Milliardmysteriet i Afrika. Umar Farooq Zahoor og Kwabena Donkor Ameri Group Foto: ,

Selskapet som inngikk milliardavtalen: Ondsinnede anklager av VG

I flere måneder har VG forsøkt å få Ameri Group i tale om avtalen de gjorde med regjeringen i Ghana. Nå har de sendt ut pressemelding.

 • Amund Bakke Foss
 • Rolf J. Widerøe

Artikkelen er over fire år gammel

Pressemelding er underskrevet av selskapets styreleder, prinsen fra Dubai, sjeik Ahmed Bin Dalmook Juma al Maktoum, som er omtalt i VGs artikkel. Han skriver at VG har kommet med ««falske og ondsinnede beskyldninger»».

Lørdag avslørte VG at den svindeletterlyste Oslo-mannen Umar Farooq Zahoor, gjennom sin jobb som direktør i Ameri Group, var med å inngå en avtale med regjeringen i Ghana om levering av ti gassturbiner til en verdi av 4,4 milliarder kroner.

Uttalelsene fra Dubai-selskapet formidles til VG av Umar Farooq Zahoors forsvarer i Norge, John Christian Elden.

Det er Farooq Zahoor selv som har bedt om at pressemeldingen fra Ameri Group videresendes til oss.

De økonomiske aspektene av avtalen har skapt politisk storm i Ghana, og fått en av Norges ledende korrupsjonseksperter har sagt at det er grunn til å stille spørsmål ved summene.

BAKGRUNN: Les VG-dokumentet om milliardmysteriet

Svarer på påstander

Her er Ameri Group klagepunkter:

1. Eneeier av selskapet er Den kongelige høyhet Sjeik Ahmed Bin Dalmook Juma al Maktoum, medlem av kongefamilien i De forente arabiske emirater. Selskapet mener at VG omtaler Farooq Zahoor som eier.

2. Selskapet skriver at VG på en ondskapsfull måte prøver å portrettere Umar Farooq som kriminell.

3. Sjeiken fra Dubai skriver videre at Umar Farooq Zahoor signerte avtalen som vitne for styreformannen.

DE SIGNERTE AVTALEN: Den 9. september møter VG Ghanas energiminister Dr.Kwabenda Donkor i regjeringskvartalet i Accra. Der bekrefter han Oslo-mannen Umar Farooq Zahoors rolle i avtalen. Foto: Harald Henden , VG

4. Ameri Group skriver at VG i sin reportasje hevder at selskapet fra Dubai har lyktes med å svindle Ghanas myndigheter for en stor sum penger.

5. Pressemeldingen hevder at Umar Farooq Zahoor aldri var etterlyst eller utpekt for noen kriminalitet eller bedrageri i tiden han var administrerende direktør for Ameri Group.

VG har i lang tid forsøkt å få Ameri Group til å svare på spørsmål rundt forholdene i avtalen mellom selskapet og VG uten hell.

Sjeiken skriver også at de allerede har kontakt med internasjonale advokatselskaper for å undersøke om de skal åpne en injuriesak mot VG – «for ubegrunnede falske beskyldninger.»

Les også: Politisk storm i Ghana etter VG-avsløring

Slik svarer VG redaktør

Nyhetsredaktør i VG Gard Steiro har lest igjennom pressemeldingen fra Dubai-selskapet:

– VG kan leve med at sjeik Ahmed Bin Dalmook Juma al Maktoum oppfatter vår journalistikk som ondsinnet. Når Den kongelige høyhet slår fast at vi har publisert falske beskyldninger, bør han imidlertid belegge anklagene med fakta. Det gjør ikke sjeiken. Pressemeldingen fra Ameri Group fremstår som et eklatant forsøk på tåkelegging. Ikke én eneste opplysning i VGs avsløring blir tilbakevist. Det er ikke overraskende. Vår versjon er både korrekt og etterprøvbar, sier nyhetsredaktør Gard Steiro.

Han mener Ameri Group driver fri diktning når de referer fra VGs artikler.

NYHETSREDAKTØR: Gard Steiro. FOTO: HALLGEIR VÅGENES / VG Foto: ,

– VG har aldri hevdet at Umar Farooq Zahoor er eier av Ameri Group. Vi skrev at han var administrerende direktør da milliardavtalen ble undertegnet. Denne opplysningen kommer blant annet fra energiministeren i Ghana. Vi registrerer at Ameri Group bekrefter ansettelsesforholdet i sin pressemelding.

Les også: Korrupsjonsekspert om VG-avsløring: – Svært viktig at saken får rettslige konsekvenser

– Ingen troverdig forklaring

Steiro sier at VG aldri har slått fast at Ameri Group svindlet Ghanas myndigheter.

– Vi har kun formidlet summer fra offisielle dokumenter som referater fra Ghanas parlament og kontrakten sjeiken selv undertegnet. Ingen av tallene VG har publisert er omtvistet. Vi har kun påpekt at avtalen om levering av ti gassturbiner fremstår som oppsiktsvekkende kostbar. Så langt har hverken energiministeren eller Ameri Group forsøkt å gi VG noe som minner om en troverdig forklaring.

Han mener det store spørsmålet er hvorfor ghanesiske myndigheter velger å drive forretninger i milliardklassen med en mann som er etterlyst for svindel.

– Faktum er at Umar Farooq Zahoor har vært siktet og etterlyst siden 2013. Sveitsisk politi mener, ifølge Zürich tingrett, at Zahoor har medvirket til svindel for til sammen 20 millioner dollar. Visepolitimesteren i Oslo, Gro Smogeli, har tidligere uttalt at Zahoor var en av hovedmennene bak i Nordea-bedrageriet. Den eneste grunnen til at saken ikke er prøvd for retten, er at Umar Farooq Zahoor har gjemt seg i Dubai, avslutter nyhetsredaktøren.

STRØMMEN ER BORTE: I Nima-nabolaget i Accra kan strømmen være borte i 24 timer av gangen. Mat blir dårlig, bedrifter går under og frustrasjonen øker blant innbyggerne. Foto: Harald Henden , VG

Mer om

 1. Ghana-saken
 2. Korrupsjon
 3. Økonomisk kriminalitet
 4. Olje og gass

Flere artikler

 1. Kommisjon vil kreve tilbake gigantbeløp etter VG-avsløring

 2. Slik er Ameri-nettverket: Mafia-etterlyst: – Jeg kjenner alle

 3. Politisk storm i Ghana etter VG-avsløring

 4. Ghanas regjering vil stoppe millionutbetalinger etter VG-avsløring

 5. Korrupsjonsekspert om VG-avsløring: – Svært viktig at
  saken får rettslige konsekvenser

Fra andre aviser

 1. Makter Thomas Bach å rense templet? | Hans B. Skaset

  Aftenposten
 2. For ett år siden var de 9856. Nå er rundt 3700 sagt opp eller har mottatt oppsigelser.

  Fædrelandsvennen
 3. Skeie om oljenedturen: - Mye usikkerhet

  Fædrelandsvennen
 4. Går rettens vei for å få jobben tilbake

  Fædrelandsvennen
 5. Politikere, tenk langsiktig. Gi oss en fremtid! | Pamir Ehsas

  Aftenposten
 6. Utbytte kan gjøre Statoil til bedre selskap

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder