KAN BESTEMME EUROPAS FREMTID: Tyrkias statminister Ahmet Davutoglu sammen med EU-minister Volkan Bozkir and Tysklands forbundskansler Angela Merkel til lunsj i Brussel. Første runde av harde forhandlinger er over, men flere gjenstår. Foto: Reuters ,

EUs skjebne i Tyrkias hender

BRUSSEL (VG): EU-statslederne er samlet til et siste forsøk på
å løse flyktningkrisen. Tyrkia kan sitte på løsninga, men det vil koste EU dyrt.

Artikkelen er over fire år gammel

– Nå ligger ballen hos Tyrkia, sier EU-president Donald Tusks pressetalsmann Preben Aamann til VG.

EU-presidenten er nå ferdig med første runde av flere harde forhandlinger med Tyrkia om en mulig løsning på flyktningkrisen i Europa. Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu vil nå presentere for et samlet EU hva han kan tilby. Deretter møtes EU-landene uten den tyrkiske statsministeren, for å diskutere videre.

– Dette blir krevende samtaler, sa Tysklands Angela Merkel ved ankomst til EU-parlamentet i Brussel i dag.

Så langt tyder alt på at Merkel hadde rett i sin antagelse.

Allerede noen enigheter

Forrige uke var Donald Tusk på en diplomatisk reise til Balkan-landene og Tyrkia for å forberede til dagens møte i Brussel. Det ser ut som om Tusks «friertur» har båret frukter.

– Det har vært en utvikling siden forrige uke. Allerede da ble EU-presidenten og Tyrkias statsminister enige om at Tyrkia skal sørge for at de som ikke har rett på asyl, ikke reiser videre fra Tyrkia til Europa. Det er vanskelig å anslå hvor mange det er, men jeg vil anta gjelder mellom 25 og 50 prosent av migrantene. Tyrkia skal også ta imot alle dem som blir hentet fra tyrkisk farvann, forklarer Tusks pressetalsmann Preben Aamann til VG.

ENDRER EUROPAS GRENSER: I flyktningeleiren Idomeni på grensen mot Makedonia venter tusener av flykninger på å få lov til å passere og leiren fylles av flere og flere flyktninger hver dag. Dette krisen diskuterer Tyrkia og EU i Brussel i dag. Foto: Helge Mikalsen , VG

Allerede har det vært kjent at EU har brukt store lokkemidler for å få Tyrkia til å ta et større ansvar for flyktningene. Tyrkia er allerede tilbudt over 28 milliarder norske kroner (tre milliarder euro) i hjelp. I dag ble det klart at de får det dobbelte, i følge Reuters. I tillegg får tyrkere forenklet innreise til EU og bedre utsikter til EU-medlemskap. Tyrkerne har allerede flyttet seg litt: Så sent som i går kveld aksepterte landet at NATO seiler tettere inn mot den tyrkiske kysten for å samle opp smuglerbåter og mennesker som blir returnert direkte tilbake til Tyrkia, melder Danmarks Radio. Med dette håper EU å både kunne styre bort migrantene før de kommer inn i gresk farvann og redde flere liv fra å drukne på sjøen.

FØR DE HARDE FORHANDLINGENE: Europakomminsjonens president Jean-Claude Juncker ( t.v) og Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu stilte smilende opp til fotografering sammen med EU-president Donald Tusk i formiddag. I timene etter har de sittet i krevende samtaler, hvor partene både «har tilbudt mer og krevd mer», sier Tusks pressetalsmann. Foto: Francois Lenoir , Afp

Krever mer

Ifølge Financial Times har president Erdogan tidligere truet EU-president Donald Tusk med at tyrkerne vil sette opp busser for å kjøre flyktningene til Europa hvis ikke hans krav innfris. Også i dagens diskusjoner skal det være en hard linje fra begge parter.

– Det er flere tilbud, men også flere krav, sier Tusks pressetalsmann.

– Har Tyrkia nå bedt om mer enn de tre milliarder euroene det først var snakk om?

– Jeg kan på dette tidspunktet ikke kommentere på detaljer rundt kravene. Det gjør vi først når en avtale er inngått, sier Aamann.

Det vil bli en sen kveld for EU-statslederne her i Brussel. Etter samtalene blir det en sen middag, og så ytterligere diskusjoner i EU.

Balkanruta «stenges»

Å stenge «Balkanruta» for de hundretusenvis av flyktningene som søker et bedre liv i Vesten har vært diskutert som et viktig steg på veien mot kontroll på strømmen av flyktninger. Like før dagens møte kom det lekkasjer i internasjonal presse om at det var akkurat det som sto i et utkast til avtale mellom EU-landene. Tysklands Angela Merkel gikk før møtet ut og sa «Alle, inkludert Hellas, må skjønne at dette ikke handler om å stenge noe», skriver BBC.

Likevel, på direkte spørsmål fra VG om Balkanruta nå er stengt, svarer Tusks pressetalsmann:

– I praksis, ja. Vi har blitt enig om lover og regler som vi forventer at alle EUs medlemsland implementerer. Og resultatet av det vil være at man ikke lengre kan benytte denne ruten.

VIL STOPPE VEIEN GJENNOM BALKAN: Utenfor Athen venter over 2000 flyktninger i telt i dag. Nå skal de ikke lengre kunne velge den såkalte «Balkanruta» videre inn i Europa. Foto: Thanassis Stavrakis , Ap

EUs store krise krever at landene ser på flere mulige løsninger. Dublinavtalen, som sier at asylsøkere i Europa skal søke om asyl i det første landet de kommer til, har ikke fungert i den siste tiden. Nå jobber EU-kommisjonen for å erstatte Dublin-avtalen. Ett av forslagene skal være å sentralisere ansvaret for asylsøknader til Det europeiske støttekontoret for asylsaker (EASO), skriver Financial Times.

Dette vil også påvirke Norge. Også Schengen-samarbeidets fremtid vurderes i disse tider.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder