilsi at han var i stand til å utføre en slik massakre.

Verken Farook eller Malik var kjent for FBI, eller politiet. Torsdag kveld melder CNN at Farook skal ha blitt radikalisert. Ifølge politikilder skal han også ha vært i kontakt med minst én person som FBI allerede etterforsket for terror. Kontakten skal ha foregått over telefon og sosiale medier.

Dette er foreløpig ikke bekreftet av navngitte kilder innen etterforskningen.

Fikk sms fra kona: «Noen skyter på jobben min. Er låst inne på et kontor med tre andre. Jeg elsker deg.»

ÅPNET ILD: Disse våpnene ble brukt under massakren i Inland Regional Center i San Bernardino, California. Våpnene er beslaglagt av av politiet i San Bernarndino. Foto: San Bernardino Police Department , Ap

Broren kjempet mot terrorisme

Farook ble født i Chicago i 1987. Familien flyttet til Riverside i California kort tid senere, hvor faren jobbet som lastebilsjåfør og moren var ansatt i et firma kalt Kaiser Permanente.

I 2010 fullførte han en bachelorgrad i miljø og helse ved Cal State San Bernardino. I fjor startet han på en mastergrad innen samme felt, men droppet ut etter et semester, opplyser ansatte ved skolen.

En av brødrene til Farook tjenestegjorde i det amerikanske militæret fra 2003 til 2007. Han mottok to medaljer for sin innsats i «Den globale krigen mot terrorisme», skriver LA Times.

Ifølge rettspapirer som avisen har fått tilgang til, søkte moren til Farook skilsmisse fra faren i 2006. I dokumentene har hun beskrevet ektemannen, Farooks far, som voldelig.

Dyster statistikk: 352 masseskytinger i USA i år

Les også

 1. Politiet: Fant 12 rørbomber hjemme hos mistenkte i California-skytingen

  SAN BERNARDINO (VG) I huset og i garasjen til det mistenkte ekteparet fant politiet våpen og eksplosiver som tyder på at…
 2. Motivet er avgjørende

  Var massedrapet i California torsdag arbeidsplassmassakre…
 3. Han kjører byen rundt for å senke flagg

  SAN BERNARDINO (VG) Flaggene henger på halv stang i San Bernardino for å minnes de 14 drepte etter masseskytingen.
 4. 14 drept i masseskyting i California: Fikk sms fra kona: «Er låst inne på et kontor med tre andre mennesker. Jeg elsker deg»

  Under onsdagens skytedrama i San Bernandino sendte flere livredde mennesker meldinger til sine nærmeste.
 5. Slik var den mistenkte skytedesperadoen

  Hovedmistenkt bak masseskytingen i San Bernardino, Syed Rizwan Farook (28) beskrives som en rolig familiefar som levde…

Mer om

 1. USA
 2. Terrorisme
 3. Saudi-Arabia

Flere artikler

 1. FBI: San Bernardino-paret var radikalisert før de traff hverandre

 2. CNN: California-drapsmann kan ha planlagt angrep i 2012

 3. CNN: San Bernardino-skytter sverget troskap til IS

 4. Småbarnsmoren som ble massemorder

 5. Slik var den mistenkte skytedesperadoen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder