BESTEMT: NATO-sjef Jens Stoltenberg ønsker ikke høre snakk om bakkeinvasjon i Syria. Foto: Mattis Sandblad ,

NATO vil ikke bruke bakkestyrker i kampen mot IS

Men resten av Vesten står samlet for å knuse IS, utelukker NATO-sjef Jens Stoltenberg å bruke bakkestyrker i regi av forsvarsalliansen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Storbritannia er den siste til å kaste seg inn i bombetoktene mot den såkalte islamske stat (IS) i Syria, hvor Frankrike, Russland og USA er allerede involverte parter.

Forsvarsalliansen NATO har sagt de står klare til å slå tilbake ethvert terrorangrep på sine medlemsland, men utelukker selv en bakkeinvasjon i det krigsherjede landet.

– Dette er ikke på agendaen til koalisjonen og våre NATO-allierte, sa Jens Stoltenberg til den sveitsiske avisen Tages-Anzeiger.

Les deg opp: Slik er Syria-krigen

Prioriterer tyrkisk luftforsvar

Det har stormet kraftig rundt Syrias nabo Tyrkia den siste tiden etter nyheten om at de hadde skutt ned et russisk kampfly ved grenseovergangen til den krigsherjede nasjonen.

Tyrkerne hevdet på sin side at russerne hadde krenket tyrkisk luftrom, noe Putin har benektet på det sterkeste.

Les: Slik overlever IS Vestens luftangrep

Ordkrigen fortsetter med uforminsket styrke, og for NATO-sjef Stoltenberg er det viktigste å få roet situasjonen og sikre at lignende hendelser ikke inntreffer i fremtiden.

– Nå er det viktigste å de-eskalere og utvikle mekanismer for å hindre lignende hendelser i fremtiden. Vi ser at det russiske militære nærværet fra nord til Middelhavet har økt betraktelig. Også der må vi unngå lignende hendelser som i Tyrkia, sier Stoltenberg.

Ett år med terrorkalifatet: Derfor er IS så fryktet

SLIK ER KRIGEN. JN= Jabath al-Nusra. Rebels= En sammenstilling av opprørsgrupper som kjemper mot Assad Foto: Grafikk: INSTITUTE FOR THE STUDY OF WAR ,

Ingen amerikansk invasjon

TVILENDE: President Barack Obama har styrket den amerikanske luftstøtten i kampen mot IS, men er ikke klar for å sende bakkestyrker til det krigsherjede området. Foto: Saul Loeb , AFP

Barack Obama og USA har også utelukket at de vil involvere seg med bakkestyrker i Syria, så lenge invasjonen ikke viser seg å være bærekraftig.

Han viser blant annet til IS-annekteringen av Mosul for ett år siden, og hvordan amerikanske styrker kunne gått inn og tatt opp kampen med jihadistene, men unnlot.

– Historien har vist at IS bare vil komme inn igjen i byen etter kort tid, sa Obama, og mente samtidig at en invasjon var meningsløs så lenge de ikke fikk på plass en permanent okkupasjon.

Norge står fremdeles på utsiden av krigføringen mot IS, og det er tvilsomt om vi komme til å delta aktivt i Syria og Irak. Våre danske naboer vurderer på sin side om de skal delta i en samlet internasjonal koalisjon mot jihadistene.

Les: Slakter amerikansk Syria-innsats

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder