TIDLIGERE RIVALER: Ted Cruz kjempet en hard kamp mot Donald Trump i nominasjonsprosessen, og tapte. Her står de sammen på en av tv-debattene før jul. Foto: Thomas Nilsson/VG

Cruz: – Støtter ikke folk som angriper kona og faren min

CLEVELAND (VG) I natt ble Ted Cruz buet ut da han ikke ga sin støtte til Trump. I dag forklarte han hvorfor.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det ble leven da Texas-senator Ted Cruz (45) nektet å gi forretningsmannen Donald Trump (70) sin støtterklæring da han talte foran republikanernes landsmøte i natt.

Det endte med at Cruz ble buet ut av scenen. På et møte med delegasjonen fra Texas torsdag måtte han svare på kritiske spørsmål om bakgrunnen for valget. CNN var til stede på møtet.

– Jeg har ikke for vane å støtte folk som angriper kona mi og faren min, svarte Cruz og la til:

– Jeg har ikke tenkt å komme som en servil hundevalp og si «tusen takk for at du sverter kona mi og sverter faren min».

I natt: Cruz nektet å støtte Trump – ble buet ut

I klørne på hverandre

Texas-senatoren lovet imidlertid at han ikke kom til å stemme på hun som etter alt å dømme kommer til å bli demokratenes nominerte presidentkandidat: Hillary Clinton.

Gjennom nominasjonsprosessen kjempet Cruz en hard kamp mot Trump, men måtte til slutt se seg slått. Gjentatte ganger var de to i klørne på hverandre, både i opphetede tv-debatter og gjennom utspill i media. Trump ga for eksempel Cruz tilnavnet «Lyin' Ted».

Bakgrunn: Trump med kryptisk trussel mot kona til Cruz

På et tidspunkt anklaget Trump Cruz for å ha spredt nakenbilder av hans kone Melania, og truet med å avsløre hittil ukjente hemmeligheter om Ted Cruz' kone.

Etter anklagen svarte Texas-senatoren følgende til Trump på Twitter: «Bildet av din kone kommer ikke fra oss. Donald, hvis du prøver å angripe Heidi så er du feigere enn jeg trodde».

Bedre ble ikke klimaet mellom senatoren og forretningsmannen da Trump anklaget Cruz' far for å ha vært tilknyttet Lee Harvey Oswald, mannen som drepte John F. Kennedy.

Lest denne? Carl I. Hagen vil ha Trump som president

Sinte Trump-supportere

VG var til stede i Quicken Loans Arena i Cleveland, Ohio i natt, der landsmøtet til republikanerne pågår denne uken. Stemningen der var dårlig blant Trumps tilhengere etter Cruz' tale.
– Jeg syntes at han skulle gitt ham sin støtteerklæring, slik som alle andre har gjort. Dette likte jeg ikke, sa James Graves fra Seattle til VG.

New Jersey-guvernør Chris Christie kalte talen forferdelig og Cruz' egoistisk.
Førstkommende mandag starter demokratenes landsmøte i Philadelphia, der Hillary Clinton kommer til å bli partiets nominerte presidentkandidat. Dermed skal hun kjempe om å bli USAs neste president i presidentvalget 8. november.
Få innsikt: Disse kan bli Hillarys visepresidentkandidat

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder