FREDSAVTALE: Utenriksminister Børge Brende (H) skal mandag overvære signeringen av fredsavtalen i Colombia. Her sammen med president Juan Manuel Santos på Losby Gods i fjor. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Brende: Jobben er ikke gjort i Colombia

I dag signeres fredsavtalen som markerer slutten på 52 års væpnet konflikt i Colombia. Men jobben er ikke gjort, understreker utenriksminister Børge Brende (H).

  • NTB

– Avtalen er veldig ambisiøs. Den tar sikte på å løse noen av de største utfordringene i Colombia, som tilgangen til jord for fattige bønder og behovet for et mer inkluderende politisk system, sier Brende til NTB.

Første hinder blir folkeavstemningen 2. oktober. Men den virkelig store oppgaven blir å sørge for at freden i Colombia varer ved.

– Å inkludere ELN-geriljaen som ikke er omfattet av fredsavtalen, blir en viktig oppgave etter hvert, sier Brende.

BAKGRUNN: FARC inngår endelig våpenhvile

Inspirasjon

Utenriksministeren er full av lovord om de norske og cubanske diplomatene som under Colombia-utsendingen Dag Nylanders ledelse har tilrettelagt for fredsforhandlingene.

– Men det er selvsagt partene som har hovedæren for at forhandlingene har ført fram. President Juan Manuel Santos og FARC-geriljaens ledelse har vær utrolig modige og vist en enorm vilje til å legge konflikten bak seg, sier Brende.

Les også: FARC forhandler om fred for første gang på ti år - i Norge

At ofre for den voldelige konflikten ble invitert inn i selve samtalene, er noe utenriksministeren vektlegger. Ofrene skal i henhold til avtalen få utbetalt erstatning, i tillegg til at en sannhetskommisjon skal etableres for å bidra til forsoning.

– Vi håper fredsprosessen i Colombia vil tjene til inspirasjon for parter i andre voldelige konflikter verden over, sier Brende.

Følges opp

Utenriksministeren sier Norge aktivt vil støtte Colombia i gjennomføringen av fredsavtalen, og viser til givermøtet for minerydding som ble avholdt under FNs høynivåuke.

Der forpliktet tjue land seg til å bidra med til sammen 870 millioner kroner til minerydding. Norge vil alene bidra med 180 millioner kroner over tre år.

– Colombia er det mest minerammede landet i verden etter Afghanistan, sier Brende, som mandag skal delta på seremonien i Cartagena i Colombia, hvor fredsavtalen signeres etter fire år med forhandlinger.

I årevis har de kriget mot myndighetene: Nå vil eks-soldatene bli leger, ingeniører og advokater

Lang konflikt

Det var i 1964 at Colombias revolusjonære væpnede styrker (FARC) tok til våpen for å kjempe mot rike jordeiere og regjeringen i Bogota. I løpet av krigen ble rundt 260.000 mennesker drept mens millioner ble drevet på flukt.

Blant hovedutfordringene framover blir å bringe de mange tusen krigerne tilbake til det sivile samfunnet og gi dem et levebrød.

Det er frykt for at mange av disse vil fortsette å livnære seg av organisert kriminalitet, ikke minst narkotikahandel, noe som kan føre til volden fortsetter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder